FOTO: Učenici elektrotehničke škole na sekcijama prave pametna gazdinstva, garaže i meteorološke stanice

Na sekcijama PiLab i Arduino, učenici Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu svakodnevno rade na projektima čija bi primena mogla doprineti boljem kvalitetu života i na čijoj bi im izradi pozavideli i najuspešniji izumitelji.
FOTO: Učenici elektrotehničke škole na sekcijama prave pametna gazdinstva, garaže i meteorološke stanice
Foto: 021.rs
Većina projekata akcenat stavlja na energetsku efikasnost i obnovljivu energiju. Tako je u upravo u ovoj novosadskoj srednjoj školi napravljena udaljena laboratorija - komplet opreme za laboratorijske vežbe sa solarnim modulima  "solarni kofer" pomoću kog se može realizovati set laboratorijskih vežbi. Ovaj koncept podrazumeva korišćenje Interneta ili neke druge telekomunikacione tehnologije za izvođenje pravih eksperimenata u realnom vremenu u postojećoj laboratoriji, dok korisnici upotrebljavaju tehnologiju sa fizički udaljenih lokacija.
 
Krajem prošle godine na studentskom takmičenju u Nišu učenici ove srednje škole učestvovali su sa četiri rada. Jedan rad odneo je drugu nagradu žirija, a i krunisan je kao drugi najbolji po izboru svih učesnika. Sva četiri rada su štampana u zborniku naučnih radova. 
 
Nagrađeni rad je projekat "Pametno gazdinstvo" koji se sastoji iz tri celine, solarnog trakera, pametne kuće i pametnog plastenika. Solarni traker prati sunčeve zrake i prikuplja energiju i tako napaja kuću. Kuća ima mogućnost da se daljinski otvaraju i zatvaraju ulazna vrata, kapija i vrata od garaže, kao i da se pale i gase svetla. Za plastenik je moguće podesiti parametre koji uključuju temperaturu, vlažnost i slično, kako bi određena kultura koja se u njemu gaji imala optimalne uslove za rast.
 
Ono na čemu deca trenutno rade je projekat "Registrovanje prometa putnika u vozilima javnog saobraćaja", a u izradi učestvuju i učenici prvih i drugih razreda. 
 
Takođe, učenici su izradili projekat "Pametna garaža" koji će uskoro prezentovati na takmičenju u Zaječaru. Garaža je opremljena senzorima koji registruju kada se neko parkira i tada se na displeju pokazuje da je to mesto zauzeto. Ovo je zamišljeno kao gradski garažni sistem koji bi omogućavao korisnicima da daljinski putem aplikacije provere koliko slobodnih mesta ima u garaži.
 
 
Maturant i učesnik sekcije PiLab, Miodrag Babić kaže za 021 kaže da se na sekciji dobro snalaze i da, zbog stalne potrebe za novim informacijama, često koriste i tutorijale dostupne na internetu. On naglašava i da je sve na čemu rade rezultat timskih napora. 
 
Učenici su takođe osmislili i metorološku stanicu koja može da šalje podatke sa velike udaljenosti i nepristupačnih terena trošeći pritom što manje energije. 
 
"Ako negde ne postoji infrastruktura i pristup internetu, ova stanica se može koristiti da bi slala podatke sa takvih terena. Ova tehnologija poseduje sve neophodne preduslove da bi mogla da se koristi na ovakvim terenima, a sama primena nije skupa. Senzori mogu da mere temperaturu vazduha, vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, količinu prašine u vazduhu i nivo zagađenja", kaže za 021 Miloš Zeljkov, učenik četvrtog razreda na smeru Informacione tehnologije. 
 
Takođe, osmislili su i kružni SMS server za potrebe škole, koji olakšava komunikaciju direktora škole sa nastavnim većem i ostalim korisnicima. 
 
Kako za 021 kaže Branislav Ušan, jedan od mentora na PiLab sekciji, akcenat je na tome da uvek ima i mlađih i starijih učenika, kako bi stariji mogli da budu edukatori.
 
"Mi ovde na sekciji praktično njih kanališemo. Oni na nastavi steknu lepo znanje iz programiranja, veb dizajniranja, baza podataka, mreža, a to su sve stvari koje su ovde potrebne. Nemamo mi kao mentori tu puno posla, malo usmeravanja, malo kanalisanja i oni to izvrsno rade. Najveća je njihova zasluga i naravno, znanja koja su stekli na nastavi", kaže Ušan i dodaje da ideje dolaze sa svih strana, od profesora do učenika, ali da se nikad ne završi na osnovnoj ideji, već da svako od učesnika uvek nadograđuje inicijalnu misao svojim zamislima.
 
Novica Gutović, jedan od mentora na sekciji Arduino, kaže za 021 da se za sekcije javljaju učenici koji imaju želju za većim znanjem i veće ambicije.
 
"Ovu generaciju dece karakteriše radoznalost. Oni ideje koje mi njima damo odmah nadograde na neki viši nivo", kaže Gutović.
 
Svi učenici se slažu da bi voleli ovim poslovima da se bave i kada završe školu, i da bi to pre svega voleli da rade u Srbiji, ako im to prilike dozvole. 
  • Puk. Ratko Puškaš

    05.03.2019 19:04
    ...
    Eh kad se setim kako smo olovkama vadili cigle iz zidova.
  • Vesna

    05.03.2019 18:52
    Molim novinare da provere i objave u kakvim uslovima deca i profesori rade.
    U kakvim kabinetima i na kakvim racunarima?
    Ministarstvo i grad "nemaju sredstava" da im obezbede jedan valjan kabinet!!!
    Bravo za decu i profesore, sramota za nadlezne, sramota za prestonicu kulture, sramota za Ministarstvo obrazovanja!!!
  • m

    05.03.2019 18:13
    Hm, ali vidite li ljudi ovaj trenutni projekat za gradski saobracaj i jos jedan koji se tice gradskih garaza. Gradske vlasti ce lepo izbeci placanje strucnih projekata u dosluhu sa nastavnicima i nesrecnim direktorom Elektrotehnicke skole iskoriscavajuci decu koja od ove stvari ima lepo iskustvo a gradske vlasti od toga imaju ustedu koju ce potrositi na ruckove po restoranima. A isto tako su iskoriscavali studente FTNa za razne projekte po gradu koji od tih projekata nisu dobijali nista ali su zato profesori sa FTNa kao Popovic na primer,dobili dobre pare od projekata koji su studenti zavrsili. Gradske vlasti im za uzvrat daju lokaciju i gradnju velike zgrade umesto kontejnera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti