Radijski voditelj Daško Milinović uhapšen zbog navodnih pretnji narodnom poslaniku

Novosađanin Daško Milinović priveden je u četvrtak pod sumnjom da je na internetu pretio narodnom poslaniku.
On je to saopštio publici u svojoj vanrednoj emisiji "Alarm" koja je se emituje na internetu. 
 
Priveden je zbog sumnje da je pretio narodnom poslaniku. Kako je objasnio, policajci su ga u četvrtak priveli na informativni razgovor, nakon čega mu je određen pritvor od 48 sati. 
 
"Na sreću, nije trajalo 48 sati, odveli su me u Beograd, u Odeljenju za visoko-tehnološki kriminal sam dao iskaz. Ujutru su me izveli pred tužioca i potom pred sudiju. Dao sam iskaz pred tužiocem da smatram da je cela stvar smešna, objasnio o čemu se zapravo radi i da je to jedna politička brljotina. Posle toga sam isto ponovio i pred sudijom, koji je na svu sreću bio razuman, i ja sam prilično lepo izneo ceo slučaj i čovek me je razumeo", kazao je Milinović, dodajući da se na slobodi našao u petak u popodnevnim satima. 
 
U kratkom uključenju na internetu sa svojim radijskim parom Mladenom Urdarevićem, on je poručio da je društvo u velikom problemu i da solidarnost nikada nije bila potrebnija.
 
"Mislim da sam shvatio jednu stvar, a to je da je ovo društvo u jako velikom problemu i da je stranka koja nam upropaštava živote toliko moćna i toliko umešana u sve živo. Moramo se ili pobuniti kao ljudi ili biti spremni da jednog po jednog odvode, hapse, sklanjaju i ostalo. Situacija je stvarno užasna. Nikada nam nije bila potrebnija solidarnost. Moramo svi da budemo jedni drugima na oku. Kad se ovako nešto desi, jedino javnost i solidarnost mogu da te spasu u tom trenutku", rekao je on povodom privođenja.
 
Njegov kolega Mladen Urdarević našalio se da je već pripremio hiljadu majica "Free Milinović", ali da mu je kolega prebrzo pušten, te da nije uspeo da ih proda.  
 
Podsetimo, Urdarević i Milinović su vodili jutarnji program na O radiju (internet radiju Radio-televizije Vojvodine), a nakon prekida saradnje, pokrenuli su sopstvenu emisiju, takođe na internetu.
 
NUNS i NDNV: Hapšenje Daška Milinovića demonstracija političke sile
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da privođenje poznatog radijskog voditelja Daška Milinovića predstavlja demonstraciju političke sile i još jedan dokaz da su policija i tužilaštvo batina u rukama Srpske napredne stranke.
 
NUNS i NDNV najavili su da će o ovom slučaju obavestiti domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode izražavanja, pratiti ovaj slučaj i zabeležiti ga kao još jedan od primera ugrožavanja medijskih sloboda i političkog nasilja nad novinarima u Srbiji.
 
Dva udruženja podsetila su u saopštenju da skoro svakodnevne pretnje i druga krivična dela učinjena prema novinarima ili drugim "protivnicima vlasti" ostaju bez bilo kakvih sankcija, pa i reakcija nadležnih, dok organi sile pokazuju neverovatnu efikasnost kada su na meti napada ili takozvanih napada predstavnici vlasti.
 
Milinović je lišen slobode bez jasnog zakonskog osnova, s obzirom na to da nije bilo opasnosti da će pobeći ili uticati na svedoke, niti je za lišavanje slobode stvoren neki drugi zakonski osnov, tako da je jasno da iza ovoga stoje drugi, politički motivi, dodaje se u saopštenju.
 
"Da apsurd bude veći, upravo je poslanik SNS-a kojem je Milinković 'uputio pretnju' jedan od onih koji svakodnevno koriste brutalan govor mržnje, a nedavno je putem tviter naloga uputio i otvorenu pretnju narodnoj poslanici Mariniki Tepić", naveli su NUNS i NDNV.
 
MUP: Priveden zbog pretnji poslaniku Đukanoviću
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da je zbog pretnji smrću poslaniku Srpske napredne stranke Vladimiru Đukanoviću policija privela osumnjičenog D.M. i on se tereti za ugrožavanje sigurnosti.
 
Osumnjičeni je posle policijskog zadržavanja uz krivičnu prijavu izveden pred Više javno tužilaštvu u Beogradu, navedeno je u saopštenju MUP-a koje je objavljeno, kako je precizirano, povodom "tendencioznih navoda o radu policijskih službenika".
 
"Policijski službenici i nadležna tužilaštva postupaju u skladu sa zakonima koji se jednako primenjuju prema svim gradjanima za koje postoje osnovi sumnje da su počinili neko krivično delo", ističe se u saopštenju.
 
  • Nezavisni Vojvodjan

    04.01.2019 07:50
    Podrška Dašku!
  • VladaN

    30.12.2018 18:43
    Djukanović?
    Taj će prvi da okrene ledja Vučiću kada krene raspad i bežanija ove trule vlasti
  • Inspektor Višekruna

    30.12.2018 16:44
    @ne merem pronać'
    Pa kad ne čitaš dezInformer....
    Imaš tamo.
    Tekst "Ova pretnja je više nego bolesna".
    Citirao bih ali nemam nešto poverenja u izvor informacija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.