FOTO: Uređuje se centar Sremskih Karlovaca na osnovu drugoplasiranog idejnog rešenja

Opština Sremski Karlovci raspisala je tender za projektno-tehničku dokumentaciju za parterno uređenja dela centra naselja.
Prema konkursnoj dokumentaciji, uređivaće se ukupno 22.000 kvadratnih metara u centru Karlovaca, odnosno Trg Branka Radičevića, deo ulice patrijarha Rajačića (do raskrsnice sa Poštanskom ulicom), deo Karađorđeve ulice (od trga do pošte) i Trg patrijarha Brankovića, izuzimajući površinu i objekte Tržnog centra i Sokolskog doma. 
 
Za projektno-tehničku dokumentaciju planom javnih nabavki za 2018. godinu predviđeno je 4.583.333 dinara, na osnovu Rešenja o finansiranju i sufinansiranju obnove kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanja razvoja Sremskih Karlovaca, izdatog od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, AP Vojvodine i Grada Novog Sada.
 
Centar Karlovaca rekonstruiše se na osnovu rada koji je dobio drugu nagradu na Konkursu za urbanističko-arhitektonsko rešenje dela starog centra. Iza ovog projekta stoji tim arhitekata koji uključuje Danila Dragovića, Branka Slavkovića, Binelu Nokić, Irmu Ćurkić, Emir Ljajić, Ilda Koca i Komnen Žižić. Za ovaj projekat tim arhitekata dobio je 5.000 evra.
 
Rešenjem se pored definisanog načina korišćenja prostora, uređenja, formiranja novih mikro-celina, predlaže pravac razvoja i uređenja centralne zone ka Dunavu, naglašenom komunikacijom od trga Branka Radičevića preko trga Patrijarha Brankovića. Ovaj prostor je obogaćen sadržajima, planiranim u novoprojektovanim objektima, koji podrazumevaju stambeno-poslevne objekte, komercijalne objekte, centar za kulturu i objekte ugostiteljstva i turizma.
 
Projekat koji je dobio drugu nagradu na konkursu
 
Nejasno je zašto projekat koji je na konkursu dobio prvu nagradu nije onaj po kom se sprovodi uređenje. Prvu nagradu na konkursu za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja dela starog centra Sremskih Karlovaca i njegovog neposrednog okruženja dobio je tim koga čine arhitekte Dragomir Todorović, Julija Jovanović, Žika Jeftović, Uglješa Todorović i Milan Trubanov.
 
Ovaj projekat akcenat stavlja na pešačke tokove ka i kroz trgove, ali predviđa i rušenje postojećeg tržnog centra i postavljanje novog objekta lučne forme koji definiše centralni prostor trga. Unutar tog objekta predviđen je atrijum sa zelenim i vodenim površinama. 
 
Žiri koji je birao pobednike na konkursu bio je sastavljen od predstavnika Opštine, arhitekata, urbanista, konzervatora i istoričara umetnosti.
 
Projekat koji je dobio prvu nagradu na konkursu
  • Julija

    15.11.2020 01:16
    I nagrada
    Podrzavam, svaku aktivnost za unapredjenje i uredjenje zivotne sredine. Centar Sremskih Karlovaca to treba i zaslužuje. Uvek ce postojati pitanje zasto ne I-nagradjeni rad i zasto I-nagradjenom radu nije isplacena nagrada. Uvek. https://www.ekapija.com/real-estate/828936/KZIN-PR/predstavljamo-vam-prvonagradjeno-resenje-uredjenja-sremskih-karlovaca-foto
  • Melanija

    11.12.2018 16:54
    Boćanje
    U najužem centru Sremskih Karlovaca, a odmah uz magistralni put nalazi se teren za BOĆANJE! Bilo bi interesantno da se Karlovčani pozabave i tom tematikom ( uz buduće staklare). Da li uopšte postoji dozvola za maditeransku igru, koja do skorašnjih vremena nije ovde ni postojala. Koliko se uopšte pošuje KULTURNO ISTORIJSKO NASLEĐE!? Slažem se da ljubitelji igre imaju mesto za to, ali kad god dolazim u Karlovce to pada u oči...A još u parku koji je u centru, pa još da svi vide NASLEĐE- uz put. Preselite ih npr. u Dvorsku baštu!
    O drugoplasiranima da ne diskutujem, verovatno je neko bio dopingovan!
  • mile

    05.12.2018 19:39
    Pitanje
    Dali ce gospodin Cvjetkovic da odobrava sredstva,ukoliko hoce onda ima posla za policiju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti