VIDEO: Burna rasprava zbog garaža, Limanci "okupirali" salu Skupštine grada

Hiljade potpisa i prigovora građana nije uspelo da spreči nameru gradskih urbanista da u novi regulacioni plan dela Limana ucrtaju gradnju višespratnih garaža i druge izmene.
VIDEO: Burna rasprava zbog garaža, Limanci "okupirali" salu Skupštine grada
Foto: 021.rs

Na današnjoj sednici Komisije za planove građani su uspeli da smanje broj garaža sa osam na šest, ali je i to upitno. Naime, iako su urbanisti ovo prihvatili, Komisija za planove će na tajnoj, zatvorenoj sednici tek odlučiti o svim prigovorima i potom te odluke poslati Skupštini grada na usvajanje. Tako će tek za nekoliko nedelja ili meseci, kada ova tačka dođe pred novosadske odbornike, građani zapravo znati šta će biti sa Limanima.

Podsetimo da su se stanovnici Limana najviše pobunili zbog plana da se izgradi mreža garaža u delu Limana, jer smatraju da za njima nema potrebe i da će se na tajh način uništiti zelene površine. Predlog urbanista je da se ovi objekti grade na uglu Narodnog fronta i Balzakove, na uglu Bulevara despota Stefana i Šekspirove, na uglu Narodnog fronta i Šekspirove, između ulica Ive Andrića i Heroja Pinkija, u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje i Veljka Petrovića, ispod planiranih objekata Univerziteta u Novom Sadu, te u okviru univerzitetskog Kampusa.

Građani su imali i druge prigovore na plan, ali su ih urbanisti odbili, tako da će u Limanskom parku biti izgrađen ugostiteljski objekat od 300 kvadrata, dok će privremene barake Gradskog zelenila u tom parku biti srušene i na njihovom mestu izgrađen objekat od 300 kvadrata za isto preduzeće.

Odbijen je i prigovor građana da se odustane od gradnje saobraćajnice u Limanskom parku, koja bi se pružala duž Mosta slobode, od Bulevara oslobođenja do parkinga ispod mosta.



Sama sednica je protekla u vrlo naoštrenoj atmosferi i Plava sala Skupštine grada nije mogla da primi sve zainteresovane građane. Oni su iskazali nezadovoljstvo zbog činjenice da je poziv na javnu sednicu objavljen dan ranije i to u dnevnim novinama, pa mnogi koji su želeli nisu mogli ni da dođu.

Posebno oštra rasprava povela se oko izgradnje garaža, kada su građani istakli da ne žele nove garaže na Limanu i da bi se problem sa manjkom parkinga mogao rešiti uvođenjem zona naplate. Limanci su uglavnom ponavljali da problem malog broja parking mesta nastaje jer su gradske vlasti dozvolile da se u ovom delu grada grade zgrade bez parkinga. Oni su navodili da problem neće biti rešen novim garažama, jer su već postojeće kao što su "Maxton" na Bulevaru cara Lazara, u AMSS ili Spensova - prazne.

Građanima su na primedbe odgovarali predstavnici "Urbanizma", a najglasniji u odbrani gradnje garaža bio je direktor "Urbanizma" Dušan Miladinović koji je kao argument navodio da su one i ranije planirane, odnosno da je trebalo da se građani bune ranije kada ti planovi bili doneti. On je zauzeo stav da je i on Limanac, i da ako građani imaju bolji predlog, treba da ga iznesu.

Svaki put kada se Miladinović oglasio, neko od prisutnih građana je dobacio rečenicu tipa "znamo tvoju stručnost, videli smo po tvojim zelenim krovovima Promenade".

Pored toga, sa građanima su se raspravljali i članovi Komisije za planove, što se na sednicama retko dešava. Tako se sada dogodilo da je članica Komisije mladića koji je prigovarao na planiranu gradnju objekata u Limanskom parku i seču stabala, upitala za godine uz opasku da "kad je ona bila mlada nije moglo da se prolazi tim mračnim parkom".

Zbog velikog broja primedbi sednica je trajala satima, a većina građana je napustila Plavu salu pre kraja videvši da se njihovi prigovori odbijaju.

Burnu sednicu Komisije za planove možete pogledati i na video snimcima u nastavku.

Komentari 125

  • dado

    03.12.2018 21:13
    Pa dragi Limanci, organizujte se i ne dajte se.. Mi cemo se pridruziti
  • Miki

    03.12.2018 15:15
    A cena parkiranja u tim nekim budućim garažama? Niko ne spominje ko će biti vlasnici tih nekih novih garaža, i koje će biti cene prakiranja u njima. Ko misli da će kao stanar imati privilegovanu cenu od 2-3000din godišnje, grdno se vara.
    U Maxton garaži, godišnja parking karta košta 600€. Izgradnja garaža na parkingu, još će smanjiti broj slobodnih parking mesta, te će plaćena mesta u garažama ostati kao jedina opcija da stanari čuvaju svoje automobile. Da li su pristalice garaža spremne da izdvoje još 500-600-700€ godišnje, koliko investitor misli da mu treba, samo zato što imaju automobil?!?
    I još jedna budalaština urbanizma Srbije koja ne postoji nigde u (normalnom) svetu, jeste prodaja to nešto malo parking i garažnih mesta u novoizgrađenim zgradama, nezavisno od stanova u tim zgradama. Time se još podiže jagma za parking prostorom, i investitorima omogućava da JOŠ zarađuju i na park/gar koji bi MORALI da pripadaju stanarima zgrade u kojoj se park/gar i nalaze.
    Ali, u svakom slučaju, nema nam spasa. Prošli su Park City, Aleksandrove zgradurine, Pupinova palata, Promenada i slično. Prolaziće i dalje. Trebalo se buniti još kod izgradnje one zgrade sa Idea radnjom na ćošku Balzakove i N.Fronta. Ako su već tu, sve te su mogle biti 20-30-50% manje... Jasno je da je jedini motiv urbanizma u NS, maksimizovanje profita investitora, bez obzira ko je određenog trenutka na vlasti, i ko je investitor. Proces je koji ne može biti zaustavljen do nekih ozbiljnih promena u Srbiji.
  • Starosedeoc

    03.12.2018 14:10
    Pitanje za one koji znaju vise
    Pricalo se da zgrada NISa ima garaze ispod poslovne zgrade koje se ne koriste zato sto nisu dobile upotrebnu dozvolu. Da li neko zna da li je ovo istina? I da li te garaze mogu sada da se otvore, posto je sada OK da objekti rade i bez dozvole? Da dobiju neku privremenu dozvolu i da se te garaze iskoriste za resavanje problema...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti