Grad raspisao neobavezujući poziv za privatnog partnera za Spens

Grad Novi Sad raspisao je prethodno najavljen poziv potencijalnim partnerima za javno-privatno partnerstvo u Spensu.
Grad raspisao neobavezujući poziv za privatnog partnera za Spens
Foto: 021.rs

Oglas je neobavezujući i Novom Sadu će poslužiti da vidi ima li zainteresovanih domaćih i stranih firmi, fondova ili pojedinaca spremnih da ulože u sređivanje i potom upravljanje JP Sportski i poslovni centar "Vojvodina", popularnim Spensom. Ovaj oglas se pojavio nekoliko nedelja nakon što je gradonačelnik Miloš Vučević u javnosti pokrenuo pitanje sudbine ovog sportsko-poslovnog objekta, građenog samodoprinosom Novosađana pre nepune četiri decenije.

U pozivu se navodi da investiciona ulaganja u Spens podrazumevaju sve radove potrebne za njegovu efikasniju iskorišćenost, bolju energetsku efikasnost, stabilniju i bolju infrastrukturu, a koja podrazumeva sve građevinske i druge radove sa ugradnjom instalacija, postrojenja i opreme, kao i investiciona ulaganja u dodatni prostor koji će činiti zasebnu ili objedinjenu funkcionalnu ili tehničku celinu. Svi ovi radovi mogu se obaviti na površini postojećeg objekta, dok bi novi sadržaj bio na uglu Sutjeske i Bulevara Cara Lazara, gde je, inače, prema urbanističkim planovima dozvoljena gradnja hotela visokog 16 spratova.

Gradska vlast je u oglasu navela i da se pod upravljanjem i unapređenjem poslovanja Spensa "podrazumeva upravljanje poslovanjem preduzeća od strane profesionalnog menadžmenta sa iskustvom u upravljanju objektima slične veličine ili namene u regionu ili svetu". Novi Sad očekuje da potencijalni privatni partner dostavi Pismo o zainteresovanosti u kojem bi iskazao zainteresovanost da vodi Spens i uloži u njega, sa ciljem revitalizacije i ekonomskog oporavka preduzeća uz zaštitu javnog interesa.

Pismo mora da, uz podatak o partneru i reference, sadrži i okvirni plan za period od najmanje 15 godina, idejno rešenje za investicioni program, planiranu strukturu finansiranja i sredstva obezbeđenja. Rok za dostavljanje ponuda je 20. decembar u 12 časova, a analizu prispelih ponuda će obaviti komisija.

Konačnu odluku o javno-privatnom partnerstvu, pored saglasnosti republičkih organa, donosi Skupština grada, tako da je ovaj poziv samo početak postupka koji će potrajati nekoliko godina ukoliko se Novi Sad i definitivno odluči za pronalaženje privatnog partnera za Spens.

  • Logi

    10.10.2018 20:49
    mutna ironija
    SPENS. Gradili ga samodprinosom građani - pretvoren u javnu svojinu iako je po prirodi bio društvena svojina - zbog toga zaobišao postupak svojinske transformacije - država ga prisvojila - država ga dala. Kada spojite prvu i poslednju fazu, dobijete: gradili ga samodoprinosom građani - država ga dala. Javno-privatno partnerstvo će u ovom slučaju biti pandam tipičnoj privatizaciji. Kada pročitate javni poziv, vidite da je akcenat na GRAĐENJU i to na 4 parcele. Dakle, neko bi mogao da zaključi da predmet priče nisu energetska efikasnost i pametno upravljanje. Ovaj javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti zahteva da podnosioci imaju formu pravnog lica što se kosi sa članom 14. stav 2. Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama - ponuđači u kasnijem postupku mogu biti i pravna i fizička lica pa mi nije jasno kako u ovom "prethodnom" postupku mogu da budu samo pravna lica. Možda se prejudicira "pobednik". Traženje menadžmenta na ovaj način je direktno priznanje nesposobnosti koja nije predočena biračima pred izbore. Naprotiv, pričalo se o profesionalizaciji i departizaciji javnih preduzeća. Sad vidimo da to znači prodaju i prenamenu, a ne napore u reformi menadžmenta i promeni kadra. Dodao bih da javne službe ne postoje zbog profita, već zbog javnog interesa. Komercijalizacija javnih službi je nonsens, a recionalizacija se ne vrši prodajom i prenamenom. Ako od automobila napravite držač za cveće, sigurno je da će manje goriva trošiti, ali neće služiti svrsi.
  • Futog

    08.10.2018 16:52
    Www
    Mihajlo Janjicu reci nesto
  • Futog

    08.10.2018 16:51
    Www
    Dodik + Andrej= propast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti