Novosadski "Hleb" ponovo ide na prodaju za 550 miliona dinara

Nekadašnji novosadski gigant AD "Hleb" ponovo će biti ponuđen na prodaju 20. decembra po početnoj ceni od blizu 500 miliona dinara.
Novosadski "Hleb" ponovo ide na prodaju za 550 miliona dinara
Foto: 021.rs
Prvi nespešni pokušaj prodaje "Hleba" bio je u julu ove godine.
 
Nakon rešenja stečajnog sudije novosadskog Privrednog suda, koje je doneto 30. oktobra 2017. godine i saglasnosti Odbora poverilaca od 25. oktobra ove godine, stečajni upravnik "Hleba" oglasio je prodaju najznačajnije imovine tog preduzeća prikupljanjem javnih ponuda.
 
Početna cena je 554.797.030 dinara, a javno otvaranje ponuda je 20. decembra u 12:15 časova u tom preduzeću u Ulici Bajči Žilinskog 2.
 
Nepokretna imovina "Hleba" nalazi se na više lokacija u Novom Sadu, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici i Futogu. Osim poslovnih objekata u Novom Sadu, prodaje se i nekoliko stanova u vlasništvu tog preduzeća. Tako su u ponudi jednosoban stan od 31 kvadrat u Stevana Čalenića i tri garsonjere od po 14 kvadrata na Futoškom putu, uz napomenu da je reč o društvenoj svojini, a stambena zgrada je namenjena za kolektivno stanovanje. 
 
Od pokretne imovine, prodaje se linija za proizvodnju hleba, profesionalna pekarska oprema za proizvodnju, silosna oprema, kancelarijski nameštaj i motorna vozila. Na prodaju su i zalihe rezervnih delova i alata, goriva i ambalaže, kao i potraživanja i prava koje je to preduzeće imalo na kraju prošle godine. 
 
Novosadski AD "Hleb" ne postoji otkako je ključ u bravu stavljen u decembru 2017. godine, a zatvorene su i sve prodavnice "Hleba" u Novom Sadu. Tako je blizu 90 radnika za nepuna tri meseca od uvođenja stečaja do likvidacije ostalo bez posla. Iz ovog nekadašnjeg novosadskog giganta, svojevremeno je izlazilo i po 100.000 vekni na dan.
 
Likvidacija je usledila zbog ogromnih hipotekarnih dugova bankama, koji se mere iznosima od više milijardi dinara. Sud je zauzeo stanovište da se ni reorganizacijom neće namiriti bankarska potraživanja.
 
"Hleb" je prodat još 2003. godine na aukciji za oko 270 miliona dinara, a kao vlasnici su spominjani proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga i Radivoj Živanić.
 
Kako je ranije za "Dnevnik" rekao predsednik Samostalnog sindikata u AD "Hleb" Milan Ljubenović, u trenutku vlasničke transformacije taj pogon je pravio 45.000 vekni dnevno.
 
"Bili smo glavni snabdevači bolnica, restorana, vojske, škola, vrtića... Male pekare nisu nam mogle biti konkurencija jer smo imali dobre peći, novu fabriku izgrađenu kod "Danubijusa" za proizvodnju hleba i stari pogon iza "Jugoalata", gde se mesilo pecivo i smrznuti program. Međutim, odmah posle dolaska novih vlasnika, celokupan proizvodni program je preseljen na jedno mesto, u novu fabriku, a stari pogon je služio za skladište", objasnio je Ljubenović.  
  • M

    20.11.2018 13:51
    Stršno
    Strašno! "Hleb" je pokraden a i NOVI SAD, niko neće odgovarati žalosno eee Bojane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti