FOTO: Zgrada propalog Autokopa ugrožava životnu sredinu i bezbednost ljudi

Objekat preduzeća "Auto-Coop" sastavljen od četiri prizemna objekta ukupne površine 598 kvadratnih metara već godinama je zapušten i predstavlja problem za stanare okolnih stambenih zgrada na Futoškom putu.
FOTO: Zgrada propalog Autokopa ugrožava životnu sredinu i bezbednost ljudi
Foto: 021.rs
"U ovoj zgradi su prebivalište pronašli mnogi beskućnici. Neki od njih su narkomani, lopovi i sitni dileri. Oni konstantno krše komunalni mir paljenjem vatre, bacanjem medicinskog otpada, skladištenjem sekundarnih sirovina, gomilanjem đubreta i dovode ceo blok u veliko izvorište zaraze. Gomilanjem otpadaka od hrane, navlače pacove koji se slobodno šetaju dvorištem objekta i okolo", objašnjava za 021 jedna stanarka susedne zgrade. 
 
Ona dodaje da su policijske patrole svakodnevno na toj adresi zbog različitih prekršaja, ali i da su vatrogasne službe već nekoliko puta intervenisale zbog razbuktale vatre u objektu.
 
"Nas 76 stanara okolnih zgrada smo pisali peticiju za uklanjanje ovog objekta i udaljavanje nelegalno useljenih osoba, međutim Grad Novi Sad se oglušio o zahteve svojih građana koji se svakim danom osećaju sve manje i manje sigurno u svom dvorištu, ulici i komšiluku", navodi stanarka.
 
Stanari su pisali peticiju još 2014. godine, koju je predsednik skupštine stanara tada predao u kancelariju gradonačelnika Novog Sada. Četiri godine kasnije, nikakav odgovor iz Grada nije stigao na adresu stanara Futoškog puta.
 
Opasnost postoji i za osobe koje nelegalno nastanjuju četiri prizemna objekta bivšeg "Auto Coop-a", budući da su oni u stanju urušavanja, tako da svakog trenutka može da dođe do katastrofe.
 
Ipak, kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove, problem stanara iz komšiluka ovog objekta bi uskoro mogao biti rešen, jer će oni će po hitnom postupku izaći na teren i obezbediti ruševnu zgradu.
 
"Na taj način da će objekat biti obeležen, okružen materijalom koji sprečava prilaz i ulaz u objekat, kao i postavljanjem vidljivog upozorenja na zabranu prilaska objektu i ulazu u isti", navode u ovoj upravi.
 
U Građevinskoj inspekciji za 021 su rekli da se trenutno vodi postupak kontrole korišćenja poslovnog objekta upravljača GU za imovinu i imovinsko-pravne poslove.
 
"Doneto je rešenje kojim se nalaže osmatranje, održavanje objekta, kao i vidno obeležavanje prostora duž oštećenog dela objekta, jer se otpadanjem krovnog pokrivača i krovne konstrukcije dovode u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost okoline i ugrožava životna sredina", otrivaju u ovoj inspekciji.
 
Istim rešenjem je naložena i zabrana korišćenja upravljaču i korisnicima u delu koji je u ruševnom i oštećenom stanju na istoj adresi. U inspekciji naglašavaju da lica koja neovlašćeno uđu u objekat to čine na svoju odgovornost.
 
U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije za 021 navode da je prema planskoj dokumentaciji, manji deo parcele na kojoj se nalazi ovaj objekat planiran za zajedničku blokovsku površinu, dok veći deo ulazi u regulaciju buduće saobraćajnice koja treba da poveže ulicu Iva Ćipika sa Futoškim putem.
 
Kako saznaje 021, u toku je i izrada tehničke dokumentacije saobraćajnih površina, vodovoda i kanalizacije i javnog osvetljenja u ulici Novoj. Planirana saobraćajnica povezivaće Ulicu Iva Ćipika sa režijskom saobraćajnicom duž Futoškog puta kako bi se ostvarila brža distribucija saobraćaja na primarnu gradsku mrežu. 
 
"Profil buduće saobraćajnice čini dvosmerni kolovoz u dužini od 130m, parkinzi sa istočne strane i pešačka staza sa zapadne strane. Na južnom delu saobraćajnice, planom je predviđena izgradnja parkirališta sa upravnom šemom parkiranja i pristupnim saobraćajnicama i pešačkim stazama", najavljuju u Upravi za građevinsko zemljište i investicije.
 
Oni dodaju da je u okviru ovog projekta predviđen i projekat uklanjanja zidanih poslovnih i pomoćnih objekata bivšeg preduzeća "Auto Coop".
 
"Po završetku tehničke dokumentacije i ishodovanju potrebnih dozvola, stvoriće se uslovi da se u budžetu Grada Novog Sada planiraju sredstva i za samu realizaciju, odnosno privođenje datog prostora urbanističkoj nameni", kažu u ovoj upravi.
 
Građani koji su se žalili moraće da sačekaju da se ovi planovi realizuju i da se, u međuvremenu, zadovolje obezbeđivanjem lokacije od strane upravljača, odnosno Uprave za imovinsko-pravne poslove.
 
Inače, akcionarsko društvo "Auto-Coop" proizvodilo je delove za vozila, mašine i uređaje. Više od polovine akcija, tačnije 55,36 odsto pripadalo državi. Krajem 2010. godine nad ovim preduzećem pokrenut je stečajni postupak, koji je zaključen 2015. godine. 
 
"Auto-Coop" i dalje pripada grupi najvećih poreskih dužnika brisanih iz Agencije za privredne registre sa ukupno 99.372.493 dinara duga.
 
  • /

    01.09.2018 14:05
    /
    neee, nema veze sa galensom
    ahaa
  • Zoran

    01.09.2018 12:28
    Ruglo pa jos i opasno
    Stavljanje trake oko AutoKopa nije resenje, dok mu se ne nadje odgovarajuca namena bolje i travu posaditi na tom mestu, sve je bolje od ovog sto je sada, steciste narkomana, pacova, zmija i beskucnika i leglo zaraze.... i to na najprometnijem mestu u ovom delu grada, neverovatno je da grad i odgovorni cute na ovako nesto.... ovo je sramota za sve nas....
  • IvicabezMarice

    01.09.2018 11:39
    Da su se kerovi unutra zavukli I da neko nije nasao interesantnu kvadraturu, sada ova prica ne bi postojala. Nadite novac za okupljaliste onima koji nemaju gde da spavaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti