Obnavljaće se grobna mesta žrtava Novosadske racije, postavljaju se i nove spomen-ploče

Obeležavanje 77. godišnjice Novosadske racije, pod simboličnim nazivom "Ledena tišina", održavaće se tokom cele ove sedmice na više lokacija.
Obnavljaće se grobna mesta žrtava Novosadske racije, postavljaju se i nove spomen-ploče
Foto: 021.rs
Centralni pomen je u sredu, 23. januara ispred skulpture "Porodica" i kod spomen-ploče na Štrandu, sa ciljem da se nastavi negovanje kulture sećanja na nevine žrtve.
 
Program obuhvata izložbe, likovne radionice, predavanja, projekcije i pomene, a u suorganizaciji Kulturnog centra Novog Sada.
 
Program u celini možete da pogledate u galeriji u nastavku ili OVDE.
 
 
Član Organizacionog odbora za obeležavanje godišnje racije, protojerej Vladan Simić iz Eparhije bačke, najavio je da je posao odbora u prethodnom periodu bio i planiranje obnove pojedinih grobnih mesta građana koji su stradali u raciji, a koja su vremenom devastirana.
 
"To su, pre svega, grobovi na Almaškom i Uspenskom groblju, a pre svega grobno mesto Jelene Jovandić, majke braće Jovandić biće prvo obnovljeno u tom smislu. Na mestima gde su naši sugrađani u masovnom broju stradali biće postavljene spomen-ploče i info-table na kojima će svi koji dođu u Novi Sad moći da se upoznaju sa time šta se dogodilo tog januara 1942. godine. Ovo je važno jer, pored činjenice da decenijama unazad skrivamo ili prikrivamo našu prošlost, naš grad se razvija i u njega dolazi puno mladih ljudi koji posle studija ostaju u gradu i najmanje znaju istinu", naglasio je Simić i dodao da poštovanje žrtava mora biti prisutno u našem životu, ali i sveznanje da se jedni prema drugima ophodimo u bratskoj ljubavi i slozi.
 
Predsednik Organizacionog odbora Miroslav Ilić poručio je da će za one koji nemaju prevoz do Štranda, gde će u sredu, 23. januara biti pomen, odmah nakon molitvenog pomena Episkopa bačkog Irineja kod spomenika "Porodica", biti organizovan autobuski prevoz. Autobus GSP će se nalaziti na izlazu iz Maksima Gorkog, ka keju.
  • 30ka

    21.01.2019 16:33
    Molim vas sklonite onaj poljski wc ispod spod spomenika!
  • Maraja Keri

    21.01.2019 16:06
    Pitanje za 021
    Da li će obnoviti i jevrejsko groblje. Svaki spomenik na kom piše da je žrtva fašističkog terora, je oskrnavljen, porušen, leži polomljen na zemlji. Prošla sam prvi put prošle godine i ostala zgrožena!
  • NS

    21.01.2019 15:42
    Pored toliko tekućih problema u gradu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.