Bojkota sednice Skupštine Novog Sada najverovatnije neće biti

Sutrašnja sednica Skupštine grada najverovatnije neće biti bojkotovana, uprkos opozicionom "Sporazumu sa narodom", koji predviđa bojkot lokalnih parlamenata.
Bojkota sednice Skupštine Novog Sada najverovatnije neće biti
Foto: 021.rs
Deo opozicionih partija potpisao je nedavno, na republičkom nivou, "Sporazum sa narodom", sa nekoliko ciljeva. Pre svega, zajednička tačka svih partija i pokreta potpisnica je smena aktuelne vlasti, a potom i uspostavljanje demokratskih principa koji su se, kako kažu, izgubili i zbog kojih se u više od 50 gradova u Srbiji sedmicama unazad održavaju protesti. 
 
Ovim sporazumom, partije su se obavezale na bojkot republičkog, ali i lokalnih i pokrajinskih parlamenata ukoliko u njima ne postoji prihvatljiv, visok nivo demokratičnosti. Opozicija se na republičkom nivou usaglasila da je Skupština Srbije postala arena razmene uvreda, ali nije obuhvatila analizu stanja na lokalu. Ta procena ostavljena je lokalnim odborima partija koje su potpisnice "Sporazuma". 
 
Kada je reč o Skupštini Novog Sada, jedina opoziciona partija koja je potpisnica Sporazuma, a koja ima odborničku grupu, je Demokratska stranka. Shodno odredbama sporazuma, demokrate bi trebalo sutra da bojkotuju sednicu na kojoj će se raspravljati o sudbini Spensa, a konkretno o odluci da se podigne kredit od 100 miliona dinara za isplatu otpremnina. Istovremeno, bojkot ovako bitne sednice može da pošalje poruku da DS-u nije bitna sudbina Spensa.
 
Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić kaže za 021 da odbori na lokalu, u suštini, samostalno analiziraju situaciju u svojim gradovima.
 
"Atmosfera u Skupštini grada već je bila takva da smo mi napuštali sednice, pa nam forme bojkota nisu uopšte strane. Naša odbornička grupa će večeras doneti odluku na koji način ćemo iskazati nezadovoljstvo - da li će biti bojkota ili ne, ali je lopta praktično u dvorištu Srpske napredne stranke. Ako žele da nas vrate i zadrže u Sskupštini grada, da zajednički učestvujemo u unapređenju kvaliteta života u Novom Sadu, moraju da uvaže ljude koji drugačije misle. Atmosfera svakako mora da bude bolja i ona ne zavisi od nas", navodi Krstonošić. 
 
Sednicu neće bojkotovati ni odbornici opozicije iz "Dosta je bilo" i Srpske radikalne stranke, koje svakako nisu potpisnici "Sporazuma sa narodom". 
 
Prošle sedmice su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine bojkotovali sednicu Skupštine Vojvodine, u kojoj su opozicija, iako LSV nije potpisnica "Sporazuma".
 
Međutim, Liga je u Novom Sadu u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i stoga neće bojkotovati sednicu, potvrđuje za 021 predsednica odborničke grupe LSV Maja Sedlarević.
  • Peki

    19.02.2019 22:19
    Zasto Ligasi izlaze na proteste?
  • Dag

    19.02.2019 19:41
    Da znaju
    Sps dodeliti jkp Tržnicu... Kakvi Ligaši i njihovi potezi,prodaće se za burek na Futoškom pijaci....
  • Lule

    19.02.2019 17:21
    Ligasi ni sami ne znaju gde su u koaliciji sa SNS. Vuciceve marionete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti