Novi Sad ukida gradske opštine, građani će moći više da učestvuju u donošenju odluka

Novi Statut grada koji se nalazi na javnom uvidu do 22. decembra predviđa da se posle 16 godina postojanja samo na papiru, ukinu Gradske opštine Petrovaradin i Novi Sad, saznaje 021.rs.
Novi Sad ukida gradske opštine, građani će moći više da učestvuju u donošenju odluka
Foto: 021.rs

Druga velika novina u Statutu je uvođenje veće transparetnosti u donošenju odluka i učešća građana u odlučivanju.

Statut se menja posle deset godina jer je u međuvremenu izmenjen niz zakona.

Opštine Novi Sad i Petrovaradin su ustanovljene polovinom 2002. godine kako bi Novi Sad dobio status Grada po tadašnjim zakonskim propisima, međutim one nikada nisu počele da fukcionišu. Nikada nije objašnjeno zbog čega je izbegavano njihovo uspostavljanje i to je pitanje na koje su lokalne vlasti sve vreme izbegavale da odgovore. Godinama je vladalo mišljenje da lokalni političari, nezavisno od toga kojoj stranci pripadaju, zapravo nisu spremni da decentralizuju upravljanje Novim Sadom.

Predloženim izmenama Statuta obrisaće se opštine koje su postojale na papiru, a uvešće se novine koje bi trebalo da omoguće veće učešće građana u donošenju odluka. Novina je što se uvodi detaljnija primena javne rasprave i javnih saslušanja u postupku donošenja odluka. Kako je navedeno, postupak javnog saslušanja će biti dodatno uređen posebnim propisima, ali bi u osnovi trebalo da omogući da građani uzmu aktivno učešće u raspravi prilikom donošenja odluka i predloga.

Takođe, mnogo detaljnije se u odnosu na raniji period definiše javna rasprava koja se sada širi na skoro sve gradske propise i traje 15 dana.

Posebna novina je što će Grad biti dužan da na internet prezentaciji obavesti javnost da je otpočeo pripremu nekog propisa, tako da bi javnost mogla odmah da se uključi. Ukoliko se i ne zakaže javna rasprava, prema predlogu Statuta to će moći da zatraži 100 građana. O tome da li će se rasprava održati na kraju će odlučivati nadležni organ.

Povećanje transparentnosti u Statutu treba da bude i tako što će se smanjiti koliko je potpisa potrebno za građansku inicijativu, sa 10 odsto populacije na pet odsto birača, a uvodi se i mogućnost slanja peticije lokalnim organima, kao i pravo na pritužbu koji predviđa rok od 30 dana da vlast odgovori na nju.

S druge strane, za referendum će i dalje biti potrebno 10 odsto potpisa ukupnog broja građana, mada ako se radi o samo određenom delu grada, onda se to odnosi na 10 odsto stanovnika kvarta.

Predloženo je i da se iz Statuta izbaci odredba koja predviđa da građani na referendumu odlučuju o nazivu grada, naseljenih mesta, grbu, zastavi i praznicima grada, što realno vodi do toga da vlast može da promeni ime Novog Sada bez da pita građane.

Nacrt novog Statuta možete preuzeti sa ovog LINK-a.

Javna rasprava o Statutu održaće se 20. decembra u Velikoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, sa početkom u 16 časova.

  • "Centar Ptrovaradin"

    20.12.2018 17:58
    Ma hajde ..
    Naravno da je ovo, još jedna, prevara u nizu. Klasična centralizacija vlasti i maksimalna kontrola sredstava,, koja potrebuju partije u gradskoj vlasti zarad svog rejtinga i interesa.
    Pitao sam i rekli su mi da, Novi Sad nikada neće dozvoliti odliv para u nekakvu gradsku Opštinu, pa makar Ona bila starija i od samog grada ! :-)
    Samo su obavestili građane o onome što su odavno uradili. I Mi se za nešto kao pitamo ?! :-) M.
  • mile

    13.12.2018 08:19
    gde ste sada ...?
    inicijativni odbori , za zastitu svega i svacega ....i svaki za svoj kvart ?! a ovo vam ne smeta ?! sa ovakvim , nama , ovi ce doveka raditi, sto god im padne na pamet !!
  • Petrovaradinac

    12.12.2018 21:36
    Dokle vise
    Dajte nam nasu opstinu a vi radite sta hocete. Petrovaradinci probudite se, ne dajte da vise otimaju od nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti