Preminuo novosadski novinar Dragiša Stanković

Novinar Dragiša Stanković preminuo je u 81. godini u Novom Sadu.
Rođen je u Boru 1938. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a u Novi Sad se doselio 1966. godine. 
 
Na Televiziji Novi Sad radio je od njenog pravnog konstituisanja 1971. godine, a u toj medijskoj kući je ostao do 1989. Bio je urednik u Informativnoj redakciji TV NS, potom pomoćnik glavnog urednika, a uoči "jogurt revolucije" izabran je i za glavnog urednika ovog dela vojvođanske radio-difuzne kuće.
 
Kako se navodi u Enciklopediji Novog Sada, za vreme Stankovićevog urednikovanja TV dnevnik je proglašen za najbolji u konkurenciji jugoslovenskih dnevnika na Festivalu JRT u Neumu 1988. godine. Iskazao se kao autor mnogobrojnih priloga, emisija, i kao urednik programa zapaženog u javnosti po istraživačkom i kritičnom pristupu temama. 
 
U čistki tokom "antibirokratske revolucije", smenjen je sa svoje funkcije u TV NS. Radio je kao dopisnik RTV Zagreb, "Jutelu", a potom je prešao u beogradsku "Borbu". Nakon režimskog udara na taj list, prelazi sa kolegama u "Našu Borbu", gde je bio urednik u desku sve do nasilnog gašenja ovog lista 1998. godine.
 
I tokom penzije bio je aktivan, pa je 2002. i 2003. bio predsednik Nadzornog odbora NUNS-a. Posle 5. oktobra 2000. godine, u jednom periodu bio je predsednik Koordinacionog tela RTV NS.
 
Bio je član Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Vojvođanskog kluba i Udruženja antifašista Novog Sada.
 
Ispraćaj Dragiše Stanković održaće se danas, 1. novembra, u 15 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu.
  • Mb

    01.11.2018 10:03
    Za primer
    Dragiša je primer borca za slobodu, i dokaz da borba za autonomiju nije borba za otcepljenje, nego borba za slobodu od nerazumnih, bahatih moćnika koji već 30 godina vladaju srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti