Rekordna visina snega u Novom Sadu i dalje od pre 34 godine

Podaci sa glavne meteoroške stanice pokazuju da je tokom prethodna dva dana u Novom Sadu palo 40 cm snega. Ipak, to je daleko od najvišeg nivoa zabeleženog 19. februara 1984. godine - 61 cm.
Rekordna visina snega u Novom Sadu i dalje od pre 34 godine
Foto: 021.rs

Piše: Živan Lazić

Mada se zima 1984/85 dugo nije izdvajala od prosečnih sa kraja decenije, dakle blažih, u drugoj polovini februara je naglo zahladilo, potom je usledio snažni snežni talas.

Jedan period bio je zaustavljen i saobraćaj na pruzi Novi Sad - Beograd, a nekoliko dana nesuđeni putnici su, iščekujući voz, vreme provodili u holu železničke stanice u vojvođanskoj prestonici. Merenja visine pokrivača na Rimskim šančevima su pokazala 61 cm, rekordno za Novi Sad.

Istog dana maksimalni nivo zabeležen je i na Kopaoniku - 198, a na Mitrovcu, vrhu Tare, čak 213 centimetara, što je i danas rekordno za Srbiju.

Neponovljive sedamdesete

Uopšte su sedmu deceniju prethodnog veka veka obeležile hladne i snegovite zime. Tako se u Beogradu februara 1962. merač zaustavio na osamdesetom podeoku, nezabeleženo ranije, ali ni kasnije.

Zime 1934/35, u predanju Beograđana sačuvane kao najzimogrožnije, registrovano je 61 cm snega, koliko i pomenutog 19. februara dvadesetdve sezone kasnije.

U Zrenjaninu je zime 1964/65 zabeleženo 50, tri godine ranije u Vršcu 43 santimetra.

Na Paliću 72 dana

Na Paliću je maksimalna visina belog pokrivača od 48 cm registrovana 6. januara 1969. godine. Ova zima ostala je i zapamćena po čak 78 dana u kojima je sneg bio viši od jednog santimetra.

Naravno to su bile i zime sa, za današnje prilike, neobično dugim snežnim periodima. Tako je u Novom Sadu sneg pao 13. decembra 1963. i bilo ga je neprekidno do 22. februara naredne godine.

Ukupno sa snegom 72 dana u kontinuitetu. Neponovljeno do danas, a nema tragova da je slično bilo ranijih sezona.

Pastirova "bela smrt"

U ovdašnjim arhivima malo je uobličenih i celovitih zapisa o padavinama, hladnoćama, uopšte o vremenskim prilikama. Tadašnji analitičari su samo uzgredno, opisujući značajnije ili neobičnije pojave, pominjali sneg, kišu ili visinu dnevne temperature.

Tako je hroničar Minoritskog manastira u Pančevu 1816. godine zabeležio da je u januaru "bilo toliko hladno da se u Bavaništu, na pustari, smrzao jedan pastir zajedno sa svojim stadom, a u Omoljici je neočekivano snažan ledeni vetar uništio ovce na obali Dunava".

Manjak i na Alpima

Dve poslednje zime sa značajnijim snežnim padavinama su 1998/99 i 2011/12. Tako su se pre šest sezona mlađi Novosađani iznenadili videvši veći sloj snega.

Ipak, bilo je to osetno manje padavina nego jačih ranijih zima. U Beogradu na Vračaru zabeleženo je tek 40 santimetara visok beli pokrivač, upola niži od rekordnog.

Manjak snega poslednjih desetleća je i u svetu, čak i u tradicionalno snegovitim regijama. Tako je na Alpima, na visinama ispod 1.500 metara nadmorske visine, poslednjih decenija snega gotovo tri puta manje nego u prvoj polovini dvadesetog veka.

Ne samo što je visina snega znatno niža, nego je i prepolovljen broj dana dana sa snegom.

Snežni kanjon

Dovitljivi i sposobni i od manjka snega naprave atrakciju. Tako Japanci svake godine od 15. aprila do 15. maja organizuju turistički uspon na Tatajami.

Autobusom na gas i sa "zelenim  sertifikatom" ide se na 3.450 metara visok vrh. Atraktivnost ruti daje skoro 82 kilometara dug put kroz svojevsrni kanjon kroz sneg.

Hodočasnik se uspinje, a sa obe strane su snežne litice visoke i do pet metara. Doživljaj za pamćenje.

  • Mile

    18.12.2018 08:27
    Panonski g...
    Nije mi jasno zašto novinari forsiraju neke tekstove na foru kao da nema globalnog zagrevanja...

    Led se topi, vratiće se panonsko more, gotovo je!
  • Građanin

    16.12.2018 18:11
    Nekada davno
    Sećam se, bio veliki autobuski terminal na Ribljoj pijaci...
    Temperature danima ispod 10...
    Grejali su autobuse brenerima, ili ih ostavljali uključene tokom noći, da bi mogli ujutru da ih pokrenu, da budu operativni, u službi građana...
    A danas?
    Politički poltroni i kojekakvi primitivci rade u JGSP... Zatvore vam vrata ispred nosa i krenu, i nije ih briga da nekoliko sekundi sačekaju zakasnele putnike... Postali smo najgori narod Evrope! Tvrdim!
  • /

    16.12.2018 17:54
    /
    kod dobanovaca su helikopterom izvlacili zavejane automobile

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti