Pravni fakultet u Novom Sadu pravosnažno osuđen za diskriminaciju mađarskih učenika

Pravni fakultet u Novom Sadu postupio je diskriminatorski jer je ove školske godine za studente koji su odlučili da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku uveo obavezu da dodatno polažu srpski jezik, pismeno i usmeno, potvrdio je danas novosadski Apelacioni sud.
Pravni fakultet u Novom Sadu pravosnažno osuđen za diskriminaciju mađarskih učenika
Foto: 021.rs
Taj sud je na taj način potvrdio presudu Višeg suda i obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je Pravni fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski.
 
Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.
 
Pravni zastupnik Saveza mađarskih studenata Veljko Milić rekao je agenciji Beta da je sud na taj način po drugi put utvrdio da je došlo do diskriminacije kandidata za upis koji su pripadnici mađarske nacionalne manjine.
 
Pravni fakultet prethodno je odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine.
 
Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina.

Komentari 108

  • Milica

    15.02.2020 19:23
    Gde je diskriminacija?
    Hocete da kazete da studenti madjarske nacionalnosti ne treba da poznaju zvanicni jezik i pismo drzave u kojoj zive? Diplomu dobijaju na srpskom jeziku, koristice se pravnim normama drzave Srbije, morace izradjivati odluke, tuzbe, ugovore, zalbe...na srpskom jeziku i cirilicnom pismu. Sta je ovde tacno diskriminacija? A za ovog sto je napisao ro je njihova pokrajina i drzava, ne, ovo je pokrajina Vojvodina koja pripada Srbiji i srpska drzava!!!
  • Vuk

    18.03.2019 13:25
    ср
    Душебризници, да вас видим да ли би у Мађарској могли да полажете на свом српском језику? Да ли би у Немачкој могли да полажете на матерњем или на немачком? Да ли би у Сједињеним државама могли да полажете на свом матерњем језику? Или било где на СВЕТУ!?
  • nnn

    18.03.2019 04:06
    nnnn@yahoo.com
    Bitno je samo da li je sve po Zakonu ne po tradici već po zakonu. nIje bitno ni da im je teze ili lakse nego drugima ni kako je u drugim zemljama. To je bito kad se kroji zakon , a kad zakon već postoji bitno je samo da li se postuje da li je sve u okviru zakona. Ako se odnosi na prijemni ispit samo i to treba negde da pise tako da može da s protumači da prijemni ispit može na madjarskom ili nekom drugom jeziku nac manjine. Verovatno u tom sudskom rešenju piše na osnovu kog čl zakona je doneto takvo rešenje.E o tome može da se se priča.
    Sve ostalo je promašena tema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.