Medicinski fakultet: Ne možemo da formiramo Savet, Vejnović i Bojat glasali protiv Statuta

Medicinski fakultet u Novom Sadu reagovao je povodom rešenja Ministarstva prosvete kojim se nalaže Savetu ove ustanove da poništi izbore za dekana, sprovedene jula prošle godine.
Medicinski fakultet: Ne možemo da formiramo Savet, Vejnović i Bojat glasali protiv Statuta
Foto: 021.rs
Kako je 021 pisao, ministarstvo je ustanovilo da na sednici Saveta fakulteta nije bilo kvoruma, jer je pre samog glasanja za boljeg od dva kandidata sednicu napustio jedan od članova, dr Georgios Konstantinidis, koji je i oduzeo kvorum. Sednica je ipak nastavljena, a za dekana je reizabrana Snežana Brkić. 
 
Izboru se protivio Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje, koji je rešenjem fakultetu naložio, između ostalog, poništavanje izbora. Fakultet se žalio i u slučaju je prelomilo Ministarstvo prosvete.
 
Kako poručuju sa Medicinskog fakulteta, rok za izvršenje ovih mera je 15 dana, ali fakultet sada ima veći problem.
 
"Poštovane kolege, svesni smo da ste pomno pratili dešavanja na našem Fakultetu i zahvaljujemo na ogromnoj podršci. Molimo vas da nam, kao i do sada, ukažete poverenje i imate strpljenja kako bismo delovali preko institucija sistema, jer imamo dodatni problem, a to je da je Savetu fakulteta 2. februara 2019. godine istekao mandat, a da novi nije formiran i ne znamo kada će biti. Statut fakulteta, usklađen sa novim Zakonom o visokom obrazovanju, u čijoj izradi je učestvovala velika većina vas, i pored pozitivnog mišljenja Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Novom Sadu, prema našim saznanjima, nije dobio saglasnost Saveta Univerziteta u Novom Sadu te u ovom momentu nemamo način kako da formiramo Savet fakulteta. Za davanje saglasnosti na Statut našeg fakulteta glasalo je 13 članova Saveta Univerziteta, tri člana su bila 'uzdržana', a 'protiv' su bili prof. dr Tihomir Vejnović i dr Veselin Bojat. Tako smo obavešteni od članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu, iako zvaničan dopis nismo dobili", navodi se u obaveštenju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.
 
Prof. dr Tihomir Vejnović, upravnik Betanije je, kako je poznato, bio jedini drugi kandidat za dekana Medicinskog fakulteta, dok je dr Veselin Bojat aktuelni direktor Doma zdravlja Novi Sad.
 
Inače, kad istekne rok za sprovođenje rešenja ministarstva, počinje da teče rok od osam dana da fakultet obavesti Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje o ishodu naređenja. 
 
"Molimo Vas da nam ukažete poverenje jer smatramo da još ima dobre volje da se problem razreši. Dekan Fakulteta nastavlja da obavlja svoje dužnosti, jer po članu 63. stav 1. tačka 2. Zakona o visokom obrazovanju dekana bira i razrešava Savet fakulteta. O svim daljim dešavanjima bićete blagovremeno obavešteni putem zvanične internet stranice našeg fakulteta", poručuju na Medicinskom fakultetu.
 
Pokrajina: Praksa koja se nikad ranije nije dogodila
 
U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje kažu za 021 da je od samog početka izbora dekana bio podnet veliki broj primedbi. Na njih, međutim, sekretarijat nije reagovao jer je procenjeno da značaj tih primedbi nije bio od velikog uticaja na sam tok postupka. 
 
"Međutim, kako je postupak odmicao, počele su da se dešavaju pojedine situacije koje u ranijoj praksi nisu zabeležene (razrešenje članova Saveta koji nisu predstavnici osnivača, ostavka presednika Saveta u toku postupka izbora dekana i slično), što je kulminiralo izborom dekana bez potrebnog kvoruma. U takvim slučajevima pokrajinski inspektori imaju zakonsku obavezu da ukažu na nezakonitosti u postupanju i izreknu mere kako bi se nastale nepravilnosti otklonile. U tom smislu, Medicinskom fakultetu naloženo je da ponovo sprovede postupak glasanja i obezbedi potrebnu većinu, koju je takođe sam fakultet nedvosmisleno utvrdio na prethodno održanim sednicama Saveta i uneo u zapisnik konstataciju da tu većinu čini 16 članova Saveta, što u daljem toku postupka nije ni osporio. Na sednici Saveta 2. jula fakultet je zauzeo stav po kome je na početku sednice bilo prisutno 16 članova Saveta, što je potrebna većina, međutim suprotno tome, napuštanje sednice jednog člana Saveta pogrešno je protumačio kao stav tog člana pri glasanju, čime je fakultet opet prekršio odredbu svog opšteg akta, kojom je propisano da se posle svakog napuštanja sednice nekog od članova Saveta, kvorum ponovo utvrđuje", kažu za 021 u sekretarijatu za visoko obrazovanje.
 
O celoj priči u detalje čitajte u našem članku OVDE.
  • Ja

    14.04.2019 01:00
    Ne napamet
    Nemojte napmet pricati, ovde svako brani svoju struju. Nije tacno da dekanica nije obojena partijski a za ostala 2 kandidata se bar otvoreno zna, sto je po meni korektnije. Mislim da izigravanje zrtve ne pije vodu. Cinjenica jeste da su svi trenutni prodekani korektni prema studentima i izlaze u susret, sto se moze reci i za dr Bojata, ali se ne moze reci za sefove katedri i trebalo bi bolje time malo da se pozabave, da ipak toj deci olaksaju vec ionako komplikovan zivot.. Ovde nije doslo do opstrukcije zbog statuta, vec zbog ambicija, nadam se samo da se sve ovo nece odraziti na studente posto se na asistente vec odrazilo time su u novom statutu ukinuta odredjena asistentska mesta i tim ljudima su smanjene plate do daljnjeg.
  • Milos

    18.03.2019 18:39
    umesao se ministar
    Fakultet je vrlo dobro resio problem onih koji su obstruirali usvajanje statuta, ali se umesao ministar prosvete i licno ponistio reizbor prof. Snezane Brkic za dekana. Sumnjivo? I te kako....
  • (ne)zainteresovani

    12.03.2019 16:39
    Isti
    Količina želje za vlašću je proporcionalna između oba kandidata.
    I količina prljavog veša, koji imaju u gepeku.
    Jedan s ekrije iz zakonitosti, a drugi iza nameštene podrške i većine u savetu, koju strpljivo gradi od kako je bila prodekan (8 godina), kupujući malim popuštanjem svima ponešto. I uzimajući , podosta.
    Za sve koji rade ( oko 1000) i sve koje studiraju ( ? 3000), ovaj sukob interesa i samoljublja ,sa željom da se istaknu zarade ponešto, je gubitak. Vremena , energije, interesa, i sramota za školu, koja nije počela ni sa dekanicom ni cenjenim ginekologom, ni SPŠS, SNS, JULČ, nego su je pravili posteni i radni ljudi,. preko 5 decenija.
    privremene mere.
    Novi izbori sa novim kandidatima.
    Novo NN veće, , Savet.
    I zatrpati ovo što se dešava.
    A ne zaboraviti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti