Izabran novi dekan Pravnog fakulteta, osoba prvostepeno osuđena za diskriminaciju žena i LGBT populacije

Za novog dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu na sednici Saveta fakulteta održanoj 1. oktobra izabran je prof. dr Branislav Ristivojević (45) poznat po spornim stavovima prema LGBT zajednici i obaveznoj vakcinaciji, kao i po kritikama Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.
Naime, nakon sprovedenog sudskog postupka za zaštitu od diskriminacije koji je počeo u novembru 2017. godine, a koji je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenula Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Viši sud u Novom Sadu je u julu ove godine doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da je Branislav Ristivojević izvršio akt diskriminacije žena po osnovu pola i akt diskriminacije pripadnika i pripadnica LGBT populacije na osnovu seksualne orijentacije.
 
"Sud je našao da je tuženi u tekstu 'Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom' izrazio ideje i stavove koji su uznemirujući i ponižavajući, kojima se vređa dostojanstvo i podstiče diskriminacija i mržnja protiv dve grupe lica i to samo zbog njihovog ličnog svojstva", rekli su u kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti za 021.
 
U spornom tekstu profesora Ristivojevića između ostalog se kao problematično navodi da "Zakon o sprečavanju nasilja u porodici služi za zaštitu žena bez obzira da li su jake ili slabe, voljene ili nevoljene, nervozne, da li imaju ljubanika ili ne, da li zarađuju ili su izdržavane, da li su u brak unele neku imovinu ili su se uselile u mužev stan itd".
 
Kao jednu od deset zabluda o ovom Zakonu Ristivojević navodi i to da su za nasilje krivi nasilnici. Kao jednog od krivaca za porast nasilja pominje zakonodavca koji je bio "nesposoban da upravlja sociološkim tokovima na način koji ne podstiče nasilje". Ristivojević postavlja tezu da bi za porast obima nasilja u porodici mogli biti zaslužni i prikazivanje rijaliti šou programa na televizijskim kanalima sa nacionalnom pokrivenošću, ali i "policijska zaštita svečanim šetnjama homoseksualaca na gradskim ulicama kojom prilikom se otvoreno slavi primitivna nasilnička, prizemna, ogoljena i prostačka seksualnost?
 
"Da li je nesprečavanje, ili tačnije rečeno, zaštita ove dve slobodno se može reći nevredne pojave od njih stvorilo poželjne obrasce ponašanja u srpskom društvu? O ispravnosti ovog objašnjenja porasta obima nasilja u porodici može da se raspravlja, ali je svakako lakše optužuti za njega svaku muškarca/glavu porodice nego zabraniti najisplativije programske sadržaje komercijalnih emitera televizijskog programa ili se suprotstaviti homoseksualnom lobiju u međunarodnoj diplomatiji i njima inspirisanom domaćom kvazielitom", zaključio je Ristivojević.
 
Zbog ovog teksta Viši sud doneo je prvostepenu presudu protiv Ristivojevića, ali je on uprkos tome, 1. oktobra ove godine, izabran u zvanje prvog čoveka Pravnog fakulteta u Novom Sadu.
 
"Komentar na to što je Branislav Ristivojević izabran za dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu treba da daju oni koji su ga izabrali na tu poziciju", rekla je za 021 Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.   
 
Povodom Ristivojevićevog izbora za dekana oglasili su se i članovi Udruženja "Da se zna" koje se bavi evidentiranjem slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji.
 
"Krajnje smo iznenađeni informacijom da je osuđeni homofob postao dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu", navelo je udruženje "Da se zna!". "Postavljamo pitanje: da li Savet Pravnog fakulteta u Novom Sadu razmatra stavove, a pre svega istoriju kršenja zakona, kada bira dekana, budući da je tako nešto pri izboru profesora Branislava Ristivojevića evidentno izostalo", navodi se u saopštenju.
 
Udruženje "Da se zna!" je saopštilo da su "izuzetno uznemireni saznanjem da visokoobrazovnom institucijom iz koje će, između ostalog, poticati i budući advokati, tužioci i sudije, to jest ključne osobe za borbu protiv homofobije i rasprostranjenog nasilja prema LGBT+ osobama, rukovodi čovek koji za porast nasilja u porodici krivi LGBT+ zajednicu i koji je zbog toga prvostepeno osuđen za govor mržnje". Dodaje se i da je Ristivojević iznosio i druge "izuzetno kontroverzne stavove", poput onih u kojima obaveznu vakcinaciju protiv malih boginja upoređuje sa bombardovanjem SR Jugoslavije.
 
Naime, Ristivojević često nastupa kao govornik na tribinama protiv obavezne vakcinacije, a i piše tekstove na ovu temu.
 
Povodom ovog slučaja oglasila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine navodeći da je izbor profesora Ristivojevića "novi udarac Novosadskom Univerzitetu i da je jedini mogući cilj ovako uvredljivog izbora urušavanje integriteta čitavog fakulteta".
 
"Kada na čelo pravnog fakulteta postavite osobu koja javno zastupa ideju da nije bilo potrebe za uvođenjem Zakona protiv nasilja u porodici, protiv koga je izrečena sudska mera zabrane javnog istupanja zbog govora mržnje, koji mere obavezne vakcinacije poredi sa bombardovanjem osiromašenim uranijom, kao što je to učinjeno sa imenovanjem prof.dr Branislava Ristivojevića poruka Novosadskom univerzitetu i javnosti je jasna", saopštavaju iz LSV-a.
 
Oni dodaju da su "profesorka Vesna Rakić Vodinelić, sudija dr Miodrag Majić, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije - sudija Vida Petrović Škero, profesorka Marijana Pajvančić, profesor Lino Veljak, profesor Bogoljub Milosavljević i mnogi drugi oštro kritikovali Ristivojevića koji je vodio sramotnu harangu protiv Slobodana Beljanskog dovodeći u pitanje njegov doktorat zbog zastupanja mađarskih učenika vezano za diskriminaciju prilikom polaganja prijemnog ispita na maternjem jeziku i nekoliko drugih procesa u kojima je zastupao stranke u sporovima protiv Pravnog fakulteta".
 
Profesor Ristivojević rekao je za Blic da je "Sreća pa Srbija nije Nirnberg, pa ima pravo na žalbu". On se žalio na presudu novosadskog Višeg suda i očekuje rešenje u drugostepenom postupku.
 
Dodao je i da je na dužnost dekana Pravnog fakulteta stupio 1. oktobra, a da je na to mesto izabran na sednici fakulteta koja je održana pre otprilike pet meseci. Inače, po članu 27. Statuta Pravnog fakulteta u Novom Sadu, dekanu prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran, između ostalog, i ako krši zakon.
 
Ristivojević je inače dugogodišnji član Demokratske stranke Srbije, bio je savetnik premijera Vojislava Koštunice, a kasnije predsednik Pokrajinskog odbora i pokrajinski poslanik. Na lokalnim izborima 2008. bio je kandidat za gradonačelnika Novog Sada ispred liste DSS-NS, ali je neslavno prošao osvojivši svega šest odsto glasova. Tokom kampanje mediji su izvestili da je nasrnuo na štand LDP-a na Limanu, na kojem su se u tom trenutku nalazile dve devojke od dvadesetak godina.
  • Kyza

    17.08.2020 13:24
    Eh
    Pokušali su da ga ućutkaju, ali ih je dobio na njihovom žuom sudu.
    Lažne opužbe su konačo pale.
    Čestitam Ristivojeviću na dobijenoj pravosnažnoj presudi.
  • Ја

    13.05.2019 13:06
    antiprabni zakon
    @ prirodnjak
    1 нико нема право да се изјашњава и бави заштитом жена унапред и у име свих жена и да критичко и аргументовано мишљење генерализује као "мизигонију". Жена је слободна личност, не треба јој лични тутор у виду државе, институције и закона као да је ствар.
    2.Разлика између мишљења и тзв. говора мржње је субјективна и лишена је познавања објективне разлике између речи и дела и емоције и чињеница.3. обележити једну самозвану групу (лгбт) мишљењем о њој само значи да та група није безгрешна и савршена као Бог већ је подложна свакој критици баш као и сви други. Свако има право да јавно изнесе критичко мишљење о свему укључујући и критику о лгбт популацији.3. природњак је "шокиран" јер се неко дрзнуо да осим физичког насиља осумњичи и друге врсте насиља која се врше над породицом њеним у утрашњим идносима, и њеним члановима, као нпр уцене, понижавања и невера, финансијско, економско и морално исцрпљивање, и "шокиран" је сазнањем да чланови породице нису само жене и још више "шокиран" тиме да незадовољна пословно способна жена у нашем друштву није ствар и објекат као у шеријатском "праву" већ има могућност да се разведе те да јој не треба држава и "сигурна кућа" као лични тутор.4. природњак изврће тезе и лоше морално стање друштва представља као лош тв програм иако је тв програм симптом и средство лошег моралног стања друштва због лошег аморалног система вредности које потиче и од форсирања самозваних неморалних група. 5. Судови нису превенција већ санкција.
  • Milana

    20.10.2018 20:01
    Odličan komentar @Milos M.
    Ponoviću samo komentar Milosa M., jer je odličan:
    "Procitajte pazljivo,bez predrasuda pa donesite sud. Najpre, verujem da je vecina vas protiv rijalitija. Da je vecina protiv paradiranja, ali ne i protiv prava lgbt popilacije. Da ste svesni da ako jedemo cokolade 3 klase i imamo.praskove 3 klase renomiranih proizvodjaca, sto ne bi i lekovi i vakvine bili losiji, a posebnu sumnju produbljuju neki slucajevi. On je izneo misljenje, kriticko, a verujem da misleci covek ima pravo da kritikuje i iznosi stavove. Postupak protiv njega je podnelo udruzenje, o kojem se ne bih izjasnjavao. Postupak je u toku, nema pravosnazne presude i ne moze se komentarisati i donositi sud o tome. Covek vozi biciklo! Ne dzip ili sluzb.limuzinu.To sto se razveo nije pristojno komentarisati, njegova privatna stvar. Akademski vrlo cenjen, obrazovan i potkovan. Cak nije ni aktivan u DSS. Mnogi ga napadaju vise zbog toga, nego zbog recenog jer vecina to iskreno i misli. Podrska za Branislava!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti