Prvo mesto za BioSens za inovativno rešenje za smanjenje gladi

Novosadski Institut BioSens podelio je prvo mesto s još četiri dobitnika na takmičenju u Keniji "Inspire Challenge 2018" za inovativno rešenje za smanjenje gladi u Africi.
Nagradu od 100.000 dolara iskoristiće u narednih godinu dana kako bi razvili prototip rešenja, navela je informativna služba Instituta, koji je na takmičenju nastupio u strateškom partnerstvu s najvećim svetskim institutom za unapredjenje sorti kukuruza i pšenice "CIMMYT" iz Meksika.
 
Naučnici BioSensa predstavili su tehnologiju koja omogućava povećanje prinosa na osnovu pametnog izbora semena, bez dodatnih investicija u đubrivo, pesticide i mehanizaciju.
 
Naučnik BioSensa Oskar Marko kazao je da na tržištu postoje hiljade sorti i hibrida, a veoma je teško izabrati optimalne, odgovarajuće za klimatske uslove i zemljište na nekoj njivi. To je moguće postići jedino savremenim tehnikama mašinskog učenja i analitike velikih podataka, u kojima je BioSens medju vodećima u svetu, kazao je Marko.
 
BioSens je bio jedan od 130 prijavljenih timova iz celog sveta, 12 je prošlo u finale, a samo pet je dobilo priliku da u narednih godinu dana realizuje svoju ideju uz finansijsku podršku. Među članovima žirija bili su najveći poljoprivredni stručnjaci i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a.
 
Takmičenje organizuje Globalna mreža istraživačkih centara CGIAR, sa ciljem da se razviju inovativne ICT tehnologije koje bi unapredile poljoprivredu Afrike i rešile problem nestašice hrane.
 
Ostala četiri dobitnika su nagrađena za automatsku analizu podataka o ulovu ribe, za nov način savetovanja poljoprivrednika, za sistem obaveštavanja o neformalnoj trgovini namirnicama i za nov način procene uticaja očekivane kiše na prinose.
  • penzioner

    03.11.2018 15:30
    sada ce mi biti veca penzija ?
  • Bravo!!!

    03.11.2018 12:49
    Bravo!!!!
    Bravo, ljudi! Bravo, Marko! Bože, kako je lepo videti i čuti da ima ovako pametnih, pristojnih, kulturnih, sposobnih mladih ljudi koji učenjem i svojim radom i trudom postižu uspehe! BRAVO!!! Čestitke i roditeljima koji su podigli tu divnu, pametnu decu!
  • Aki

    03.11.2018 11:57
    Bravo!
    Bravo za Marka i ostatak tima! Puno uspeha vam želim u budućem radu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti