Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanska Klaipeda

Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanski grad Klaipeda, saopšteno je sinoć na ceremoniji u organizaciji OPENS-a, a u sklopu posete Evropskog omladinskog foruma, u Pozorištu mladih.
Novi Sad je bio domaćin ovog događaja kao grad koji je nosilac ove titule za 2019. godinu.
 
Četiri grada našla su se u finalnom krugu za izbore Evropske prestonice mladih za 2021. godinu, i to litvanski grad Klaipeda, hrvatski Varaždin, kiparska Velika Nikozija i moldavski Kišinjev, a prestižno zvanje ponela je Klaipeda. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je za Novi Sad veoma važno to što je domaćin značajnog evropskog događaja u oblasti politike za mlade. 
 
"Sa nama su brojni delegati iz gotovo svih evropskih država, predstavnici diplomatskog kora, kao i pokrajinske i republičke vlade. Novi Sad je kreiranje lokalnog akcionog plana za mlade prepustio omladinskim organizacijama uz logističku i finansijsku podršku gradske administracije. Verujem da će to biti najproduktivniji plan i da će pokazati da su mladi neposredni donosioci odluka. Međutim, tu se ne radi samo o njihovim pravima, već i o odgovornostima za rezultate koji se postignu", istakao je Vučević i dodao da Novi Sad i Srbija moraju maksimalno da iskoriste dve evropske titule i stvore ambijent iz kojeg mladi neće želeti da odlaze.
 
Kako je izjavio koordinator OPENS- a Vukašin Grozdanović, novosadski lokalni akcioni plan za mlade biće baziran na rezultatima održanih fokus grupa i istraživanja, i da početkom godine Skupština grada treba da ga usvoji. Kako je istakao, OPENS sarađuje sa 42 omladinske organizacije, realizovao je 46 programa, a sa preko 100 partnera iz regiona, sprovedeni su projekti koji su doprli do 75.000 mladih. Toj organizaciji cilj je da u 2019. godini, godini titule, svojim programima obuhvati 500.000 mladih u Srbiji i Regionu.
 
Omladinska prestonica Evrope titula je koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Proces je dizajniran tako da osnaži mlade ljude, poveća njihovo učešće u važnim društvenim procesima i jača evropski identitet na lokalnom nivou.
  • /

    23.11.2018 11:18
    /
    grad kulture a kultura nikad gora i jeftinija
    svaka institucija i dogadjaji su ispunjeni nacionalizmom ili boflom akademskih foliranata

    kulture i umetnosti nema ni u pocetnim slovima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti