Radnici katastra u Novom Sadu ponovo štrajkuju

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu u Novom Sadu ponovo su stupili u štrajk, pridružujući se kolegama iz drugih delova Srbije.
Radnici katastra u Novom Sadu ponovo štrajkuju
Foto: 021.rs
Radnici su revoltirani jer se ne poštuje Sporazum o prekidu štrajka, kojim je 21. januara prekinut jednomesečna obustava rada u ovoj ustanovi, a kojim je trebalo da se uvaže zahtevi zaposlenih u vezi sa platama. 
 
Sada se traži da se svim zaposlenima isplate primanja po postignutom dogovoru, da Vlada Srbije i rukovodstvo RGZ ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, što je dovelo do pogrešnih tumačenja odredbi, da se pokrene nadzor nad radom rukovodstva ustanove, ali i javno objave informacije o Geosrbiji u okviru RGZ-a, broju angažovanih.
 
Za razliku od prethodnog štrajka, kada su vrata katastra u Novom Sadu bila zaključana mesec dana, ovog puta, kako smo se uverili, građani imaju pristup šalterima. Iako se u odluci o štrajku navodi da se neće primati novi predmeti i da će biti obustavljeno izdavanje dokumenata, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana, u Novom Sadu su, barem za sada, šalteri otvoreni.
 
"Vrše se veliki pritisci na zaposlene koji su u štrajku, naročito na one koji su zaposleni po ugovoru o delu ili na određeno vreme, jer im se preti otkazom, pa moraju da se izjašnjavaju da li će da rade ili ne. Mi molimo građane i naše stranke da nas razumeju, mi drugog načina nemamo. Stanje u katastru mora da se sredi, jer ako se ne počne sa tim, stanje će uvek biti ovako loše. Veliki je napad na štrajkače, koliko sam čula, u pojedinim službama šalteri su otvarani na silu. Molimo građane da nas podrže", kažu za 021.rs u novosadskom štrajkačkom odboru. 
 
Uprava RGZ smatra da je aktuelni štrajk nezakonit i optužuju sindikat "Nezavisnost" i Asocijaciju slobodnih i nezavisnih sindikata da su politički instruisani. Kako tvrde, ispunili su sve zahteve iz Sporazuma. Između ostalog, sindikat optužuju da žele da proteste sa ulice prenesu na državne institucije.
 
"U službama katastra u Beogradu došlo je do incidenta. Građanima se ne dozvoljava da uđu u službe katastra i ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Telefoni info centra RGZ-a su usijani od poziva građana koji ne znaju na koji način da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Pod pritiskom su i zaposleni koji žele da rade, ali ih u tome sprečavaju štrajkači. Menadžment RGZ-a preduzima sve zakonom propisane mere kako bi organizovao rad u službama katastra i omogućio građanima da ostvare svoja prava", stoji u saopštenju.
 
Oni dodaju da su "državni službenici katastra izmanipulisani i zloupotrebljeni", te da Odeljenju finansija nije stigla nijedna pisana primedba zaposlenih na obračun plata. 
 
Prema dogovoru sindikalista sa Ministarstvom za rad, u narednih godinu dana trebalo bi da se isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika, zbog čega su plate u 2018. godini smanjene za 35 odsto.
  • Djole

    28.02.2019 07:52
    Narod
    Ja ne shvatam ove komentare i nas kao narod kako razmislja. Prvo ljudi rade za 30000 din ne tako jednostavne poslove a minimalac je 28000 din znaci da rade skoro ga minimalac i sad se mi cudimo sto oni strajkuju pa jel treba oni jos da plate da bi radili stvarno mi nije jasno ovih komentara isao bi ja da radim za 10000 din e pa zato nam je tako kako je. Prvo naravno da ima korupcije ali ta korupcija je na mnogo vecem nivou od obicnih zaposlenih tu su nacelnici i sefovi kod kojih moras da ides da ti zavrse i potpisu predmet obican zaposleni tesko to zavrsava pisem ovo jer znam ne pisem napamet. I ako su korumpirani kao sto se pise pa sto bi strajkovali za neku sicu radili bi dzabe bez plate samo bi uzimali mito. A drugo ne volim kad se generalizuju stvari i svi stavljaju u isti kos pa tu imate majke oceve koji imaju malu decu koju moraju da skoluju i prehrane pa da li to mogu sa 30000 e ne verujem. Prema tome kad ostavljate komentare pazite sta pisete udjite malo dublje uproblematiku pa napisite nesto. Ovde se vredjaju nasi sugradjani necij brat,majka ili otac koji posteno rade svoj posao i samo traze adekvatnu nadoknadu za svoj posao. Sutra svako od nas moze da se nadje u takvoj situaciji mislim da bi trebalo da budemo na strani zaposlenih koji rade za minimalac a ne na strani zorane, jorgovanke i ostalih koji zaradjuju na hiljade evra mesecno. Toliko od mene i puna podrska mojim sugradjanima da istraju i budu slozni do kraja

  • ISTINA

    28.02.2019 07:09
    Istina
    je da trenutno strajkuju samo hronicni neradnici, koji su inace stalno po kaficima i zavrsavaju poslove....
  • milicica

    27.02.2019 23:08
    zasto vam
    Uvek smetaju ovi na vlasti kad uvedu novine docekate ih na noz te AV te Zorana pa eto sad na internetu mogu da proverim da li je nekretnina uknjizena ,ima li hipoteku ili neku drugu zabranu, da vidim kretanje cena nepokretnosti i stvarno je doslo do znatnog pomaka ali ostrascenima i to smeta.Nakon majcine smrti odmah nakon ostavinske rasprave sve je sprovedeno a pre deset godina smo cekali tri godine i intervenisali. Istina je da sad manje radi leva ruka desni dzep i da se sada oseca nedostatak para ali postepeno ce se uvesti red samo treba strpljenja i ja nesto necu dobiti a cekam i sve zbog strajka i nije bogami bio samo mesec dana vec vise i izvinite ako neko ne radi mesec dva zasto bi dobijao platu, nek pitaju kako je ljudima koji toliko nema sa fakultetom.Osrtrasceni udarajte minuse nije vazno sto niste procitali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.