Novosadski radikali će tražiti da se uklone simboli Vojvodine iz 2002. i 2004. godine

Srpska radikalna stranka saopštila je da će pokrenuti inicijativu za izmenu Statuta Vojvodine, kojom bi se iz službene upotrebe uklonili oficijelni simboli AP Vojvodine uvedeni 2002. i 2004. godine.
Novosadski radikali će tražiti da se uklone simboli Vojvodine iz 2002. i 2004. godine
Foto: 021.rs
SRS je naveo da grb AP Vojvodine iz 2002. i zastava iz 2004. godine predstavljaju "neuko, šarlatansko i nakaradno rešenje" i da su "istorijski falsifikat".
 
"Mi, srpski radikali, smo mišljenja da isključivo tradicionalni simboli treba da budu u službenoj upotrebi, jer predstavljaju istorijsko nasleđe i zato što su utemeljeni u tradiciji i heraldici", izjavio je šef novosadskih radikala i predsednik poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić.
 
Jakšić je kazao i da je SRS učestvovala u donošenju odluke da tradicionalni simboli, simboli Srpske Vojvodine, uđu u zvaničnu upotrebu u Vojvodini.
 
On je kazao i da je srpski heraldičar Mirko Stojnić naveo da elementi grba Vojvodine iz 2002. godine nisu preuzeti iz "relevantne heraldičke građe, nego iz slikovnice 'Grbovi Jugoslavije', koju je, tridesetih godina 20. veka, izdala zagrebačka firma 'Kavahag'".
 
"Ovaj grb predstavlja izmišljenu strukturu, koja je sastavljena od tri feudalna, ali u heraldičkom smislu na falsifikatu zasnovana, grba Bačke iz 1699, Srema iz 1747. i Banata iz 1799. godine. Istorijski, ta tri grba predstavljaju tri ugarske županije, a ne AP Vojvodinu i ono što Vojvodina zaista jeste", rekao je Jakšić.
 
On je kazao i da oficijelna zastava AP Vojvodine takođe "ne predstavlja ništa, jer nema nikakvog utemeljenja, niti nosi bilo kakvu simboliku"
  • Vox populi

    06.03.2019 20:30
    @Komit južna Srbija
    Srbijanci nisu u stanju da grade ili vode državu! Dokaz: Tri decenije autodestruktivne i koruptivne avanture zvane država Srbija. Voleo bih da je bilo drugačije... ali NIJE! Pokazali smo i dokazali smo za šta smo.
  • Nemanja

    05.03.2019 20:53
    @Miloš

    Jao patetike. Šanse su jedno pedeset puta veće da su ti 'dedovi' bili konjokradice, secikese ili seoske pijanice, nego da su bilo kakve gore prelazili ili zauzimali. Prestanite da se ložite na izmišljenu slavnu prošlost zato što ste u sadašnjosti patetični likovi koji ništa nisu postigli.
  • Miloš

    05.03.2019 19:59
    Zastava
    @ Nemanja
    Da , možda nisam lingvista , možda sam budala , ti si sigurno pametan studirao si na prestižnom megadens Fakultetu... ali znam kuda su mi dedovi prelazili i koje gore su zauzimali da bi ja danas mogao slobodno da napišem da priznajem zastavu Srbije i Kraljevine Srbije u okviru pomenute teme!
    Kraj replike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti