"Ne pre 4:30 niti posle 5:00" najbolji dramski tekst na Sterijinom pozorju

Drama "Ne pre 4:30 niti posle 5:00" Filipa Grujića jednoglasno je proglašena najboljom na ovogodišnjem konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst.
Žiri u sastavu Milivoje Mlađenović (predsednik), Filip Vujošević i Franja Petrinović, od više od 80 prispelih, u najuži izbor uvrstio je sledeće tekstove i preporučuje ih za inscenaciju: "Sada nije juli" Đorđa Kosića, "Ja kada plačem, plačem zbog svega" Katarine Mitrović, "Dajč i Zec" Tanje Maksimović, i "Mmm... gde smo ono stali?" Marjana Todorovića.
 
Nagrada, osim novčanog dela, podrazumeva i proizvođenje pobedničkog teksta u koprodukciji Sterijinog pozorja i nekog od domaćih pozorišta, kao i objavljivanje u časopisu "Scena" na srpskom i engleskom jeziku. Takođe, od ove godine, ona obuhvata mogućnost ekranizacije drame u saradnji Radio-televizije Vojvodina i Pozorja.
 
Filip Grujić (1995), rođen je u Novom Sadu. Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, klasa 2014/2018.
 
Autor je romana "Bludni dani kuratog Džonija" u izdanju Samizdat B92. 
 
Autor drama "Tamo gde pevaju" (ušla u najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja 2018. i bila javno čitana u Šapcu), "Ovde je lepo - sečem drvo, jedem pasulj" (premijera bila u martu 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji Milje Mazarak), "Kako ja ovo sinu da objasnim?" (premijera bila 14. decembra 2018. u Pozorištu mladih Novi Sad, u režiji Vojkana Arsića). 
 
Radio kao dramaturg i adaptirao Šeherezadu za potrebe istoimene predstave, u režiji Slobodana Beštića na sceni Kosmodrom (Dorćolsko narodno pozorište). Dobitnik stipendije za razvoj scenarija Rupa od strane FCS-a. 
 
Scenarista kratkog igranog filma "Glad", u režiji Tamare Todorović. Film je bio na brojnim međunarodnim festivalima (Tel Aviv, Solun, Herceg Novi, Izola, Sofija, Bukurešt...), a dobio je nagradu za najbolji scenario na festivalu SEECS u Bukureštu, kao i nagradu publike u Mostaru. 
 
Urednik filmskog programa na Festivalu uličnih svirača (2018) u Novom Sadu. Za televiziju pisao Novogodišnji program (RTS), kao i šou program Luda noć (RTS).
 
Svirao je bas i bio tekstopisac bendova Fusion, sa kojim je izdao album "Gospodin Paspartu traži ram" u izdanju Lampshade media, 2015 godine.
 
Sa bendom "Plastic Trees" izdao EP "More Songs About Her", 2016 godine. Sa oba benda imao turneje po Nemačkoj i po regionu. Trenutno piše drugi roman.
  • Maja

    01.03.2019 07:45
    Zadivljena sam i ponosna što sam deo grada koji je izjedrio ovako kvalitetnog mladog čoceka. Još mnogo uspeha ti želim!
  • Raduje me

    28.02.2019 14:26
    Lepa vest.
    Dobro je.
    Da postoji još koja živa duša.
    Čuvajmo ih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti