Prosečna bruto plata u Novom Sadu veća od 80.000 dinara

Prosečne zarade u Novom Sadu porasle su za mesec dana za oko 3.000 dinara, a najviše zahvaljujući novogodišnjim bonusima i drugim dodacima na plate.
Prosečna bruto plata u Novom Sadu veća od 80.000 dinara
Foto: 021.rs
Prosečan Novosađanin u decembru je zaradio 58.201 dinar neto ili čak 80.156 dinara u bruto iznosu. To je blagi rast u odnosu na plate obračunate u novembru prošle godine.
 
Novosađani su ujedno imali i najveće plate u celoj Vojvodini. Najmanje su zarađivali stanovnici Bača - 39.116 dinara neto.
 
Kad je reč o celoj Vojvodini, na nivou Pokrajine je plata bila 49.390 dinara neto ili 68.160 dinara bruto. 
 
Zaposleni u javnom sektoru su, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru dobili lepe iznose. Zaposleni u državnim javnim preduzećima inkasirali su u proseku više od 70.000 dinara. Zaposleni u zdravstvu su dobili oko 50.600 dinara neto, a prosvetni radnici oko 53.000 dinara.
 
Ovi podaci su, kako je dokazano, nerealni pokazatelji stvarne situacije u novčanicima. Zbog toga je Republički zavod za statistiku pre nekoliko meseci uveo i računanje medijalne zarade - sume do koje zaradi 50 odsto radnika. Taj iznos je u decembru bio 39.623 dinara neto i, suštinski, ta suma je najbliža iznosu koju zarađuju najniže plaćeni radnici u Vojvodini.
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • VanSka

    10.03.2019 23:42
    svega ima besa plima 3
    stopa nezaposlenosti među visokoobrazovanim je oko tri puta veća od opšte stope. relativna stopa za grupu je relevantna, a ne učešće. toliko o mogućnostima za zaposlenje za visokoobrazovane. u uzorku za koji je objavljen podatak u tekstu gore učestvuju i visokoobrazovani pa pretpostavljam da oni popravljaju prosek ako ćemo verovati nekim optimistima među komentatorima. oni verovatno nisu čuli za osobe koje nakon fakulteta "motaju kablove". neprihvatljivo je banalizovanje ovakve teme i olako objašnjavanje ambisa u kome se cena rada u bivšim socijalističkim zemljama nalazi već decenijama. investitori dolaze ovde upravo zbog niske cene rada, a ne zbog niske stope visokoobrazovanih. privreda nije u stanju da apsorbuje ni postojeće kadrove s visokim obrazovanjem. p.s. moj nivo je diskusija s pozivanjem na činjenice, na banalne prozivke se ne osvrćem. srećan je onaj ko u plimi besa ostane na suvom.
  • DjakoN

    04.03.2019 11:33
    Tuga....
    Da imam toliku platu dosad bi vec davno nakupio para da odem iz ove smrdije... Ovde se ne moze ziveti od plate i zato treba otici tamo gde moze!!
  • Nina

    03.03.2019 21:44
    Ovako napisani tekstovi su proizvod onoga sto se u Srbiji zove statistika!
    I obicno je sve netacno, i zalosno koliko sistem misli da su mu gradjani glupi!
    Ne treba uopste da se ovde prepucavamo!
    Imamo u NS u IT sektor cije su plate iznad proseka i jos po neki ali je to mali broj zaposlenih, i onih drugihm koji rade po pekarama,trgovinama ,autoperionicama... po kaficima ...
    Da se ne lazemo, penzije su pokazatelj i socijala ,koliko ljudi je u stvari gladno i zeljno svega! Samo otvoris novine....
    Nije jesti sve!!!,Nismo stoka u oboru da se samo hranimo!
    Treba nam hrana i za dusu i za telo, da bi bili bolji...
    Tako da oni koji nece da rade za male pare ili su solo ,pa ih dotiraju roditelji ili imaju neki od fakulteta koji su u ovom trenutku in i mogu ovako da gledaju zivot!
    Kroz ceo zivot ,sistem treba da brine o svojim gradjanima (ne zaboravite sistem -to smo mi) jer svako zanimanje daje svoj doprinos nasem zivotu!
    Mi gradjani ove zemlje samo pametujemo !Nemamo resenja za mnoge stvari,ne znamo sta hocemo, nemamo cilj...
    Nismo usvojili najvazniji postulat, sve sto treba meni treba i drugima!
    Ako se ja lecim treba i drugi,ako ima za mene...treba da ima i za druge
    Kad se podignemo na taj nivo mozda ce ovo biti zemlja nasih praunuka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.