Grejanje počinje najkasnije 15. oktobra

JKP "Novosadska toplana" spremna je da od 1. oktobra krene sa grejanjem Novog Sada ukoliko se ispune uslovi za pokretanje kotlova, a ukoliko ne bude hladno, grejna sezona počinje 15. oktobra.
Grejanje počinje najkasnije 15. oktobra
Foto: 021.rs

Kako su potvrdili u ovom preduzeću, sistem je potpuno spreman, a za raniji početak rada potrebno je da u 21h tri dana zaredom bude manje od 12 stepeni, što prema najavama Hidrometeorološkog zavoda neće biti slučaj prvih dana oktobra. Ukoliko temperature ipak budu niže, grejanje će početi i pre 15. oktobra. Iz Toplane su istovremeno apelovali da, kada grejanje počne, građani prvih nekoliko dana budu strpljivi dok se uspostavi redovan režim. 

Toplana u novu grejnu sezonu ulazi sa nižim cenama za 5 odsto, na šta je Gradsko veće pre nekoliko dana dalo saglasnost. Prema rečima direktora Dobrosava Arsovića, preduzeće nema dugova i posluje pozitivno.

- Od 2014. godine, od teškog gubitaša sa tri milijarde dinara obaveza, Novosadska toplana stigla je do toga da ne koristi subvencije Grada, ni tekuće ni kapitalne. Sve investicije i obaveze preduzeće finansira iz sopstvenih sredstava. Toplana je danas likvidna, solventna i bez ikakvih dugova. U godišnjem izveštaju "100 naj... privrednih društava u Srbiji", koji objavljuje Agencija za privredne registre, Novosadska toplana zauzela je 54. mesto po uspešnosti poslovanja i nalazi se među sedam najprofitabilnijih javnih preduzeća u državi - naveo je Arsović.

Prema njegovim rečima, radovi na vrelovodnoj mreži koji će se izvoditi i nakon početka sezone neće uticati na grejanje.

Najznačajniji projekat Toplane bio je novi kotao na Toplani "Istok" i on bi trebalo da počne da radi sa početkom grejne sezone. Arsović je najavio da će u narednom periodu početi rekonstrukcija Toplane "Jug". Elektrana na toj toplani godišnje će proizvoditi oko 30 miliona kilovat-časova električne energije i isto toliko toplotne energije. Tehnološki koncept je gotovo identičan kao i na postojećoj elektrani "Zapad", koja je za prvih 17 meseci rada proizvela 107 miliona kilovat-časova električne energije i isto toliko toplotne energije, što je količina "zelene" energije dovoljna za kontinuirano snabdevanje strujom oko 18.000 domaćinstava.

  • Cardak

    15.10.2020 21:31
    GREJANJE
    Ujutro 6 stepeni u 21cas13 stepeni i sta je za vas merodavno JUTARNJE tusiranje i odlazak na posao ili LECENJE KIJAVICE???
  • PERICA####

    02.10.2018 15:40
    PA,KRENITE RANIJE 15 DANA
    A,ZAVRŠITE SEZONU 15 RANIJE!?
    Naglo je Zahladilo!!!
  • askalon

    02.10.2018 11:20
    Dajte ljudi krenite s grejanjem, posmrzavasmo se i porazboljevasmo...vi kao da ne živite među građanstvom ili pak imate alternativu parnom!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti