Revizor: Zavod za transfuziju krvi Vojvodine novac od doprinosa iskoristio da svima nezakonito poveća plate

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine nezakonito je prisvojio više od 173 miliona dinara od distribucije krvi bolnicama i knjižio ih kao sopstvene prihode, a od te sume je iskoristio više od 18 miliona dinara da bi svim zaposlenima povećao plate.
Revizor: Zavod za transfuziju krvi Vojvodine novac od doprinosa iskoristio da svima nezakonito poveća plate
Foto: 021.rs
Plate su svim zaposlenima nezakonito povećane za 30 odsto, utvrdila je državna revizorska institucija.
 
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine je, prema zakonu, zdravstvena ustanova koja obavlja poslove u vezi sa transfuzijom krvi. Shodno zakonu, sredstva za rad i isključivo za rad ostvaruje iz doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, što je novac koji RFZO svake godine prebaci bolnicama, a bolnice koriste da plate Zavodu za dostavljenu krv. To je, dakle, novac građana Srbije koji može da se koristi isključivo za troškove rada, a nikako kao da je reč o sopstvenim prihodima.
 
Zašto je revizor posetio Zavod za transfuziju krvi Vojvodine?
 
Revizor je u revizijama koje su rađene ranije u više navrata otkrio da zdravstvene ustanove angažuju kapacitete koji su već ugovoreni sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje za pružanje usluga, uz dodatnu naplatu građanima. Novac koji ustanove zarade po ovom osnovu koriste se za različite namene, često netransparentno. Cilj revizora je da otkrije ovu nezakonitu praksu i stane joj na put. Međutim, DRI je u Zavodu otkrio nešto malo drugačije.
 
Zavod je u svojim knjigama u odeljku koji se odnosi na "ostvarene prihode iz ostalih izvora" naveo sumu od ukupno 176,8 miliona dinara. Detaljnijim pogledom vidljivo je da skoro 99 odsto te sume, tačnije 173,3 miliona dinara, predstavlja prihode od distribuirane krvi i produkata od krvi zdravstvenim ustanovama u Vojvodini. Ove zdravstvene ustanove se finansiraju iz kase RFZO i imaju ugovore sa Fondom, na osnovu kojih su dužne da novac od doprinosa za zdravstveno osiguranje prenose Zavodu za transfuziju.
 
Novac koji Zavod za transfuziju zaradi na ovaj način koristi se u svrhe koje Zavod dogovori sa Fondom. Međutim, osim što Zavod nije sa RFZO ugovorom dogovorio detalje o ovom iznosu, taj novac je iskoristio za povećanje plata. Zakonom je definisano da ustanove kao što je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine mogu da povećavaju plate zaposlenima isključivo od novca koji zarade "sa strane", tačnije pružajući usluge koje se inače ne finansiraju iz sredstava obaveznog osiguranja.
 
Zavod je iskoristio ukupno 18,4 miliona dinara da bi povećao plate svim zaposlenima. Inače, Zavod jeste ostvario sopstveni prihod koji je mogao da iskoristi za povišice i stimulacije. Taj iznos je bio 158.238 dinara i mogao je, u teoriji, da se raspodeli na zaposlene.
 
Državni revizor je preporučio Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine da u budućnosti ne troši državne pare mimo zakona.
 
Zavod sada ima rok od 90 dana da dostavi Državnoj revizorskoj instituciji odazivni izveštaj, u kom će navesti šta je sve urađeno da se otklone sve nezakonitosti u radu.
 
Zavod za transfuziju krvi Vojvodine nije odgovorio na pitanje 021 zbog čega je novac od doprinosa koristio da bi povećao plate svim zaposlenima za gotovo trećinu iznosa.
 
Inače, ovaj nalaz DRI ne znači da će neko u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine zapravo i odgovarati za počinjene nezakonitosti.
  • @Volonter

    12.12.2018 19:38
    Bunimo se bas mi zaposleni u zdravstvu, a koji smo isto tako radili svoj odredjeni posao u svojim ustanovama, ali nismo dobili 30% na platu, jer smo u ustanovi koja se finansira od fonda, kao i ova iz price, i imamo plate koje nam fond odredi, kao i njima. Ima i u bolnici laboranata koji vade krv, cime je taj u bolnici zasluzio da za istu stvar primi manju platu?
  • Volonter

    12.12.2018 16:39
    Nema vise razbacivanja novca
    Ja predlazem da se svi koji rade u zdravstvu odreknu svojih primanja i rade volonterski. Kad im je vec radno vreme 24h sta ce im plate. Valjda ce se tako bolje i brze napuniti budzet. Da li ce onda ovi sto se prave pametni i upućeni u rad celog zdravstvenog sistema biti zadovoljni. Ne, nece... Lakse je hejtovati nego cak i pomisliti da se zaposleni u zdravstvu zaista trude da u skladu sa svojim mogućnostima rade najbolje sto mogu.
  • 173 milona dinara

    12.12.2018 09:29
    @ Krv se ne prodaje
    Ako se naplaćuju testovi, to znači da testovi koštaju 173 miliona dinara?
    Koliko naplaćujete po jednom testu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti