FOTO: Radnici "Zelenila" potkresali i prekontrolisali nastarije drvo u Novom Sadu

Radnici Gradskog zelenila danas su obavili redovne radove na održavanju najstarijeg drveta u Novom Sadu - koprivića u Ulici Modene.
FOTO: Radnici "Zelenila" potkresali i prekontrolisali nastarije drvo u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Kako se uverio reporter 021.rs, radnici su potkresali nekoliko grana i proverili koliko je stabilan i očuvan koprivić.

Ovo drvo na uglu ulica Modene i Ilije Ognjanovića je ostatak nekadašnjeg drvoreda koji se nalazio na ovom mestu, a od 1978. godine je zaštićen kao spomenik prirode prve kategorije.

Ovo drvo je visoko oko 15 metara, prečnik stabla je oko tri i po metra, a prečnik okrugle krošnje 22 metra. Zbog očuvanja velikih, bočnih grana, postavljene su šipke i čelične sajle, koje ih pridržavaju.

Nepoznato je koliko je koprivić tačno star, ali procene su da ima između 110 i 150 godina. Inače, ova vrsta drveta živi i do 600 godina.

O drvetu zajedno brinu Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Gradsko zelenilo.

  • Maja

    28.11.2018 10:15
    park
    A šta je sa parkom kod železničke stanice? Bili su ubeđeni da će tamo postaviti Dino park pa su skoro sve krošnje topola potkresali, gola stabla stoje.. i šta sad??
  • Zgrožen

    27.11.2018 13:20
    Šta zna Đoko šta je grad
    Ma, opipavaju kako bi ga makli... traže razloge da ogreju rođake.
    Čuli su da ide jače zahlađenje.
  • Flipnuti

    27.11.2018 11:33
    Dođite da vidite kako su "sredili" Narodnog fronta. Drvored se oporaviti neće - NIKADA. Što je i bio cilj... Pretpostavljam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti