Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" dobija status ustanove od posebnog značaja

Dve gimnazije - beogradska Matematička i novosadska "Jovan Jovanović Zmaj" dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević na vanrednoj sednici parlamenta na kojoj je pred poslanicima više od 40 tačaka.
Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" dobija status ustanove od posebnog značaja
Foto: 021.rs
"Uvodimo termin ustanova od posebnog nacionalnog interesa", rekao je Šarčević i dodao da tu prestižnu titulu imaju Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet.
 
"Matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, to je ustanova koja na međunarodnom planu naše obrazovanje promoviše kao najbolje", rekao je Šarčević i dodao da su đaci te beogradske gimnazije prvaci ne samo u fizici, matematici, već i glumi i pevanju. 
 
Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", koja je odškolovala 77 akademika, koja ulazi u četvrti vek postojanja, gde se đaci obrazuju i na ruskom, nemačkom i francuskom, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.
 
Ministar je dodao da novi status neće značiti dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže i da imaju više plate.
 
Prema njegovim rečima, i druge ustanove koje ispune ovakve kriterijume imaće mogućnost da se nađu u takvom društvu. Sve to predviđeno je nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
 
Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji - Filološka gimnazija u Beogradu, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i škola za muzičke talente u Ćupriji.
  • Georgina

    03.10.2020 16:31
    Poznajem nekoliko učenika Jovine gimnazije i zajednička osobina he - tate nadobudni funkcioneri. Međutim,ni ostale gimnazije nisu sjajne. Ono što ih krasi je kadar koji misli da je neko i nešto,jer rsde tu gde rade, verovatno zahvaljujući raznim vezama i nedoslednost. Raspitajte se,kakve kazne postoje za one koji ne pohađaju nastavu i biraju,kad će doći,na koju proveru,na koje ispitivsnje itd. Ono što ih takođe krasi jesu ogromne dnevnice zs ekskurzije,te budite sretni ako ih ne organizuju. Sve u svemu horor.
  • roditelj

    14.10.2019 15:42
    5.0
    Ni najgorem neprijalju ne bih preporucio upis u ovu skolu.Na sve moguće nacine frustriraju i maltretiraju decu.Direktor kao potpuno asocijalna osoba već godinama unazad frustrira decu ne odlaskom na ekskurziju.Preti profesorima otlazom koji su ma strani dece i odveli bi ih.Čovek izjavi "Nadam se da mećete ići na elskurziju,a zatim postavi neostvarive uslove agencijama".Čista bolest.Najbolja deca u gradu ne zasluzuju takvo psihicko maltretiranje iz godine u godinu kao sto je neodlazak na maturantsku ekskurziju.Pored ovog,od danas svezeg postoji jos milion drugih primera maltretiranja i ponizavanja dece.Zavrsavaju tu skolu kao isfrustrirane osobe.Inace dete mi je 5.0,da ne pomisli neko da mi dete nije za tu skolu pa sam eto nesto kivan.Jesam,ali me zbog ocena već sto mi neko frustrira dete već 4 godine.Danas je dosao iz slole i rekao "Tretiraju nas kao majmune". ...pa samo izvolte u Jovinu
  • Novosadjanka

    03.03.2019 22:40
    Zavist je bolest neizleciva
    Zaista je smesno i krajnje neozbiljno porediti i stavljati u isti kos skole poput ekonomske i Jovine... Zna se ko je oduvek mogao da upise Jovinu (konkretno u mom razredu nas 20 vukovaca od 28 djaka), a da ne pominjem dalje uspehe ne samo mog odeljenja nego cele generacije... I ono sta su po ostalim gimnazijama ucili i koji su im bili kriterijumi, a koji su nama Zmajićima bili, su neuporedivi.
    Jovina stvara obrazovane mlade ljude sa sirokim spektrom znanja i samim tim je posebna. Ponosna sam zbog ove vesti jednako kao i kad smo svaki put horski pevali Gaudeamus igitur ❤️

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti