FOTO, VIDEO: Održan drugi protest "Jedan od pet miliona"

Više hiljada građana protestovalo je večeras na ulicama Novog Sada u drugom protestu pod parolom "Jedan od pet miliona".
FOTO, VIDEO: Održan drugi protest "Jedan od pet miliona"
Foto: 021.rs

Ovog petka se, po snežnoj mećavi, okupilo više građana nego prethodne sedmice, a koji su zahtevali korenite promene sistema i smenu aktuelne vlasti. 

Sa platoa Srpskog narodnog pozorišta prisutnima su se obratili glumac Milorad Kapor, docentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Bojana Bodroža, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivana Spasić i studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Tea Vukadin, koja je jedna od organizatorki protesta u Novom Sadu.

Milorad Kapor poručio je da slobodan čovek nastaje odlukom, otporom i nepristajanjem i pozdravio sve slobodne građane koji su se pojavili na protestu, uprkos snežnim padavinama.
 
"Naša borba za demokratski uređenu Srbiju podrazumeva čestite ljude u svim sferama delovanja. Naša borba ne završava se ovim šetnjama petkom uveče - ona mora da bude svakog dana i svakog sata u razgovoru sa uplašenim ljudima, koji zatvaraju oči pred istinom i koji ne shvataju gde žive. Pričajte sa njima, kažite im istinu. Pitajte doktore da li su položili istu onu Hipokratovu zakletvu kao i onaj kog zovu 'doktor Smrt'. Sudijo, da li ti se znoje dlanovi kad po sudnicama srećeš kolege koji su pustili da zastare slučajevi ubistava, krađa, kleveta?", upitao je Kapor.
 
Bojana Bodroža prisutnima je ispričala priču o pištaljci koju je ponela sa sobom. 
 
"Moja sestra je ona nesrećna generacija koja je studirala u ovoj zemlji u vreme ekonomskih sankcija i rata u Bosni i Hrvatskoj, a koja je bila jedna od učesnika demonstracija protiv Miloševića. Udarala je u šerpe i duvala u ovu pištaljku koju imam ovde. Moja sestra je takođe jedna od onih stotina hiljada ljudi koji su emigrirali i otišli iz ove zemlje. Kad je odlazila, dala mi je pištaljku i rekla da se nada da mi nikad neće trebati. Nažalost, upotrebljena je mnogo puta za poslednjih 20 godina, rušila je mnoge vlasti i sigurna sam da će srušiti još jednu vlast. Takođe se nadam da neću morati da je ostavljam nikome u amanet", rekla je docentkinja Bojana Bodroža sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.
 
Da građani nisu sami i da slobodno mogu da izađu na ulice i šetaju sa drugim slobodnim građanima poručila je Tea Vukadin, koja je naglasila da se sa protestima nastavlja, te su sledeći narednog petka. Ona je rekla i da se protesti šire i drugim radovima, uključujući Vrbas, a nastavljaju u gradovima koji su se već "probudili".
 
Građani su nosili zastave Srbije i Vojvodine, kao i različite antirežimske transparente. 
 

Nakon govora, krenula je protestna šetnja.

 

Građani su išli Jevrejskom ulicom, zatim su skrenuli na Bulevar oslobođenja, potom u Maksima Gorkog do zgrade RTV-a, te do zgrade Pokrajinske vlade.

 

 
Protesti se šire Srbijom i sve veći broj gradova iz sedmice u sedmicu se priključuje Beogradu, odakle su prvi protesti počeli pre oko dva meseca.
 
Novosađani su prvi put izašli na ulice u organizaciji inicijative "Jedan od pet miliona" prošlog petka, a kako je bilo, saznajte OVDE.
 
 
Više od 70 profesora, asistenata, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dalo je podršku građanima koji protestuju u više gradova Srbije, o čemu više OVDE. Podršku građanima dali su već Filozofski fakultet u Beogradu, Fakultet političkih nauka i Pravni fakultet u Beogradu. Uz njih je stalo još 144 profesora i saradnika sa različitih državnih univerziteta u Srbiji, među kojima su i pojedini novosadski profesori sa Akademije umetnosti, Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta.
 
 
Podršku protestima dali su i advokati širom Srbije.

Komentari 131

  • Observer

    29.01.2019 13:16
    @Limanac
    Izgleda prijatelju,
    Da imamo dve vrste sns “saradnika” - jedni su klasicni botovi, koji bez rezerve i vrlo providno napadaju opoziciju, a drugi su (kako si ih nazvao) vazalni botovi, koji imaju vecu slobodu i pokusavaju da spinovanjem zbune citaoce i da ih perfidno “okrenu” od opozicije.

    Pozdrav i crecno na protestu u petak!
    Dolazim da vam se pridruzim!
  • MonteDushano

    29.01.2019 08:46
    Milane, ti si budala, nismo mi.
  • Limanac

    28.01.2019 18:20
    @/
    “... recnik je bio korektan ali odgovor politicki neprihvatljiv...”

    E, baš!
    ...i sada Grinch, treba da ti verujem!
    :))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti