"Antićevi dani" od danas na više lokacija u Novom Sadu, nagrada Dejanu Aleksiću

Manifestacija "Antićevi dani" počinje danas i održavaće se do petka, 15. marta na više lokacija u Novom Sadu.
"Antićevi dani" od danas na više lokacija u Novom Sadu, nagrada Dejanu Aleksiću
Foto: 021.rs
U okviru ovog događaja održaće se niz kulturnih sadržaja posvećenih srpskom pesniku. 
 
Prema rečima predsednika Skupštine grada Zdravka Jelušića, Miroslav Antić, osim što je bio pesnik, bio je i svestrani umetnik.
 
"Dvanaesta po redu manifestacija 'Antićevi dani' u gradu, u omladinskoj prestonici Evrope, jeste prilika da se na pravi način i u kontinuitetu pokaže šta je radio najveći umetnik ovog grada, na poljima kao što je ne samo književnost, nego i slikarstvo, filmska kultura, na kraju krajeva i novinarstvo", rekao je Jelušić.
 
Svake godine u okviru manifestacije dodeljuje se nagrada "Miroslav Antić" za najbolju zbirku pesama. Poslednjeg dana, nagrada će biti uručena laureatu za 2018. godinu, Dejanu Aleksiću, najavio je predsednik žirija Miroslav Radonjić.
 
"Stručni žiri u sastavu Mina Đurić, Nenad Šaponja i Miroslav Radonjić doneo je odluku da se nagrada Miroslav Antić za 2018. godinu jednoglasno dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama 'Radno vreme raja' u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. U izvesnom smislu Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Knjiga 'Radno vreme raja', komponovana u narastajućem troglasju, otkriva nam se kao provokativan pesnički znak našeg vremena. Njena igra ironije i istančane pesničke imaginacije odraz je jednog suverenog alternativnog sveta. Zalazeći i u život i u ontologiju pesme, u isto vreme, razgrađujući njene mitologeme, Aleksić nam nudi vrcavu igru metafora i živih pesničkih slika", naveo je Radonjić.
 
Svečeno otvaranje je danas u 12 časova, u svečanoj sali Gradske kuće.
 
Program manifestacije pogledajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti