FOTO, VIDEO: Spomenik "Porodica" vraćen na Kej posle popravke

Spomenik "Porodica" vraćen je danas na Kej, nakon popravke koja je trajala pedeset dana.
FOTO, VIDEO: Spomenik "Porodica" vraćen na Kej posle popravke
Foto: 021.rs

Spomenik je sada izmešten iz kompleksa posvećenog žrtvama januarske racije 1942. godine, jer je ustanovljeno da ima veliko oštećenje na desnoj nozi muške figure, kao i druga manja oštećenja. Rad poznatog vajara Jovana Soldatovića na Kej je postavljen 1971. godine, a to što je napravljen od, kako se ispostavilo, lošije bronze i što se nalazio pored reke, na otvorenom i te kako je uticalo na oštećenja.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić, kaže za 021.rs da je zadovoljan što je restauracija bila uspešna.

- Nadamo se da sada nećemo morati nekoliko decenija da preduzimamo nikakve popravke. Nakon tog vremena, verovatno sledi totalna rekonstrukcija. Sada smo radili delimičnu, a totalna podrazumeva da pretopimo spomenik po kalupima, isti kakav je bio - objasnio je Jokić.



Popravka spomenika plaćena je 2,4 miliona dinara. Radove je izvela firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice uz nadzor Zavoda, kao i uz saglasnost naslednika Jovana Soldatovića.

Na spomeničkom kompleksu na Keju trebalo bi da se obave i radovi na 78 bronzanih tabli koje su postavljene 1992. godine. Na 66 tabli nalaze se imena žrtava, dok su na četiri osnovne informacije o Raciji - na tri table na srpskom, a na jednoj na hebrejskom jeziku. Između ploča sa tekstom, nalaze se četiri ploče sa Davidovom zvezdom, dve sa krstom i jedna sa ocilima. Tokom godina, pojedine ploče su ukradene ili uništene i Grad je u više navrata platio njihovu popravku ili zamenu, a sada je potrebno da se obavi revizija imena i druge sitne popravke.

  • novosađanin

    22.12.2018 07:04
    april
    Kada su ga odnosili nisam verovao datumu vraćanja. Mislio sam da će ga raditi do 1. Aprila. Ali ni ovo ponovno odnošenje, ili uradiš kako treba ili ništa. To kao kad bi spomenik "kod konja" u BG potkivali svake godine.
  • Pravi Opalim te g...

    21.12.2018 22:18
    Opet Troterovi popravljali i ovaj spomenik Videli smo kako su ,,popravljali,, spomenik Cenezijima, ispustili ga i izlomili ukrase. Da, onaj kod one fasisticke zgrade sto se gradi kod poste.
  • Student

    21.12.2018 20:35
    U kakvom kamioncetu su ga dovezli ne bi me cudilo da za par meseci opet ode na popravku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.