Pronađeni zavejani mladići na Fruškoj gori

Preduzeće koje gazduje nacionalnim parkom Fruška gora apelovalo je na građane da ne idu u planinarenje i pešačenje tokom loših vremenskih uslova, nakon što su čuvari tog parka pronašli i spasili dvojicu mladića koji su bili zavejani.
Pronađeni zavejani mladići na Fruškoj gori
Foto: 021.rs
"Pokušavali su bezuspešno da dođu do prvog naselja kroz dubok sneg i da se vrate do grada, ali im to nije uspevalo. Da stvar bude još gora, oni nisu imali ni signal na mobilnom telefonu. Kada su prvi put došli do signala, uspeli su da konaktiraju srpski spasilački tim koji je stupio u vezu sa čuvarskom službom Nacionalnog parka Fruška gora", javio je NS uživo.
 
Akcija spašavanja trajala je više od dva sata, a koordinator akcije iz Nacionalnog parka Fruška gora Konstantin Plužarević rekao je da su se mladići smrzli i da su bili dezorijentisani, ali da je na svu sreću sve prošlo bez većih posledica.
 
Branka Bogavac iz službe za odnose sa javnošću Nacionalnog parka Fruška gora apelovala je na građane da "ne potcenjuju tu planinu i da u avanturu pešačenja i planinarenja krenu spremni i obučeni", te da se dobro upoznaju sa terenom koji žele da obiđu.
 
U zimskom periodu posebno je rizično planinarenje i pešačenje, jer su mnogi orijentiri zatrpani snegom, a ukoliko oprema i garderoba nisu adekvatni može doći i do smrzavanja. Dešavalo se da se ljudi izgube i u letnjem i prolećnom periodu, ali su situacije zimi ipak daleko opasnije“, kazala je Bogavac.
  • Planina

    17.12.2018 11:15
    Kao da su imali na Mont Everest....
  • Dimitrije

    16.12.2018 22:27
    Planina
    Koliko je ovo verovatno smešna vest svima koji su zimi hodili po Igmanu, Plješevici, Manjači, Veležu, Bjelašnici i ostalim pravim planinama. Fruška gora je samo obično brdo usred pitome ravnice s najvišim vrhom manjim od 500 metara.
  • Programerka

    16.12.2018 21:42
    levo od Alburkerkija
    Kakvi crni telefoni i signali!
    Da su vremena k'o onomad kada sam ja bila mlada, naučila bi deca još u petom osnovne kako se snalazi u takvim situacijama. Naučili usput zajedno sa zašivanjem dugmadi, vezom, postupanjem u slučaju zemljotresa, požara i još kojekakvim "glupostima" koje smo učili tada.
    A roditeljima koji misle da je više fensi vozati decu po kojekakvim "školicama sporta", dopunskim časovima matematike ili nedajbože na časove pevanja zarad budućeg učestvovanja u nekim "zvezdicama" mogu toplo da preporučim da provere da li u okolini postoji neki izviđački odred.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti