Novosađani sve stariji i hronično oboleli

Svaki treći Novosađanin ima neku hroničnu bolest, a žene se lekaru najčešće javljaju zbog tumora na dojci i materici.
Novosađani sve stariji i hronično oboleli
Foto: Pixabay
Podaci o zdravstvenom stanju Novosađana za 2017. godinu pokazuju da je populacija sve starija i hronično obolela, a ni obuhvat vakcinacijom nije dostigao željenih 95 odsto. Podaci su obuhvaćeni u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine i naći će se pred odbornicima Skupštine grada naredne sedmice.
 
Prosečan Novosađanin ima oko 40 godina, kod zubara možda ode jednom godišnje, u proseku živi do 73 godine i ima velike šanse da će oboleti od neke kardiovaskularne, maligne ili bolesti sistema organa za varenje. Ovaj profil Novosađanina može da se izvede na osnovu nove analize zdravstvenog stanja građana Novog Sada, koju svake godine izrađuju stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
Svaki treći stanovnik ima jednu ili više hroničnih bolesti, a izraženo je i starenje stanovništva iz godine u godinu. U gradu je stopa nataliteta nepovoljna, prirodni priraštaj je nizak (ali pozitivan), a decu rađaju žene starosti između 30 i 34 godine. Stopa smrtnosti odojčadi je niska, što ukazuje da je dobra zdravstvena zaštita majke i deteta.
 
Vodeći uzroci smrtnosti u Novom Sadu su hronične nezarazne bolesti (kardiovaskularne i maligne bolesti, bolesti sistema za disanje, sistema za varenje i bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma), koje čine 87,7 ukupnog mortaliteta u gradu. Kao i prethodne, i ove godine je sve više građana koji imaju bolesti mišićno-koštanog sistema, što dalje dovodi do odsustva sa posla, invaliditeta i prevremenog penzionisanja. Kada je reč konkretno o ženama, zaposlenima na odeljenju za zdravstvenu zaštitu žena najčešće se javljaju obolele od tumora i to na dojci i materici. 
 
Vodeći uzroci oboljevanja dece su bolesti sistema za disanje, zarazne, kao i parazitarne bolesti. 
 
Kontrola čistoće radnih površina, opreme i ruku zaposlenih u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" pokazala je da je od 624 kontrolisanih briseva u 10 utvrđeno prisustvo bakterija koje ukazuju na određene propuste u sprovođenju higijene u vrtićima.
 
Željeni obuhvat od 95 odsto vakcinisane dece registrovan je samo za BCG vakcinu. Obuhvati kombinovanom DTaP/IPV/Hib vakcinom su 92 odsto, a MMR vakcinom samo 52 odsto. Obuhvat MMR vakcinom bio je manji od 95 odsto na svim vakcinalnim punktovima doma zdravlja. Obuhvat ispod 95 odsto zabeležen je za sve revakcine. 
 
Epidemiološka situacija u Novom Sadu prethodne godine je bila stabilna, a smrtnost niska, što je trend i prethodnih godina. Međutim, višegodišnji pad obuhvata imunizacijom MMR vakcinom imao je za posledicu epidemiju malih boginja u Novom Sadu i Srbiji, kao i prvog registrovanog slučaja smrti od morbila nakon 20 godina. Prethodnih godina je bilo čak i zastoja u centralizovanom snabdevanju vakcinama, što je dovodilo do prekida u sistemskoj imunizaciji i, na kraju, do gubitka poverenja roditelja u sistem imunizacije. Epidemiolozi preporučuju domu zdravlja i pokrajinskoj inspekciji da ubuduće mnogo bolje sarađuju kako bi se na vreme upozorili, ali i kaznili roditelji koji odbijaju da poštuju zakon u pogledu obavezne vakcinacije.
 
"Postojeći pad obuhvata svim obaveznim vakcinama (ne samo MMR vakcine) ozbiljno može ugroziti dosadašnje postignute rezultate u smanjenju oboljevanja od bolesti koje se mogu sprečiti imunizacijom", navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. 
 
Pojedini lekari prebukirani
 
Nedostatak kadra očigledan je u službi opšte medicine, polivalentnoj patronaži, a posebno u zdravstvenoj zaštiti predškolske dece, gde je broj lekara smanjen za četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu. U ostalim službama, kaže statistika, ima dovoljno lekara.
 
Stručnjaci smatraju da je neophodno kadrovski ojačati službu za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, opštu medicinu i polivalentnu patronažu kako bi se održao i unapredio kvalitet zdravstvene zaštite.  
 
"Potrebno je raditi na ojačanju svih resursa, uključujući nabavku nove i zamenu dotrajale opreme, uvođenje novih zdravstvenih tehnologija, kao i na edukaciji kadrova", navodi se u izveštaju IZJZV i dodaje da se broj zdravstvenih radnika u Vojvodini za godinu dana smanjio za skoro jedan odsto. Nezdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Novog Sada ima 1.696, što je smanjenje od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
Prosečan Novosađanin lekara poseti tri puta godišnje. Svaki lekar u proseku ima 37 pacijenata na dan, što je veći broj od predviđenog normativom (35 na dan).
 
U odnosu na prethodnu godinu, broj lekara u službi za lečenje predškolaca smanjio se za čak 27,5 odsto, što je dovelo do neadekvatne pokrivenosti ove kategorije od jednog lekara na 972 deteta predškolskog uzrasta (normativ - jedan lekar na 850 dece). 
 
U odnosu na prethodnu godinu, i broj stomatologa u državnoj službi se smanjio za 1,6 odsto, dok se broj zubnih tehničara smanjio za 3,5 odsto. Međutim, zbog činjenice da Novosađani sve ređe posećuju državne stomatologe i okreću se privatnoj praksi, državni stomatolozi nisu prebukirani - barem tako kaže statistika.
  • G.

    24.08.2018 15:50
    Ali nigde nije napisano kakva je statistika u drugim oblastima ili zemljama. Ako ovde 88% umire od neke grupe malignih oboljenja, a drugde 10% onda ovde nešto nije u redu (stanje zdravstva, zagađenje vode ili vazduha,...), što navodi na potpuno drugi zaključak nego ako inače od toga umire 87%
  • Djoka

    24.08.2018 12:52
    Imaju kol centre ne javljaju se, kad ih prepadnete na salteru kazu mozete doci meseca limburga, ponesite zavoj, fizioloski i spriceve, mi nemamo, pa dokle cete to vise da trpite.
  • Malo istine

    24.08.2018 12:37
    Nepravda za nepravdom
    Sve će biti bolje kada ovde dođu, popune populaciju i trajno se nasele oni koji su nam organizovali specijalni rat za proređenje naše populacije i iseljavanje.
    Pošto ih ne smem pomenuti, jer su se veoma dobro pobrinuli da budu zaštićeni od bilo kakve kritike, a zbog sprovođenja svojih zlih namera, da sam bio u pravu i informisan znaćete i poznaćete ih kada osnuju svoju partiju i uđu u Parlament.
    Što će biti veliko iznenađenje za sve osim za informisane.
    Do tada, oni će dobijati sve tendere, naročito one trajnije gde je jasno da ulagač planira dugotrajno prisustvo, a nama će biti sve gore, mimo svake ekonomske logike i donesenih odluka.
    A svaka vlada će biti sa njima u senci.
    Za sada, možete ih poznati i po tome što odmah dobijaju državljanstvo za razliku od bilo koga drugog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.