Kanalizacioni i vodovodni priključci samo za ozakonjene i legalne objekte

Od novembra prošle godine JKP "Vodovod i kanalizacija" može da izgradi kanalizacioni i vodovodni priključak samo za objekte koji su ozakonjeni ili legalni.
Kanalizacioni i vodovodni priključci samo za ozakonjene i legalne objekte
Foto: 021.rs
Prethodno je postojala mogućnost privremenog priključenja objekata na kanalizacionu ili vodovodnu mrežu, a stupanjem na snagu izmena Zakona o ozakonjenju objekata takva mogućnost prestaje. 
 
Takođe, postupci koji su u toku biće obustavljeni u slučaju da za objekat nije okončan postupak ozakonjenja. Ukoliko je podnet zahtev za priključenje ili je "Vodovod" sklopio ugovor o izgradnji priključka s vlasnicima čiji objekat nije ozakonjen, a u toku je prikupljanje dokumentacije za izgradnju priključka, ugovor neće biti realizovan dok se objekat ne ozakoni.
 
To znači da će priključenje objekata na kanalizacionu mrežu u prigradskim naseljima i u delovima grada kroz grupnu izgradnju teći znatno sporije nego prošle godine jer je oko 80 odsto objekata u postupku ozakonjenja.
 
Kad je reč o novim poslovnim objektima i objektima za višeporodično stanovanje, kao i novim objektima za porodično stanovanje, podnošenje zahteva za priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu biće moguće uz dostavljanje građevinske dozvole uz ostalu neophodnu dokumentaciju.
 
Vlasnici objekata koji su u postupku ozakonjenja, a priključeni su na mrežu, imaju rok od pet godina da okončaju ozakonjenje objekta i prema njima će se postupati u skladu sa odredbama zakona.
 
Prema novom zakonu, ukoliko JKP "Vodovod i kanalizacija" na mrežu priključi objekat koji je u postupku ozakonjenja (Član. 41 Zakona) sledi novčana kazna od 1,5 do 3 miliona dinara, a odgovorno lice u preduzeću očekuje kazna od 100.000 do 200.000 dinara.
 
Podsetimo, početkom novembra 2018. godine na snagu su stupile izmene Zakona o ozakonjenju objekata. Tada su prestali da važe Zakon o legalizaciji objekata, Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, Pravilnik o objektima za koje se ne može izdati građevinska dozvola, stepenu izgrađenosti objekta i građevinskoj i upotrebnoj dozvoli u postupcima legalizacije objekata i Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za sticanje prava svojine na zemljištu i objektima na koje se primenjuje Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.
  • Miki

    24.03.2021 14:36
    Nelegalno-legalno
    Kanalizaciona mreza je postavljena u Marije Bursac.Sporedna ulica Nikole Aleksica je prikacena na M.Bursac.Drugi dan se na mrezu prikljucuju kuce nelegalno.U JKP Vodovod nemaju pojma,niti ih zanima,nisu dobili zahtev od investitora.Nasu ulicu uopste namaju u planu u dogledno vreme da prikljucuju na kanalizaciju.Sta da radimo mi ostali gradjani koji smo legalizovali objekte i zelimo legalan prikljucak.Mi cemo se verovatno nacekati i ispasti budale.Sta radi komunalna policija i dali uopste njih ova oblast zanima.

  • Stevs

    31.01.2021 15:56
    Fekal
    Kakve veze ima vodovod i kanalizacija sa gradjevinskom dozvolom zar nije u interesu da svi gradjani imaju pitku vodu a vodovod profit.a gradjevinska inspekcija nek radi svoj deo.sramota glavni grad pokrajne a kopaju ljudi bunare i septicke SRAMOTA
  • Mirjana

    23.09.2020 18:16
    logika
    Ako neko ima papire napravio kucu ,ima struju znaci sve legalno ne moze dobiti vodu jer nema fasadu da bi dobio upotrebnu dozvolu.Nigde veze a neko ima vodu i godinama ne placa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti