Restrikcije vode zbog prespajanja cevovoda na novi Žeželjev most

Restrikcije vode u Novom Sadu i prigradskim naseljima trajaće do utorka, 18. decembra zbog prespajanja cevovoda sa izvorišta Petrovaradinska ada kod novog drumsko-železničkog mosta.

Javno-komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u sklopu radova na izvorištu Petrovaradinska ada treba da priključi cevovod sa sremske i novosadske strane na novi Žeželjev most, zbog čega je u celom gradu slabiji pritisak vode.

Poslednji put ovolike restrikcije u vodosnabdevanju bile su tokom NATO bombardovanja 1999. godine, kada je zbog rušenja Varadinskog i Žeželjevog mosta Novi Sad ostao bez vode sa izvorišta Petrovaradinska ada. Od tada su izgrađeni montažno-demontažni i Varadinski most čime je uspostavljeno normalno snabdevanje grada.

Međutim, sada cevovod sa starog montažno-demontažnog mosta, koji se rasklapa, mora da se prespoji na novi most.



U "Vodovodu" navode da je inače dotok vode sa Petrovaradinske ade oko 500-600 litara, ali sada to iznosi samo oko 220 litara u sekundi jer sirova voda ide samo kroz cevovod u Varadinskom mostu, dok ostatak od 300-350 litara ne može da se potera zbog radova. U ovom preduzeću navode da i dalje redovno dobijaju oko 650 litara sa Ratnog ostrva, ali u odnosu na 1999. godinu, sada nema 200 litara sa izvorišta Štrand, jer je ono već desetak godina zagađeno.

Rukovodilac Službe distribucije Fabrike vode Miroslav Jelečanin kaže da je zbog prespajanja cevovoda u tom pogonu dotok tek oko 800-900 litara, što nije dovoljno.  

"Dobijamo novi cevod preko novog mosta. Prave se dva čvorišta što zahteva dosta vremena i zato Fabrika vode ne može da izdrži pet ili sedam dana, odnosno do 18. decembra, sa toliko smanjenim kapacitetom sa izvorišta Petrovaradinska ada. Tih 300-350 litara u sekundi nije malo, jer kroz montažni most prolazi dve trećine sirove vode sa izvorišta, a kroz Varadinsku dugu trećina sirove vode. Mi smo zadržali samo tu jednu trećinu čime smo izgubili veliku količinu vode potrebne za vodosnabdevanje", objasnio je Jelečanin.

On dodaje da nisu mogli da utiču na dinamiku radova, jer su druge firme prvo morale da završe svoje poslove na gradnji novog železničko-drumskog mosta.

"Radove i na jednom i na drugom gradilištu rade treća lica. Radovi na novom mostu ne zavise od nas. Postoji ugovor od januara ove godine za te poslove i čekali smo do decembra dok se svi ostali nisu završili svoje, tako da smo sad uleteli u neki cajtnot", kaže Jelečanin.

U ovom javno-komunalnom preduzeću se nadaju da će se radovi završiti i pre 18. decembra.



Dodajmo da su ovom prilikom u "Vodovodu" naveli da je rešen problem sa nestancima struje koji su u protekle dve-tri godine dovodili do prekida rada Fabrike vode na Štrandu, zbog čega je grad ostajao bez vodosnabdevanja.

Raspored restrikcija

Prestanak vodosnabdevanja odvijaće se prema sledećem rasporedu:
 
Od 10 do 17 časova, kao i od 22 do 5 časa bez vode će biti sva prigradska naselja:
 
- Veternik i Futog
- Rumenka, Kisač i Stepanovićevo
- Kać, Budisava i Kovilj
- Čenej
- Petrovaradin i Sremski Karlovci
- Bukovac
- Popovica i Ledinci (novi i stari)
- Sremska Kamenica
 
Dok prigradska naselja budu bez vode, u gradu će vodosnabdevanje biti normalizovano, sa mogućnošću smanjenog pritiska u mreži od 17 do 22 časa.

Sve bolnice na teritoriji grada, kao prioritetni objekti, imaće redovno vodosnabdevanje.

  • Samo posmatram

    16.12.2018 12:36
    @Iliuy
    Da li ste ljuti?
  • Samo Savez

    15.12.2018 10:00
    Srbiju spašava
    Jedina mogućnost da se situacija popravi, je smena kompletne, nestručne, odnarođene i bahate vlasti!
  • steva

    14.12.2018 02:29
    Sudeci po komentarima tesko da ce nam ikada biti bolje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti