Uručen francuski orden upravnici Galerije Matice srpske Tijani Palkovljević Bugarski

Francuski Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza uručen je Tijani Palkovljević Bugarski, upravnici Galerije Matice srpske, na ceremoniji u Ambasadi Francuske u Beogradu.
Orden umetnosti i književnosti dodeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti ili književnosti i time doprinele francuskoj i svetskoj umetničkoj kulturnoj baštini. Orden je ustanovljen 1957. godine i ima tri ranga – viteza, oficira i komandora.  
 
Uručio ga je ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.
 
"Večeras ukazujemo čast likovnoj umetnosti i jeziku, sinonimima za prenošenje kulture i tradicije i strasti dveju ličnosti kojima mi je zadovoljstvo da uručim, u ime ministra kulture, Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza", rekao je Mondoloni i posebno ukazao na značaj i angažovanje dr Tijane Palkovljević Bugarski na kulturnoj razmeni i širenju kulture, na modernost i doseg njenih inicijativa. 
 
Tijana Palkovljević Bugarski, zahvalivši se na prestužnom ordenu, istakla je da on za nju ima dvostruki značaj – institucionalni i privatni.
 
"Kada smo 2010. započeli obeležavanje Meseca frankofonije, nismo ni slutili da će to postati redovna programska aktivnost Galerije Matice srpske i do sada smo realizovali skoro stotinu programa, gostujućih i zajedničkih izložbi u Novom Sadu, Beogradu i Parizu, priredili brojna predavanja, koncerte, projekcije filmova i što je najvažnije edukativne programe za decu i mlade", rekla je upravnica Galerije Matice srpske, ističući da se kroz sve te aktivnosti ukazivalo na vrednosti i osobenosti francuske kulture, ali istovremeno i na njene veze sa srpskim kulturnim nasleđem i savremenim stvaralaštvom.
 
 
Navela je i da odlikovanje doživljava kao priznanje uverenja da prezentovanjem kulture drugih evropskih naroda doprinosimo ne samo njihovom boljem poznavanju u našoj sredini, već i boljem ugledu srpske kulture u širem evropskom kontekstu.
 
Ordenom umetnosti i književnosti odlikovan je i književni prevodilac Miloš Konstantinović.
  • deo demosa

    14.02.2019 08:24
    Ma bravo! To je vest i to je galerija!
  • Liman I

    13.02.2019 21:33
    Bravo za Tijanu! Da nam je više takvih. Sve čestitke!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti