Apoteka "Novi Sad" traži koncesionara na 15 godina

Apoteka "Novi Sad" bi trebalo da sledeće godine pređe u ruke koncesionara na 15 godina, što je plan gradskih vlasti da sačuvaju apotekarsku delatnost na teritoriji Novog Sada.
Apoteka "Novi Sad" traži koncesionara na 15 godina
Foto: 021.rs
Komisija za javno-privatna partnerstva republičke vlade dala je 29. novembra "zeleno svetlo" za Predlog koncesionog akta, a sledeći potez je na odbornicima u Skupštini grada, koji će u petak, 14. decembra, odlučivati o Predlogu odluke o usvajanju koncesionog akta za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti u Novom Sadu.
 
To da je situacija u Apoteci "Novi Sad" loša, te da je potrebna promena, više nije vest, ali je novina ono što planiraju gradske vlasti sa ovom ustanovom, koja se u problemima nalazi već pet godina. Za razliku od prvobitne ideje za Apoteku, da se uđe u javno-privatno partnerstvo, u kojem bi privatni partner imao 66,7 odsto udela, a Grad 33,3, sada se predlaže nešto drugačija opcija.
 
Privatni partner će dobiti koncesiju na 15 godina, što će značiti da će mu Apoteka "Novi Sad" ustupiti 25 objekata u Novom Sadu, Futogu, Kaću, Rumenki, Čeneju, Ledincima, Budisavi, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Stepanovićevu, Šangaju, Kovilju, Kisaču.
 
"Koncesionar će biti dužan da za vreme trajanja Javnog ugovora ustanovi i održi visok i stručan nivo kvaliteta pružanja usluga u obavljanju apotekarske delatnosti, saglasno sa važećim propisima i u interesu svih građana Grada Novog Sada, kao korisnika usluga", navodi se u dokumentu.
 
Ono što neće pripasti koncesionaru jeste Galenska laboratorija gradske apoteke, kao i deo nepokretnosti u kojima bi Apoteka nastavila poslovanje. 
 
U samom dokumentu navode se pojedine obaveze ugovornih strana, ali i neke pretpostavke. Tako je procena da će koncesionar uložiti oko 30,5 miliona dinara u renoviranje, opremanje i adaptaciju 25 objekata u kojima bi poslovao, a pretpostavka je i da bi koncesionar preuzeo 55 od ukupno 65 zaposlenih u Apoteci "Novi Sad", pri čemu bi zaposlio još najmanje 20 osoba. 
 
Od ponuđača se zahteva i iskustvo u obavljanju zdravstvene delatnosti, apotekarske delatnosti, prometu lekova i medicinskih sredstava ili drugoj srodnoj delatnosti. Kako se stoji u dokumentu, koncesija će biti dodeljena licu koje ima osnovanu privatnu zdravstvenu ustanovu ili licu koje nema osnovanu privatnu zdravstvenu ustanovu u trenutku podnošenja ponude, a čija ponuda bude ocenjena kao najpovoljnija.
 
"U tom slučaju, takvo lice biće dužno da na poziv Predlagača, a pre donošenja Odluke o dodeli ugovora, osnuje privatnu zdravstvenu ustanovu u skladu sa važećim propisima", dodaje se.
 
Koncesionar će biti obavezan da plaća koncesionu naknadu, dok aktom nije predviđeno da Grad Novi Sad ulaže sopstvena sredstva ili pozajmljuje novac putem kredita. Dodaje se i da je minimalna vrednost koncesione naknade procenjena na 314,7 miliona dinara, ali da će ona biti detaljno definisana u konkursnoj dokumentaciji.
 
Iako će imati obavezu da pruža "kvalitetnu, blagovremenu i kontinuiranu" uslugu prema krajnim korisnicima, odnosno građanima Novog Sada, koncesionar će imati mogućnost da sam određuje cene proizvoda koje prodaje, u skladu sa uslovima na tržištu. 
 
Takođe, imaće obavezu da zaključi ugovor sa RFZO o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima, a ovim planom predviđa se rast prihoda od RFZO i prodaje robe u prvim godinama koncesije od nekoliko odsto. 
 
Ukoliko sve bude išlo po planu, početak realizacije ugovora očekuje se u maju 2019. godine.
 
Da je kriza u Apoteci duboka, pokazuju i podaci Ministarstva finansija, prema kojima Apoteka "Novi Sad" ima više od 550 miliona dinara duga prema dobavljačima, kojima nije izmirila više od 14.000 obaveza. S druge strane, podaci Narodne banke Srbije kazuju da je račun apotekarske ustanove u blokadi već duže od godinu dana, dok je iznos blokade prešao 80 miliona dinara.
 • tNt

  13.12.2018 09:54
  Aj...
  Aj u 10 marki da koncesiju dobija Nenad Rončević Roki.
 • novosadista

  13.12.2018 09:10
  ljiga
  i tako od maja 2018,preko septembra 2018,Nove godine,maja 2019.... samo nebo nam je granica sa Adrijanom sns Mesarovic
 • Krle

  12.12.2018 22:15
  Sad je jasno da SNS menadžeri nemaju predstavu kako da organizuju poslovanje apoteka koje nije nikakva nauka. Ovim tenderom samo kupuju vreme i muče zaposlene koji mesecima dobijaju mrvice od plate, kao biće im super kad privatnik preuzme kontrolu, ako se neko uopšte pojavi na tenderu. A tek kad mu zatraže proviziju, svi će da navale! Jedva čekaju da vraćaju tuđe dugove i plaćaju provizije, baš da vidim ko će se pojaviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti