Novosađani već tri nedelje bez dokumenata iz katastra

Štrajk zaposlenih u katastru Republičkog geodetskog zavoda u Novom Sadu traje već tri nedelje, a građani ne mogu da dobiju potrebne dokumente.
Novosađani već tri nedelje bez dokumenata iz katastra
Foto: 021.rs
Proteklih nedelja Novosađani su se obraćali redakciji 021.rs sa pitanjem šta da rade u slučaju kada su imali zakazan termin za podizanje svojih dokumenata u katastru. Iz RGZ odgovor je jasan, a to je da za sada, nema pomoći. Građani će morati da sačekaju okončanje štrajka.
 
Štrajkači traže da se usklade primanja zaposlenih sa odlukom Vlade o povećanju zarada u javnom sektoru.
 
Prethodnih dana odvijali su se razgovori između štrajkača i ministra za rad Zorana Đorđevića, a delovalo je da se štrajku nazire kraj. U štrajkačkom odboru bili su prilično optimistični, jer se počelo sa uglašavanjem predloga Sporazuma o prekidu štrajka. Da je kraj štrajka izvestan delovalo je i posle pisma direktora RGZ Borka Draškovića, koje je zvučalo pomirljivo u odnosu na prethodno obraćanje u kojem je organizovanje zaposlenih u RGZ nazvao "političkim štrajkom".
 
Međutim, štrajkači navode da se tekst Sporazuma razlikuje od onoga što je dogovarano na sastanku, da obiluje netačnim i neusaglašenim stavovima, da je neprihvatljiv, kao i da im je postavljen ultimatum do kada moraju da ga prihvate.
 
To je samo jedan od dodatnih razloga zbog kojeg su se radnici odlučili da izađu na ulicu i organizuju protest ispred Vlade Srbije danas (utorak), tačno u podne. Radnici katastra u Novom Sadu rekli su za 021.rs da će se pridružiti protestu svojih kolega, te da će se na skupu pojaviti i radnici iz ostalih službi u Srbiji koje su u štrajku. 
 
U međuvremenu, dok se radnici bore za svoja prava - građani čekaju. 
 
Najveći problem je to što je tokom štrajka ugroženim kategorijama građana onemogućeno izdavanje dokumenata kako bi ostvarili pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje. Štrajkači tvrde da su u prethodnim štrajkovima izlazili u susret građanima kada su u pitanju ovih zahtevi, ali da je to sada nemoguće jer im je RGZ isključio elektronsku pisarnicu.
 
Očekuje se i da po okončanju štrajka moglo bi da dođe do većih gužvi ili zastoja, čega su svesni i u štrajkačkom odboru.
 
"Logično je da će doći do određenog pritiska na same zaposlene u pogledu nagomilanih obaveza. Bio je kraj godine, pa početak, veliki broj građana dolazi sa zahtevima za izdavanje uverenja, listova nepokretnosti, kojima obnavljaju dokumentaciju za ostvarivanje svojih prava. Moguće je da u narednih nekoliko dana po okončanju štrajka bude blagih zastoja, ali mislimo da će se to brzo dovesti u red. U krajnjem slučaju mi smo spremni da se i van radnog vremena angažujemo da bismo otklonili sve posledice koje budu nastale", navode štrajkači za 021.rs.
 
Usluge katastra Novosađani ne mogu da ostvare ni u okolnim opštinama gde se ne štrajkuje. Najbliža služba koja radi je ona u Sremskim Karlovcima, ali u njoj radnici ne mogu da pomognu građanima Novog Sada.
 
"Situacija je takva da 10 ili 20 radnika koji rade u službi mogu da blokiraju grad, što onda blokira sve stanovnike. Trenutno imamo projekat sa Svetskom bankom 'Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji' i glavni zadatak je da se napravi softversko rešenje i baza podataka u kojoj će se nalaziti svi podaci iz cele Srbije. Time uopšte ne bi bilo važno gde neko sedi, jer bi radnici iz bilo kog dela Srbije mogli da, ukoliko postoji potreba, pristupe podacima iz drugog grada. Tako, bi recimo, službe koje ne pripadaju sindikatima koji trenutno štrajkuju, mogle da preuzmu poslove i ne bi bilo ovakvih zastoja", kažu u RGZ.
 
Štrajkači dodaju da su, nakon isteka roka u kom su morali da daju svoj odgovor na Sporazum o prekidu štrajka, inspektori u većini katastara sproveli nadzor. Kako kažu, "sasvim je izvesno da se na nivou Vlade, umesto rešavanja zahteva štrajkača, intenzivno i koordinisano radi na njegovom sprečavanju".
  • Mia

    16.01.2019 10:32
    @Podrska RGZ-u
    Baš o tome i pričam - o aroganciji. Koju ste pokazali i u idgovoru na moj komentar. Da ima odgovornosti prema geađanima, našlo bi se rešenje. I da ostvatite pravo na štrajk i da organuzujete minimum procesa rada. Sticajem okolnisti, tri godine sam u Srbiji vodila birokratsku bitku, kako bi ostvarila svoja zakonska peava, deo procedure je bio i u katastru. I znam koliko sve, i inače, ne funkcionise. A tekst je oažljivo pročitan.
  • Podrška RGZ-u

    16.01.2019 08:00
    @Mia
    Kada biste pažljivo pročitali tekst ne biste trošili vreme na toliko dugačak i suvišan komentar.
  • Mia

    15.01.2019 18:25
    A odgovornost?
    Zašto gospoda u novosadskom katastru nisu organizovala minimum procesa rada tokom štrajka, za reševanje hitnih slučajeva? Neka štrajkuju koliko žele, ali ne mogu potpuno obustaviti rad jer ima ugroženijih građana od njih.
    Šta je sa onima koji zbog takve odluke ne mogu da ostvare pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje, jer ne mogu da nabave neophodnu dokumentaciju?
    Šta je sa porodicama koje su trenutno u proceduri kupovine stana putem stambenog kredita i koje zbog štrajka katastra ne mogu da završe proceduru? Neko jedva skupi pare za učešće, banka mu odobri kredit, i zbog toga što ne može da dobije dva papira iz katastra – procedura stoji. A kredit mora da se realizuje u određenom roku.
    Da li su oni svesni koliko njihova potpuna obustava rada utiče na sudbine nekih ljudi? Ako su iole odgovorni, neka organizuju minimum procesa rada i počnu da rešavaju hitne slučajeve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti