Građani apeluju na odbornike da ne dozvole uništavanje livadice na uglu Kisačke i Jovana Subotića

Predstavnici Inicijative "Ne damo livadicu" danas su apelovali na odbornike Skupštine grada da na sednici u petak, 14. decembra ne prihvate urbanistički plan kojim se uništava zelena površina na uglu ulica Jovana Subotića i Kisačke.
Građani apeluju na odbornike da ne dozvole uništavanje livadice na uglu Kisačke i Jovana Subotića
Foto: 021.rs

Građani su zatražili da se sačuva zelena površina koja trenutno mahom služi kao prostor za istrčavanje pasa. Oni to traže jer je u pitanju skoro jedina preostala slobodna zelena površina u tom delu centra Novog Sada. Kako su naveli predstavnici više stotina građana koji su u maju podneli prigovore na plan, nisu iznenađeni što Komisija za planove nije prihvatila prigovore, jer je to bilo jasno da će se desiti na osnovu stavova članova Komisije za planove na nedavno održanoj sednici.

Građani su dodali da su o svemu saznali tek nakon što je 021.rs objavio tekst odluke koji ide pred odbornike. Ukazali su da je neprimereno da Komisija zaseda mesecima posle javnog uvida, a da se njena odluka sazna tek pred sam izlazak pred odbornike. Istakli su ovo kao jasan primer toga kako se planovi donose bez namere da građani koji žive u tim delovima grada učestvuju u njihovoj izradi.

Članovi Inicijative se nisu složili i sa naknadno donetim predlogom Komisije da se kao javni zeleni prostor odredi lokacija kod Centra za socijalni rad, gde se trenutno nalaze kontejneri za smeštaj beskućnika.  Inače, u pitanju je od ranije neuređena zelena površina u gradskom vlasništvu, koja je čuvana za potrebe Centra za socijalni rad. Predstavnica Inicijative Hana Kukučka kaže da je taj predlog neprihvatljiv, jer niko ne garantuje da za dve ili tri godine i površina kod Centra za socijalni rad neće biti preimenovan u građevinsko zemljište.

"Sve je to neizvesno da će biti i urađeno ako se i usvoji. Takođe, ako i bude urađeno, mi ostajemo bez još jedne javne površine, a beskućnici bez smeštaja", navodi Kukučka.

Predstavnici Inicijative su rekli i da su tražili od predsednika Skupštine grada dopuštenje da se u ime građana obrate odbornicima u vezi sa očuvanjem livadice. Oni se nadaju da će im to dozvoliti, mada kažu sumnjaju, jer je lokalna administracija već radila na tome da ih onemogući da sačuvaju livadicu, tako što im nikada nije dozvoljeno da održe zbor građana u mesnoj zajednici.

Oni su ponovili da neće odustati od borbe za očuvanje zelenilana uglu Kisačke i Jovana Subotića, i istakli da će nastaviti da podržavaju druge građanske inicijative, kao što je ona sa Limana, gde se građani bore protiv gradnje nekoliko garaža na zelenim površinama.

  • Vlada

    13.12.2018 08:52
    @Zeka

    Au smejurije da nekom zapravo treba tvoja podrška.
  • mz

    13.12.2018 04:37
    nekad je MZ unapred olucivala da li se prihvata plan gradnje. mOzda je i sada to bio slucaj a onda nije niko reagovao. ne znam lalva je ulog MZ danas .
  • Zeka

    12.12.2018 18:36
    Zelenilo
    Zelena povrsina? Ma dajte molim vas! Ajde da je to neki uredjeni parkic, pa ajde. Ajde da je to livada pa da se deca tu igraju, pa ajde jos nekako. Ali "park za pse"?!?!? Stvarno? Vi to hocete da zastitite, da sacuvate? A sta to, milim Vas gospodo pojasnite mi, cuvate? Gomile psecih fekalija? Smrad koji su leti siri odatle ili blato koje se tamo nalazi u hladnijim, kisovitijim mesecima? Ili prilaz onoj ruini odmah do "Livadice" koja je nista drugo do legla narkomana, beskucnika i ko zna kakvog olosa. Ajde malo razmislite da li Vam vise odgovara sadasnje stanje ili nesto drugo? Borite se da se tamo napravi uredjeni parkic koji bi imao neku korisnu svrhu pa cete imati i moju podrsku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti