Zaposleni u školi u Sremskoj Kamenici: Opstrukcija izbora direktorke, namešta se druga osoba

Više od 70 zaposlenih u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici obratilo se dopisom javnosti, kao i ministru prosvete, zbog neobičnog odugovlačenja izbora direktora ove obrazovne ustanove.
Zaposleni u školi u Sremskoj Kamenici: Opstrukcija izbora direktorke, namešta se druga osoba
Foto: 021.rs
Iako je izborna procedura u školi odavno završena i Pokrajini predložena kandidatkinja koja je dobila podršku Nastavničkog veća i Školskog odbora, nadležni se još uvek nisu oglasili o predloženom kandidatu - dosadašnjoj direktorki škole Aleksandri Ćirić, iako njoj 17. oktobra ističe mandat i škola neće imati rukovodstvo.
 
Zaposleni strahuju da iza cele priče stoji namerna opstrukcija njenog izbora - naročito zato što se ova situacija ponavlja već mesecima i u drugim školama, u kojima jedan kandidat dobije većinsku podršku zaposlenih, ali ne i Pokrajine ili/i ministarstva.
 
Svi znaju ko će biti direktor
 
Početkom maja ove godine, u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" raspisan je konkurs za direktora. Javila su se dva kandidata, od kojih je jedan na Školskom odboru odustao od kandidature. Ostala je jedino dosadašnja direktorka Aleksandra Ćirić, koja je dobila podršku 65 odsto Nastavničkog veća i šest od devet članova Školskog odbora. Dokumentacija o predloženom kandidatu poslata je 6. jula na izjašnjavanje Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje koji, prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja, ima rok od 15 dana da da saglasnost i pošalje dokumentaciju ministru prosvete na konačno izjašnjenje i imenovanje. Ministar ima rok od 30 dana za svoj deo posla, koji obuhvata i konačno imenovanje direktora. Ministarstvo može i da odbije da pruži podršku i da naloži nove izbore.
 
Međutim, poručuju zaposleni, svi rokovi su prošli, naročito za Pokrajinu, koja je odugovlačila sa davanjem saglasnosti i slanjem dokumentacije, što sada, kažu, ugrožava rukovođenje školom. Štaviše, dodaju zaposleni, po Sremskoj Kamenici se uveliko govori da Aleksandra Ćirić neće biti direktorka, već će školom rukovoditi druga osoba, koja se uopšte nije prijavila na konkurs.
 
"Do danas škola nije dobila nikakav odgovor, bez obzira na rokove koje zakon propisuje, a mandat sadašnjoj direktorki ističe 17. oktobra. Ono što je dilema u ovom slučaju izbora direktora u našoj školi je kako pojedinci, tj. predstavnici lokalne samouprave obaveštavaju i roditelje i zaposlene da sadašnja direktorka Aleksandra Ćirić neće dobiti saglasnost za imenovanje. Oni idu toliko daleko da imaju informacije i o tome ko će biti postavljen za vd direktora škole, imenom i prezimenom. Da li to znači da lokalna samouprava zna nešto što očigledno ni ministar, kao neko u čijoj je to nadležnosti, ne zna. Pitamo čemu se traži mišljenje Nastavničkog veća i Školskog odbora, ako to mišljenje ničemu ne služi. Složićete se da je to i ponižavanje, visokoobrazovanih ljudi zaposlenih u našoj školi", poručuju zaposleni u školi, koji podsećaju ministra prosvete Mladena Šarčevića da je više puta u medijima izjavio da tamo gde postoji jasna podrška kolektiva i Školskog odbora nekom kandidatu, uvažavaće se mišljenje kolektiva.
 
"U slučaju naše škole, i Nastavničko veće i Školski odbor su jasno izrazili svoj stav, te nema nikakvog razloga da se za direktora ne imenuje osoba koju ne samo da uvažavaju odbor i veće, već i velika većina roditelja i učenika škole. U strahu smo da iza konkursa za direktora naše škole stoje manipulacije pojedinaca iz lokalne samouprave, s obzirom na to da su informacije da sadašnja direktorka to neće biti dali roditeljima i zaposlenima još pre nego što je konkurs i raspisan. Kako naš slučaj nije usamljen na teritoriji Vojvodine, bojimo se da su pojedini predstavnici lokalne samouprave dali sebi za pravo da se stave iznad zakona, pa čak i iznad ministarstva", poručuje kolektiv OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici.
 
Više od 70 zaposlenih navodi da je škola "procvetala u svakom smislu" poslednjih osam godina, otkako je na čelu Ćirićeva. Škola od 2011, kad je aktuelna direktorka došla, ponovo učestvuje na takmičenjima, ima dobre rezultate na završnim ispitima, a visoko je cenjena i u školskoj upravi.
 
"Računamo na to da ćete, kao ministar podržati pomenuta mišljenja, da ćete pri donošenju odluke ceniti dosadašnji rad direktorke, kao i mišljenje relevantnih institucija, kao što je Školska uprava Novi Sad i time pokazati da je zakon ipak jači od zakulisnih radnji pojedinih predstavnika lokalne samouprave", poručili su zaposleni ministru Šarčeviću.
 
U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje poručuju za 021 da je sekretar Mihalj Njilaš "doneo akt u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i predmet, sa kompletnom dokumentacijom, prosledio ministru prosvete na dalje postupanje". 
 
"Ukoliko ministar ne imenuje direktora ustanove do isteka mandata aktuelnog direktora, pokrajinski sekretar će imenovati vršioca dužnosti škole u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", navodi se u odgovoru našem portalu, koji potpisuje sekretar Njilaš. U Pokrajini nisu precizirali kada su tačno prosledili dokumentaciju ministarstvu, kao ni kako su se izjasnili povodom predloga kandidata.
 
U Ministarstvu prosvete navode za 021 da je slučaj u postupku rešavanja, te da će ministar doneti odluku u zakonskom roku.
 
Inače, ovo nije jedini slučaj ovakvog tipa. Već sedmicama traje protest zaposlenih u Gimnaziji "20. oktobar" u Bačkoj Palanci, gde su zaposleni održavali čak i štajkove i obustave rada zato što je za v.d. direktora ustanove postavljena osoba koja nije dobila podršku Veća i Školskog odbora. Zaposleni su predložili dotadašnju direktorku Tamaru Antić, ali je Pokrajina odugovlačila - sačekalo se da Antićevoj istekne mandat, pa je sekretar imenovao v.d. direktorku Olju Nađ.
 
Zbog ovog odugovlačenja procedure, sekretarijat je dobio i packe od ministarstva prosvete, pošto je pomoćnik ministra Aleksandar Pajić naveo da "sekretarijat ubuduće mora na vreme da šalje dokumentaciju u ministarstvo".
  • DekiNS

    26.10.2018 22:04
    Бата
    Da, ali na politički način i potupno identično je i Ćirićka došla na tu poziciju pre 8 godina, tako da je zaista licemerno govoriti šta treba i kako treba. Slažem se, ali od koje godine se puj pike ne važi stranačko postavljanje direktora?!
  • Бата

    21.10.2018 18:24
    Чуди ме зашто тих 70 наставника није обуставило наставу? Нажалост, изгледа да се подршка данас свела на потписивање онлајн петиција и отворених писама. Од тога нема ништа. Просветни радници треба да стану са радом у свакој школи у којој надлежни покушају да натуре директора против воље запослених. Неће се усудити да дају отказе десетинама људи. Ови из гимназије у Бачкој Паланци су показали како треба да се ради.
  • jovo

    19.10.2018 00:56
    direktor
    ma dosta je i bila nova metla bolje čisti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti