Inicijativa "Mame su zakon" dolazi u Novi Sad, protest i performans u nedelju na Trgu slobode

Inicijativa "MameSuZakon", koja okuplja sve građane i građanke u borbi za izmenu zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u nedelju, 4. novembra stiže u Novi Sad i izvešće performans.
Inicijativa se već mesecima bori da se izmene diskriminatorne odredbe pomenutog zakona. Najbitnije izmene koje se traže su: da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci; da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca; da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice; da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta; da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadoknade tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu; da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.
 
Inicijativa će na Trgu slobode održati protest i performans kako bi građani i građanke shvatili u kakvom položaju se nalaze žene koje pogađa ovaj zakon. Biće organizovana izložba #NevidljivaRadnica, koju će činiti eksponati - komentari žena koje su na društvenim mrežama pod haštagom #NevidljivaRadnica odgovarale na pitanje: "Koliko imate radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji vas čini nevidljivom radnicom?"
 
"Tokom ove akcije u komentarima na društvenim mrežama dobili smo na desetine ličnih iskustava žena koje su godinama za sistem pod različitim okolnostima bile nevidljive i nisu mogle da ostvare svoja radnička prava. Zašto smo i ovu akciju pokrenule? U nekoliko navrata iz poslednjih izjava ministara zaduženih za primenu pronatalitetnih mera videle smo da između redova šalju poruku da žene ne zaslužuju primanja koja su najmanje u visini minimalne zarade zbog toga što nemaju dovoljno meseci radnog staža, s tim da su zaboravili, slučajno ili namerno, da žene pre svega nemaju gde da rade i da prolaze kroz različite vidove diskriminacije prilikom traženja posla. Ovo nažalost nije problem koji je vezan samo za privatni sektor, već je veoma česta pojava i u državnoj službi, a izuzetno izražen van velikih gradova i opština širom Srbije", poručuju u inicijativi.
 
Prethodno, u utorak, 30. oktobra, inicijativa će ponovo pokušati da stavi na dnevni red izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, nakon više neuspelih pokušaja tj. negodovanja i ignorisanja od poslanika vladajuće koalicije.
 
"Pokušaćemo ponovo da stavimo izmene i dopune Zakona na dnevni red redovne sednice jesenjeg zasedanja uz nadu da narodne poslanice i poslanici neće ostati imuni na zahteve jedne od najranjivijih i najmnogobrojnijih društvenih grupa - mama i budućih mama, među kojima ima i onih koje za ceo mesec tokom porodiljskog, odnosno odsustva radi nege deteta, primaju i manje od 1000 dinara i to bruto. Da li će poslanici pritisnuti taster 'za' ili će gledati u pod dok predsedavajući poziva na glasanje, saznaćemo u utorak", navode u inicijativi #MameSuZakon.
 
Protest i performans održaće se u periodu od 15 do 17 časova, a inicijativa će podržati i protest "2 minuta tišine" od 14:45 do 15:02.
  • NS

    29.10.2018 15:42
    Piše: Trg Slobode (kod katedrale), obratite pažnju na plakat!
    Hvala na pomoći oko razjašnjenja šta je katedrala a šta nije.
    Nadam se da će koristiti... nekima.
  • u

    29.10.2018 14:53
    Nailaze militantne mame, sklanjaj se ko moze. Kako nisu tako agilne kad treba da se radi nesto i zaradi...
  • DekiNS

    29.10.2018 13:39
    Pošto je inicijator poslanik u Skupštini RS, znam da nema iskrene namere, već čisto prikupljanje političkih poena, pogotovo sada kada je izašla iz svoje matične stranke. Ovce navalite, da vas po ko zna koji put političari prevedu žedne preko vode! P. S. za mene su svi političari ono što se ne jede, bez obzira na poziciju/opoziciju kojoj pripadaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.