NP "Fruška gora" dobio Savet korisnika

Saveti korisnika, koji će obezbediti bolje upravljanje zaštićenim područjima kroz povezivanje sa lokalnim zajednicama, osnovani su u tri nacionalna parka u Srbiji – "Tara", "Fruška gora" i "Đerdap" uz podršku WWF Adria programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude", saopštila je ta organizacija.
NP "Fruška gora" dobio Savet korisnika
Foto: 021.rs
Ministarstvo zaštite životne sredine propisalo je osnivanje Saveta korisnika u okviru Zakona o nacionalnim parkovima, sa ciljem da se obezbedi održivo upravljanje resursima u najznačajnijim zaštićenim područjima u Srbiji.
 
"Koliko je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, toliko je važno i unaprediti upravljanje u zaštićenim područjima i zaustaviti neodrživo korišćenje prirodnih resursa. Za to je neophodno uspostaviti redovno praćenje i unapređenje stanja biodiverziteta i dobrobiti koje ekosistemi obezbeđuju ljudima. Verujemo da će Saveti korisnika u nacionalnim parkovima tome doprineti", izjavila je pomoćnica ministra sektora za zaštitu prirode i klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine Jasmina Jović.
 
Savete korisnika čine predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čije se aktivnosti odvijaju na području nacionalnog parka. Oni će od sada učestovati u izradi planova i programa upravljanja nacionalnim parkovima, a prioritet je da se kroz povezivanje upravljača i lokalne zajednice obezbedi bolja zaštita, ali i promocija tog područja.
  • Ehh...

    26.02.2019 14:49
    @aMoniman
    Potpisujem!
    Svaka ti je ka' u Njegoša!
    U ovoj zemlji ako se osniva neki Odbor, Komisija ili Savet, to mora da bude iz redova botova i poslušnika ili rođaka.
    A jedina funkcija takvih tela je da ne talasaju i ne diraju nikog, eventualno prime zahvalnice i zovu ih na slavlja.
    U Srbiji ako nešto nije lažno ili virtualno, neće se ni objavljivati da postoji.

    Tvoj komentar bi trebalo uneti u neki njihov Pravilnik o osnivanju...
  • oprem dobro

    26.02.2019 13:19
    Krivo-lova
    Taman će dobiti savet kako još više mogu poseći šume koja je pod prvim stepenom zaštie. Na takav način svi u preduzeću a pogotovu šumari i njihovi šefovi zbiraju LOVU koju dele sa strankom. Pogledajte im imovinsku kartu pa je uporedite sa platama koje dobijaju.
  • aMoniman

    26.02.2019 10:45
    HA HA HA
    I clanovi saveta ce biti iz partija na vlasti, sa visokim i redovnim platama, koji se nece mesati u svoj posao, jer vec postoje "Srbija sume" i "Vojvodina sume". Ovi bi i jednu Svajcarsku za godinu dana upropastili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti