Grad Novi Sad povećava svoj udeo u Slobodnoj carinskoj zoni

Skupština grada bi na sednici u petak, 28. septembra trebalo da odobri konverziju duga Slobodne carinske zone prema Novom Sadu u veći broj akcija, i time vlasništvo Grada poveća sa 29,24 na 40 odsto.
Grad Novi Sad povećava svoj udeo u Slobodnoj carinskoj zoni
Foto: 021.rs

Kako se navodi u predloženoj odluci, Slobodna carinska zona (SZC) Gradu na ime poreza za imovinu za 2014, 2015, 2016. i 2017. godinu sa kamatama duguje 113,4 miliona dinara. Obrazloženo je da je dug nastao nakon izmena Zakona o porezu na imovinu iz 2013. godine, kojim je naknada za gređevinsko zemljište integrisana u obračun poreza na imovinu što je dovelo do znatnog povećanja poreza na imovinu koji ovo preduzeće nije moglo da namiri iz tekućeg poslovanja.

Predloženom odlukom, SCZ će dug pretvoriti u kapital, odnosno akcije koje je pravom preče kupovine kao već postojeći akcionar kupio Novi Sad i time uvećao svoje vlasništvo sa 29,24 odsto na oko 40 odsto.

Podsetimo da u Slobodnoj carinskoj zoni prema trenutnoj podeli Novi Sad ima 29,24 odsto akcija, Luka Novi Sad 19,48, Slobodna zona Beograd 16,73, Erste banka 6,46, DDOR 6,16 odsto i manji akcionari ukupno 21,93 odsto akcija, pa će novosadska vlast ovom odlukom postati skoro potpuni vlasnik ovog preduzeća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti