Izložba "Žena po meri društva" od danas u Galeriji Matice srpske

Izložba "Žena po meri društva" biće otvorena danas, 28. septembra, u Galeriji Matice srpske, a tokom tri meseca trajanja izložbe, svakog petka i subote biće organizovan prateći program.
Izložba "Žena po meri društva" od danas u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Na izložbi će biti prikazana dela iz fonda Galerije Matice srpske i iz fonda British Council-a podeljena u četiri celine: žena i društvo, žena kao personifikacija, žena nije samo telo i ženski pogled nasuprot muškom. 
 
Neke od umetnica čije radove će posetioci moći da vide su Zlata Markova Baranji, Ana Bešlin, Rejčel Vajtrid, Džilijan Vering, Ivanka Adamović Dunđerski, Trejsi Emin, Madam Jevond, Danica Jovanović, Abigejl Lejn, Kamila Lou, Sara Lukaas i Nadežda Petrović.
 
Kroz različita predavanja, razgovore, stručna tumačenja i tribine, publici će biti predstavljena tema izložbe, a biće razmatrano pitanje "ko je žena po meri društva". Kako kaže Jelena Ognjanović, kustoskinja izložbe, cilj je da ovo postane mnogo više od obične izložbe i da se pokrenu pitanja u društvu.
 
"Želeli smo da ovom izložbom zajedno razgovaramo i otvorimo javnu debatu na ovu temu, smatrajući da muzeji jesu mesto gde se može kritički razmišljati, gde se mogu otvarati nova pitanja. Mi kao muzej 21. veka želimo da budemo mesto promene", rekla je Ognjanović.
 
Među brojnim predavačima biće i Želimir Žilnik, Sarita Matijević, Vera i Vladimir Kopicl, Lidija Merenik i mnogi drugi stručnjaci iz oblasti kulture i umetnosti. 
 
Program započinje panel diskusijom "Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva?" na kojoj će učestvovati eminentne britanske istoričarke umetnosti Lara Peri, Aleksandra Kokoli i Ema Dekster, kao i Ana Bogdanović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu i novosadske kustoskinje Sanja Kojić i Jelena Ognjanović.
 
Propratni program će tokom tri meseca biti organizovan svakog petka i subote u 18 časova, a za najmlađe posetioce će u redovnom terminu od 11 do 12:30h biti organizovane subotnje kreativne radionice. Za mlade će biti posebno osmišljene radionice u saradnji sa Per.Art organizacijom i Centrom E8 iz Beograda.
  • senka

    29.09.2018 19:43
    dobra ideja
    videćemo kako će zaživeti. Samo da ne bude sterilno, narativno, uvek u istom krugu ljudi. I, da vidimo, nakon toga praktične rezultate, pre svega u angažovanju NOVIH ljudi u javnom životu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti