"Džambo big bend" zatvorio 20. Novosadski džez festival

Spektakularnim nastupima "Džambo big benda" (sastavljenog od Big benda RTV Slovenije, Džez orkestra HRT i Big benda RTS-a) pod dirigentskom palicom Zigfrida Figla i njujorškog saksofoniste Simus Blejka na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog Narodnog pozorišta, završen je 20. Novosadski džez festival.
Vatromet oduševljenja izazvali su džez muzičari, okupljeni oko tri big benda iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, specijalno za ovaj festival posle 28 godina. Iz publike su ih bodrili veterani džeza: Vojislav Bubiša Simić, Jovan Adamov, Zolika Hegediš, Bora Višnjički…
 
Svaki od tri sastava svirao je po petnaest minuta, po tri kompozicije naizmenično, a potom su zasvirali svi zajedno pod upravom austrijskog dirigenta Zigfrida Figla.
 
Zajednički nastup ova tri orkestra, novosadska publika ispratila je burnim aplauzima u nadi da neće dugo čekati na njihovo novo okupljanje. Podsetimo, tokom protekla tri dana ovogodišnjeg džez festivala, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, nastupilo je 10 bendova iz zemlje i inostranstva. 
 
Prvi dan ostaće upamćen po nastupu Macha Gharibian tria iz Francuske, njujorškog kvarteta The Steve Wilson & Wilsonian’s Grain i austrijskog Julia Siedl tria.
 
Izraelski sastav Shalosh, zatim kvartet The Jeff "Tain" Watts i kvintet "The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors" koji predvodi Marko Pignataro, profesor, saksofonista i direktor ove institucije iz Bolonje, obeležili su drugi dan festivala.
 
Po završetku glavnog programa, u sva tri dana, najodanija džez publika uživala je u SNP klubu u Džem Sešn – u House Bend-a koji čine: Kristijan Mlačak (saksofon), Aleksandar Bahun (klavir), Fedor Ruškuc / Igor Molnar (bas-gitara, kontrabas) i Dušan Ivanišević (bubnjevi).
 
Pred početak samog festivala održan je i uvodni program, koji je trajao od 7. do 12. novembra, na kome su bile upriličene radionice posvećene instrumentima, kao i radionice za pedagoge kao novina ovogodišnjeg džez festivala.
 
Održane su i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad po programu "El sistema, kao i radionice u saradnji sa ŠOSO "Milan Petrović". U Kulturnom centru Novog Sada priređena je i zajednička radionica na kojoj su deca iz svih institucija zajedno učestvovala.
 
Deo ovogodišnjeg džez festivala bili su i koncerti. Od 6. do 14. novembra novosadska publika imala je priliku da uživa u izvedbama Džez hora fakulteta muzičke umetnosti, Aleksandar Dujin Orkestru i plesnom orkestru RTV, kao i u izvedbi Dragon’s Fuelkestra i Tria Jovićević – Vojčinski – Mikloš (brod Cepelin). Publiku vernu džezu zabavljali su i Ivan Švager Ambire Bend i Jazz Connection.
 
  • Ab

    18.11.2018 11:36
    Nekad
    Nisam mogao docekati, na zalost sve slabiji. Odose pare za Bg.
  • ица

    18.11.2018 08:02
    фантазија
    празник за уши

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti