Cena tehničkog pregleda u Novom Sadu usaglašena, država priprema novi zakon o osiguranju

Cena tehničkog pregleda za automobile usaglašena je na nivou Novog Sada i ona od ponedeljka, 12. novembra, iznosi 4.800 dinara.
Cena tehničkog pregleda u Novom Sadu usaglašena, država priprema novi zakon o osiguranju
Foto: 021.rs
Novosadske auto-kuće koje se bave registracijom vozila i tehničkim pregledom, usaglasile su se da za svoje usluge uzimaju iste sume, piše Dnevnik.
 
Do ovog poskupljenja došlo je nakon povećanja cene tehničkih pregleda u pojedinim gradovima u Srbiji, gde se od prošle nedelje tehnički pregled automobila plaća od 5.000 do 6.000 dinara, za motocikle od 3.000 do 4.000, za autobuse od 10.000 do 12.000 dinara, za teretnjake od 5.000 do 12.000 i za prskalice od 4.000 do 12.000 dinara.
 
Novo povećanje cene tehničkog pregleda auto-kuće u ovim gradovima pravdavaju činjenicom da su im osiguravajuće kuće smanjile zaradu od prodatih polisa auto-osiguranja sa 20 odsto na pet.
 
Međutim, u Udruženju potrošača "Efektiva" tvrde da je poskupljenje tehničkog pregleda neopravdano. Ističu da u Srbiji ima oko 1.700 registrovanih privrednih subjekata koji se bave tehničkim pregledom i registracijom vozila. Po zvaničnoj statistici, u Srbiji ima oko dva miliona registrovanih vozila, što znači da u proseku svaka firma može registrovati oko 1.176 vozila godišnje ili 98 mesečno. Računica "Efektive" kada je cena tehničkog pregleda 3.000 dinara, kolika je bila pre ovog poskupljenja, pokazuje da je mesečna zarada od registracije 98 vozila 2.450 evra. Na tih 98 evra, neka bude još pet evra po vozilu na ime onih pet odsto koji se dobijaju od osiguranju, to donosi ukupnu mesečnu zaradu od 2.940 evra.
 
"Da li je to dovoljno da pokrije mesečne troškove? Novo povećanje cene se opravdava smanjevanjem provizije od osiguranja, pa se postavlja pitanje zašto su tehnički pregledi cenu svojih usluga prvobitno povećali sa 1.000 dinara na 3.000 kada je provizija od osiguranja u tom periodu bila ista", pitaju iz "Efektive".
 
Ono što je novo je da Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije pripremaju novi Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a koji bi mogao da spreči uticaj provizije za obavezno osiguranje vozila koju osiguravajuće kuće daju servisima koji obavljaju tehničke preglede na cenu tehničkog pregleda.
 
Izrada ovog zakona je već počela, a radnu grupu čine predstavnici Ministarstva finansija i drugih nadležna ministarstva, Narodne banke Srbije i osiguravajućih društava.
  • Ibro

    14.06.2019 12:06
    tehnicki
    VBS na naselju najpovoljniji! Nemojte da Vas šišaju
  • dragan

    14.05.2019 11:26
    čist lopovluk
    Kakve veze ima 20%, ili 5% ili štagod u tom smislu, poenta je u pruženoj usluzi. Pružena usluga ne odgovara naplaćenom iznosu, jer za tih 10 minuta zamajavanja na tehničkompregledu, gde se radnici vuku kao creva i kao nešto gledaju, traže, mlate se samo da bi razvukli vreme rada. >Tehnički pregled realno ne vredi više od 500 dinara tačnije pružena usluga utrošeno vreme uložena sredstva i habanje mašina. Dakle sve preko 500 din za putničko vozilo ke LOPOVLUK podržan od strane države , jer naravno znamo kako to funkcioniše sa lobijima u Narodnoj skupštini. Kad lopovi donose zakone oni ih donose u svoju korist.
  • haha

    15.11.2018 12:56
    Cena pregleda automobila (uglavnom ispravnog) od strane KV majstora, , bez popravljanja, pola sata (na papiru, realno 5 minuta) duplo veća od cene pregleda bolesnog čoveka od strane specijaliste medicine, u trajanju od jednog sata, sa preporučenim lečenjem. Pa kom obojci, kom opanci, ajmo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.