VIDEO: Balašević premijerno izveo novu pesmu na koncertu na Spensu: "Čuvaj mi, Bože, Novi Sad"

Kantautor Đorđe Balašević na sinoćnjem koncertu na Spensu premijerno je izveo novu pesmu "Čuvaj mi, Bože, Novi Sad" u kojoj se pita "gde je sad onaj lepi grad, uobražen i doteran".
VIDEO: Balašević premijerno izveo novu pesmu na koncertu na Spensu: "Čuvaj mi, Bože, Novi Sad"
Foto: Dragana Prica

Balašević je pred publikom koja je ispunila Veliku salu još jednom opevao grad u kojem je rođen i u kojem je odrastao.

Nova numera je daleko od one o gradu u Vojvodini u kojem "Tvrđava pušta mesec kao zmaja nad Varadinom", a "aveti tera sa Trga, Miletić večito prgav". Time je, takoreći, potvrđeno njegovo pozivanje od pre tri decenije na Heraklitovo "Panta rei", i na to da "sve se menja i sve teče, čoveče", pa tako i jedan grad. Nova pesma koju je kantautor iz Ulice Jovana Cvijića otpevao na početku 2019. zato zvuči kao molitva.

"Čuvaj mi, Bože, Novi Sad/od svega što ga spopalo... Čuvaj mi barem ovo sad/dok i to nije propalo. Čuvaj mi, Bože, Novi Sad/zaposednut i poražen.... Gde je sad onaj lepi grad/doteran i uobražen?", pita se Balašević u svojoj posveti Novom Sadu.
 
Traži Balašević da mu se sačuvaju i Laloši i dođoši, i tambure i "ono malo neba iznad Salajke". 
 
 
Balašević na sinoćnjem koncertu nije izvodio svoje "protestne pesme", poput "Krivi smo", "Živeti slobodno", "Plava balada". Rekao je da neće pevati ni "Dno dna", pesmu koja se krajem 2017. i prošle godine mogla čuti tek na nekoliko radio stanica u Srbiji.
 
"Bila je ona pesma 'Dno dna', koju nećemo večeras pevati, pošto smo je doživeli u međuvremenu. Bilo je samo dno dna, kad su me zvali sa radio stanica i govorili da je ovo divna pesma, 'mi verujemo u tebe, ti si naša poslednja nada'. Ako sam ja nama poslednja nada, onda smo ga ugasili. Zašto je ne puštate? Prepoznali su se neki. Uvredio se Marijan Rističević! Rekoh: 'U, jebote'. Ako se Marijan Rističević uvredio onda se stvarno igram sa životom. Dokle smo mi došli", poručio je novosadski autor.
 
Iako nije pevao svoje angažovane pesme, osim "Ne lomite mi bagrenje" ili satirične "Lajte kere varošanke", Balašević se ipak dotakao nekih imena iz sveta politike. Vratio se na razgovor iz devedesetih, kada su se još po televizijskim kanalima vrteli Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević, pa je sa publikom podelio priču o tome kako je tekao razgovor sa jednim, po svemu sudeći, psihijatrom.
 
"Bio je Šešelj na TV-u, pa sam mu rekao da vidi 'ovog šiziku'. Momak mi je rekao da on nije šizika, nego da je klasičan primer psihopate i da kad bih proveo s njim dva sata, verovao bih u ono šta priča. Onda se pojavio Sloba, pa rekoh da je on šizika, a usledio je odgovor da nije, nego da je depresivno maničan. Pitah ga zašto to niko ne kaže, pa se došlo do toga da je to zakletva, da nije lepo govoriti o pacijentu. Pitao sam zašto? Rekao mi je da smo svi mi pomalo ludi. Ja kažem: 'Moguće, ali nismo svi mi pomalo predsednici država'", ispričao je Balašević nakon čega se promolio aplauz u velikoj dvorani Spensa.
 
Više o samom koncertu Balaševića u rasprodatom Spensu možete pročitati OVDE.
  • Čitalac

    23.01.2019 06:14
    Beše nekad
    Đoleta je pregazilo vreme. nNekada je bio lik, danas je daleko od toga. Jedna - dve nove pseme i to je to. Zašto danas ne peva hrabro o ovom režimu, kao ranije? A zna lepo da kaže, pogodi tačno gde treba. Zna Đole, ali to više nije onaj Đole. :(
  • Pufta kasapin

    22.01.2019 14:58
    POSTENO I REALNO IDEMO DALJE.
    Ds...Sns...Sps...posteno su nas namagarchili...realno smo propali....idemo dalje punim gasom u rikverc...NS su Djole Tvoji nacheli...pa Tvoji sa Onima nastavili...pa Tvoji sa Onima i Ovima nastavljaju da pustoshe...
    Tako da nije vazno ko je kriv jel...a svi ti su na tvom koncertu ZAJEDNO bili...i lili krokodilske suze...da ste voleli NS i Vojvodinu ne biste je upropastili za shaku dolara...zuti crni crveni zeleni...koji god.
  • sale

    22.01.2019 10:50
    @mrk
    Djesi zemo neka si im reko...Pozdravil te ovi nasi iz zavicaja....:):):):):)porucli ti racunajte na nas....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti