Burno zbog Promenade: Poziva se na ostavke, samoorganizovanje, zabranu početka rada

Problemi na gradnji budućeg velikog tržnog centra "Promenada" kod Spensa, zbog navodno neadekvatno urađene hidroizolacije, uzburkali su i novosadsku političku scenu.
Burno zbog Promenade: Poziva se na ostavke, samoorganizovanje, zabranu početka rada
Foto: 021.rs

Nakon što je predsednik LSV Nenad Čanak saopštio da investitor i nadležne gradske službe pod hitno moraju da reše problem sa podzemnim vodama, kako ne bi došlo do nesagledivih posledica po komunalnu infrastrukturu i normalan život u Novom Sadu, oglasio se i lokalni DSS koji je pozvao ligaše koji učestvuju u radu gradske vlasti da podnesu ostavke.

"Ako to ne učine dodatno će ogoliti činjenicu da nisu slepo vođeni lokal patriotizmom nego učešćem u vlasti. Sapštenje LSV o katastrofalnom stanju na gradilištu novog tržnog centra pokazuje svu nestručnost i bahatost poljuljane novosadske gradske vlasti. Oštro ograđivanje Lige od vlasti sa Srpskom naprednom strankom, u kojoj aktivno učestvuje, predstavlja medijski pokušaj odricanja od odgovornosti i nagoveštava skori raspad trenutne novosadske vladajuće koalicije", navodi DSS.

Lider LSV Nenad Čanak je prethodno izjavio da investitori nisu poštovali projekat izgradnje objekta budućeg tržnog centra "Promenada" i nisu na odgovarajući način rešili problem sa podzemnim vodama.

"Svima koji barem malo poznaju Novi Sad i Vojvodinu veoma su dobro poznati problemi sa podzemnim vodama i sa peskovitim tlom na kojem su izrasli i čitavi gradovi. Nakon što su shvatili da su na taj način napravili problem, investitori su oko objekta izgradili bunare pomoću kojih crpe višak podzemnih voda i tu vodu u ogromnim količinama potom potiskuju u kanalizaciju. Posledica toga je da je ionako preopterećena kanalizacija sada još dodatno opterećena, što može da dovede do poplava prilikom prvih ozbiljnijih padavina. Takođe, ovo rešenje smanjuje nivo vode u bunarima iz kojih JKP "Vodovod i kanalizacija" crpi pijaću vodu za Novosađane. To znači da će, ukoliko se pod hitno ne preduzmu odgovarajuće mere, Novom Sadu zapretiti i moguća nestašica pijaće vode. I to nije sve. Kao posledica crpljenja podzemnih voda ispod objekta buduće "Promenade", opada nivo podzemnih voda i u okolini, što bi za posledicu u skoroj budućnosti imalo pravu katastrofu, pre svega za naselje Liman, gde bi brojne zgrade mogle početi da tonu, da pucaju pa čak i da se ruše", naveo je Čanak.

On je dodao da, pošto postoje načini da posledice preduprede, investitor treba da odmah, bez oklevanja, i bez obzira na troškove preduzme odgovarajuće građevinske mere.

"A nakon toga utvrditi i odgovornost onih koji su se usudili da menjaju projekat izgradnje objekta i na taj način doveli u opasnost građanke i građane Novog Sada. Dok se to ne učini, taj objekat ne sme dobiti upotrebnu dozvolu niti biti pušten u rad", zaključuje Čanak.

DSS je upitao i ko će sada da plati vodni resurs koji se danonoćno ispumpava i baca.

"Ko će biti odgovoran za smanjenje količine čiste podzemne vode koja je mogla biti upotrebljena, a umesto toga je pretvorena u otpadnu vodu ubacivanjem u kanalizacioni sistem? Ko će da plati oštećenja ili urušavanje okolnih zgrada? Nadamo se da to neće biti Novosađani štetom na svojim i javnim objektima, uvećanim računima objedinjene naplate, nego samo ova nestručna i bahata vlast na skorašnjim izborima".

Reagovala je i Građanska Vojvodinu koju čini više nevladinih organizacija. U saopštenju se navodi da nesavesni investitor doveo u višestruku opasnost zdravlje i život Novosađana.

Oni su pozvali građane da se samoorganizuju i da brane zdravlje i život sebe i svoje dece.

"Zahtevamo od gradskih vlasti da pod hitno reaguju i da odmah zaustave izgradnju "Promenade" dok god problem ne bude rešen. Pitamo se kako je moguće da su nadležni organi dopustili da se ovako nešto desi, šta su radile nadzorne i inspekcijske službe, šta je radio gradonačelnik, sem što je sanjao o rušenju Spensa, a dosanjao da će se investicijom u ovaj besmisleni "kapitalni objekat" srušiti pola Novog Sada, dok će celi grad ostati bez kanalizacije i bez pijaće vode", kažu u ovoj grupaciji organizacija koju čine Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.  

Odgovor na iznete tvrdnje 021 nije uspeo da dobije od investitora, kompanije "NEPI Rokkasl", kao ni od nadležnih gradskih službi. TC "Promenada" bi prema ranijim planovima trebalo da se otvori 15. novembra.

  • mala Venecija

    20.09.2018 23:23
    I, šta bi na kraju? Ima inspekcije - nema inspekcije? Rađeno po propisima - nije rađeno po propisima? Bojim se samo da ne ustanem jednog jutra i da mi ne zatreba čamac i veslo na putu do Promenade.
  • kazi ,,ladja,,

    19.09.2018 12:21
    Ah, stari problem ,,Kad su krali nisu zvali,,.
  • Cornholio

    17.09.2018 22:01
    //
    Čanku zafalio keš... Pa diže frku, kao stalo mu do građana i do grada, kakav lik...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti