U Temerinu rebalans budžeta već mesec dana nakon usvajanja

Svega mesec dana od usvajanja budžeta za 2019. godinu, odbornici Skupštine opštine Temerin usvojili su u petak prvi rebalans, koji je naišao na čuđenje predstavnika opozicije.
U Temerinu rebalans budžeta već mesec dana nakon usvajanja
Foto: 021.rs
Ono što je bilo upečatljivo u izmenama u budžetu ove vojvođanske opštine su iznenadna povećanja i smanjenja suma za određene projekte, odluka da se poveća porez i generalno rast budžetskog deficita sa planiranih 86,2 miliona na 100 miliona dinara.
 
Za projekat uređenja centra opštine Temerin (koji je sporan i o kojem je 021 pisao) reabalansom se smanjuje suma sa 162,5 miliona na 86 miliona dinara, od kojih nešto više od 70 miliona dolazi iz ostalih prihoda. 
 
Opština je menjala i sumu koja se planira za zamenu LED sijalica u opštini - od prvoplaniranih četiri miliona dinara za projekat i zamenu sijalica, što je planirano da se obavi putem konkursa kod Pokrajine, opština odlučuje da izdvoji čak 16 miliona dinara i da u posao uđe bez konkurisanja kod Pokrajine. 
 
Čelnici planiraju povećanje prihoda na osnovu naplate poreza jer će se povećati porez na dohodak, na imovinu i na dobra i usluge. Transferi od drugih nivoa vlasti smanjuju se ove godine za 20 odsto.
 
Sastavljači ovog rebalansa navode da se rade izmene zbog namenske raspodele transfernih sredstava dobijenih krajem 2018. godine od Republike za rešavanje problema vodosnabdevanja i od Pokrajine za nekoliko projekata. Razlozi su i "planiranje nedostajućih sredstava na pojedinim aproprijacijama, kao i smanjivanje pojedinih aproprijacija koje su planirane u većem obimu nego što je potrebno".
 
Ove izmene iznenadile su predstavnike opozicionog pokreta "Zajedno za Temerin". Predsednik pokreta Robert Karan, odbornik u Skupštini opštine, kaže za 021 da je neverovatno da do prvog rebalansa dolazi već u januaru, što je pokazatelj nesposobnosti opštinske vlasti. 
 
"Kako stvari stoje, ovo je najbrži rebalans ili popravljanje tek donešenog budžeta za 2019. godinu na prostorima bivše SFRJ", navodi Karan. 
 
Prema njegovom mišljenju, najspornije je što se namenska sredstva kroz kreditno zaduženje za izgradnju novog kanalizacionog prečistača "pretvaraju" u sredstva za uređenje centra Temerina, što je nenamenska raspodela novca. 
 
"Prošle godine se Opština Temerin kreditno zadužila za 80 miliona dinara za izgradnju novog prečistača. Prvo je kroz dva rebalansa tokom prošle godine došlo prvo do umanjenja kreditno zaduženih sredstava sa 80 na 40 miliona, a prilikom sledećeg prošlogodišnjeg rebalansa su ta sredstva prosto nestala na kontu, da bi se budžetom za 2019. godinu pojavio iznos iz kreditnog zaduženja za prečistač od 94 miliona, ali za sasvim drugu namenu - izgradnju centra Temerina. Sada se rebalansom pojavljuje cifra od 71 milion dinara za radove u centru Temerina", pojašnjava Karan i dodaje da će zbog ovoga podneti krivičnu prijavu protiv predsednika opštine i odgovornih u upravi.
 
Od prisutnih poslanika, jedini koji su se javili da raspravljaju rebalans su predstavnici opozicije, a sam dokument je pojasnila članica veća za budžet i finasije.
 
"Niko drugi, pa ni članica veća, nisu znali da objasne zbog čega sada uopšte radimo rebalans i na ovaj način. Suština je da smo pored gore navedenog ostali uskraćeni za 60 miliona dinara transfernih sredstava i sada možemo očekivati samo 20 miliona dinara od viših nivoa vlasti za 2019. godinu. Članica veća za budžet i finansije nije želela da objasni kako se se kreditna i namenska sredstva za izgradnju prečistača pretvorila u novce za izgradnju centra Temerina. Rekla je da 'nije želela da se bavi matematikom'. Inače, rebalans je rađen i da bi se upumpalo 10 miliona kroz navodne projekte revitalizacije bunara za vodosnabdevanje. Kako nisu znali da će raditi projekte poput popravke bunara kad su pisali budžet", pita Karan.
 
Temerinski budžet prošle godine doživeo je četiri rebalansa, a naš sagovornik u šali dodaje da ove godine neće biti iznenađen ako ih bude i desetak.
  • Tibeg

    28.01.2019 12:56
    Zoksovo botovanje
    Zoks, ne lupetaj. Karan je obezbedio sredstva za rekonstrukciju Doma zdravlja i sada izgleda pristojnije i kulturnije . A ko je projektovao to vi Zoki istrazite pa pišite. A što se tiče opozicije, da nema Karana, niko ne bi znao sta se radi iza ledja gradjana opstine Temerin.
  • Zoks

    28.01.2019 11:59
    Komentar
    Robert karan ce podneti prigovor. Projektovo dom zdravlja koji prokisnjava i nema lifta.
  • NezainteresovaniLala

    28.01.2019 11:42
    Genijalci
    To je slika i prlika sposobnosti vladajuće stranke u Vojvodini, verovatno i šire.
    Možda i da ne usvajaju budžet za narednu/tekuću godinu nego da svakog meseca odrape koliko im treba. Ovakvo poslovanje je besmisleno, svodi se isključivo na partijsko zapošljavanje a cenu plaćaju svi poreski obveznici.
    Ovaj model je trebao šef da promoviše u Davosu kao srbsko/napredni model.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti