Zakon o Sremskim Karlovcima biće usvojen početkom 2019.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Ana Langović izjavila je danas da novi Zakon o Sremskim Karlovcima, koji bi mogao biti usvojen početkom naredne godine, predviđa, osim utvrđivanja uslova za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa koji Karlovce stavlja na važnu turističku i kulturnu mapu, da taj grad postane i univerzitetski centar Srbije.
Zakon o Sremskim Karlovcima biće usvojen početkom 2019.
Foto: 021.rs
Inicijativa Ministarstva prosvete da se formira akademski centar s najboljim studijskim programima svih fakulteta, a sve u cilju privlačenja stranih studenata, dobila je podršku Vlade Srbije, formirana je radna grupa koja treba da radi na izradi zakona, odnosno donošenju novog.
 
"Stari zakon o Sremskim Karlovcima menjamo jer je bio usmeren samo na kulturno nasleđe. Novim zakonom mi ćemo sagledati sva tri aspekta koja su važna - kulturni, turistički, obrazovni", rekla je Langović.
 
Ona je naglasila da su važni i razvoj turizma i kulturno nasleđe, ali i obrazovanje. S najboljim studijskim programima svih univerziteta Srbije, Sremski Karlovci bi ličili na nemački Hajdelberg ili mađarski Pečuj.
 
"Sremski Karlovci treba da budu jedan novi univerzitetski centar gde ćemo promovisati najbolje studijske programe i gde će će nam dolaziti i inostrani studenti. To je nastavak jednog projekta koji smo već počeli, a to je internacionalizacija, odnosno privlačenje stranih studenata", naglasila je Langović.
 
Planirano je da novi univerzitetski centar bude izgrađen na prostoru čiji veći deo od 10.000 kvadratnih metara pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Blagoslov za otvaranje univerzitetskog centra stigao je i od patrijarha Irineja, a deo programa biće posvećen pravoslavlju.
 
Radnu grupu koja radi na izradi novog zakona o Sremskim Karlovcima čine predstavnici tri ministarstva - prosvete, trgovine i kulture, a projektom rukovodi ministar prosvete Mladen Šarčević.
 
"Prvi sastanak radne grupe je već održan. Napravila smo dinamiku aktivnosti koje slede. Zakon o Sremskim Karlovcima možemo očekivati da bude usvojen početkom naredne godine. To će biti osnova za sve dalje aktivnosti koje ćemo imati", rekla je Langović.
 
Ona kaže da tek predstoji razgovor sa predstavnicima SPC na koji način će biti uspostavljena saradnja, šta od objekata može da se koristi, gde je neophodna adaptacija i sve što sledi sa donošenjem novog zakona.
  • Marija

    26.11.2018 20:27
    Strani studenti
    Meni je jako smešan deo: privlačenje stranih studenata. A domaći odlaze. Na novosadskom univerzitetu najbolji studenti više nisu tamo, a doktorske upisuj prosečni.
  • Ivan

    26.11.2018 15:44
    Samo kada ce posvetiti pravoslavlju, posto toga nam treba vise u obrazovanju. Ne nauke, prakticne primene znanja, tehnologije - nego pravoslavlja. Zapravo, mozda nam nista drugo ni ne treba.
  • Talac

    26.11.2018 15:07
    "Deo programa bice posvecen pravoslavlju". Ajd od(**)bite vise, mracnjaci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.