Besplatni zdravstveni pregledi u sredu povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice

Besplatni zdravstveni pregledi biće organizovani u sredu, 23. januara u kompaniji "Manevar" u Zmaj Jovinoj 4, a u pitanju je akcija kojom Dom zdravlja "Novi Sad" obeležava Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice.
Besplatni zdravstveni pregledi u sredu povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice
Foto: Pixabay
U okviru pregleda meriće se visina krvnog pritiska,indeks telesne mase, pregledaće se šećer iz kapi krvi, radiće se edukacija žena za samopregled dojki i edukacija za prepoznavanje faktora rizika na nastanak raka grlića materice.
 
Pregledi će trajati od 7:30 do 9 časova.
 
Dom zdravlja "Novi Sad" je prema rezultatima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" proglašen za rekordera u Srbiji u okviru Skrininga za prevenciju karcinoma grlića materice. Od 17 domova zdravlja koji u Srbiji sprovode skrininge, u prethodne tri godine, Dom zdravlja "Novi Sad" je sa 70 odsto obuhvaćenih skrininga žena starosti od 24 do 65 godine jedini ispunio preporuku Ministarstva zdravlja, jer se posle postizanja ovolikog procenta obuhvata, očekuje postizanje cost-benefit skrininga. Ovako visok obuhvat u narednom periodu dovešće do manjeg broja novoobolelih žena i time značajno smanjiti stopa umiranja od ove opake bolesti, navode u Domu zdravlja.  
 
Prema najnovijim procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja. Кada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi, a prethodno je bila na četvrtom. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije, dok je prethodno bila na trećem mestu u Evropi. 
 
Prema podacima Registra za rak Instituta "Batut", svake godine se u proseku registruje više od 1.000 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok u proseku više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih. 
  • cirkus

    23.01.2019 07:13
    pregledi traju sat i po vremena???? akcija????? smesno
  • milicica

    22.01.2019 21:48
    malo sutra
    dosla sama na pregled i ispalo da sam pozvana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti