Svetlani Bojković Sterijina nagrada za naročite zasluge

Glumica Svetlana Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture za 2019. godinu.

Odluku o tome doneo je Upravni odbor Sterijinog pozorja na sednici održanoj danas, 7. decembra, a nagrada će biti uručena dobitnici 3. juna 2019. na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja. Nagrada se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome i novčanog dela.

Svetlana Bojković diplomirala je glumu u klasi prof. Predraga Bajčetića 1970. godine. Stalna je članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 1984. godine, kada odlazi u Narodno pozorište u Beogradu, gde ostaje do 1993. godine, zatim prelazi u status istaknute slobodne umetnice. Od tada najviše igra u Ateljeu 212, zatim Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu i drugim pretežno beogradskim pozorištima. Snimila je i mnoge filmove i odigrala više od 200 uloga u TV serijama i TV dramama.

Osvojila je Zlatnu Arenu na Festivalu u Puli za ulogu u filmu "Pas koji je voleo vozove", dve nagrade "Ćuran" na Danima komedije u Jagodini za ulogu Jovanke u predstavi "Pučina" i ulogu Belize u predstavi "Učene žene", dobitnica je Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade "Joakim Vujić" za doprinos pozorišnoj kulturi, nagrade "Žanka Stokić" i nagrade "Branislav Nušić" za životno delo u komediji, nagrade za životno delo "Dobričin prsten" 2005. godine.

Predsednica je SDUS-a od 1992. do 1996. godine.

Svetlana Bojković je na Sterijinom pozorju prisutna od 1969. godine i od tada je na Festivalu ostvarila osam uloga.

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodeljuje se svake godine.

Među pojedincima koji su odlikovani ovim priznanjem su, između ostalih, Josip Vidmar, Dušan Matić, Velibor Gligorić, Hugo Klajn, Eli Finci, Miroslav Krleža, Mata Milošević, Petre Prličko, Rahela Ferari, Mira Stupica, Ranko Marinković, Marija Crnobori, Miroslav Belović, Georgij Paro, Branko Pleša, Pero Kvrgić, Aleksandar Popović, Dejan Mijač, Dušan Jovanović, Petar Marjanović, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Jovan Ćirilov, Jovan Hristić, Mira Banjac, Dušan Kovačević, Milena Zupančič, Goran Stefanovski, Egon Savin, Ljubomir Simović, Vida Ognjenović, Dimitrije Đurković, Feliks Pašić, Mihailo Janketić, Petar Kralj, Buca Mirković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljubiša Ristić, Renata Ulmanski, Predrag Ejdus...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti