Dekan Pravnog fakulteta oslobođen optužbi za diskriminaciju

Apelacioni sud u Novom Sadu usvojio je žalbu na presudu Višeg suda, kojom je dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević, osuđen za diskriminaciju žena na osnovu pola i diskriminaciju pripadnika LGBT populacije na osnovu seksualne orijentacije, potvrđeno je za 021 u Apelacionom sudu.
Po prvobitnoj presudi, Ristivojeviću se zabranjivalo da ubuduće u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti iznosi stavove kojima se omalovažavaju žene i pripadnici LGBT populacije i podržavaju predrasude prema ovim društvenim grupama.
 
"Sud je našao da je tuženi u tekstu 'Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom' izrazio ideje i stavove koji su uznemirujući i ponižavajući, kojima se vređa dostojanstvo i podstiče diskriminacija i mržnja protiv dve grupe lica i to samo zbog njihovog ličnog svojstva", rekli su tada u kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti za 021.
 
U spornom tekstu profesora Ristivojevića između ostalog se kao problematično navodi da "Zakon o sprečavanju nasilja u porodici služi za zaštitu žena, bez obzira da li su jake ili slabe, voljene ili nevoljene, nervozne, da li imaju ljubanika ili ne, da li zarađuju ili su izdržavane, da li su u brak unele neku imovinu ili su se uselile u mužev stan itd".
 
On je u istom tekstu naveo da bi se trebalo "suprotstaviti homoseksualnom lobiju u međunarodnoj diplomatiji i njima inspirisanom domaćom kvazielitom", kao i da se na gej paradi "otvoreno slavi primitivna nasilnička, prizemna, ogoljena i prostačka seksualnost".
 
Više o tadašnjoj presudi kao i reakcijama na izbor Ristivojevića za dekana fakulteta čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Pićuka

    18.11.2018 20:31
    Mogli ste da napišete obrazloženje zašto je žalba usvojena, ovako je svaki komentar besmislen.
  • Reči imaju značenje

    18.11.2018 13:35
    Nauči ih
    @gari

    Znači, nacoš je neko ko je protiv korupcije i zloupotrebe veza?
  • Pedja

    17.11.2018 13:43
    Naravno
    Naravno da je oslobođen - sad je vreme baš za takve kao što je on. Osuđeni će biti njihovi protivnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti